Dzisiaj jest 25 lut 2025, 8:20

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rolkii
*

Pojazd: Aprilia sr 50
Witam witam jakie rolki załozyć do aprili sr 50 morini rok 2001 3 szlif cylindra i wydech leo vince s by kreciła sie jak najlepiej prosłbym o wage albo link jakis dzieki :DD

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł: Re: Rolkii
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zacznijmy od tego ze kazdy skuter chodzi na innych rolkach i kazdy reaguje innaczej na regulacje, jakie rolki to Ty musisz testowac na jakich najlepiej chodzi, chcesz wieksze obroty kup twarde sprezynki sprzegla ;)

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
Opisz dokładniej, na czym Ci zależy, albo jakie są teraz objawy, to postaram się pomóc, kręciła jak najlepiej, prędkość, przyspieszenie, opisz to dokładniej, to będę w stanie Ci pomóc, chociaż tak jak kolega wyżej, w każdym skuterze inaczej.

*

Pojazd: Aprilia sr 50
Chce bys osiągała jak najwyzsza predksosc teraz do 40 zbiera sie bardzo fajnei ale wiecej nei chce jechac

Awatar użytkownika

Jeżeli mocno wyje, to cięższe rolki załóż, następnie możesz przyjrzeć się w jakim stanie jest sprzęgło, dzwon, wymienić sprężynę centralną, części po pewnym przebiegu tracą swoje właściwości niestety.

Awatar użytkownika

Pojazd: BMW Z3; Yamaha Aerox 09
Jakub03 pisze:
Jeżeli mocno wyje, to cięższe rolki załóż, następnie możesz przyjrzeć się w jakim stanie jest sprzęgło, dzwon, wymienić sprężynę centralną, części po pewnym przebiegu tracą swoje właściwości niestety.

Albo sprężyne centralną na miękciejszą (chybaże masz seryjna to bym proponował na średnią wymienić), ale wtedy niestety wzrasta prawdopodobieństwo ślizgania sie paska. Więc ja bym proponował tak jak kolega wyżej dać cięższe rolki. Ale jeśli masz seryjną centralkę to bym proponował na średnia wymienić, kolega w roxie miał taki problem, bo do 60 mu się ładnie zbieral z dobrym startem, a później wiecej juz nie jechał. Wystarczyło, ze zmieniłem mu sprężyne centralną na twardsza i do 90 licznikowego leciał.

*Yamaha Aerox* 09'
-_DR Evolution 70,
-_Dellorto 19mm,
-_Zawór membranowy Tec Sport,
-_Stage6 R/T Oversize wariator kit,
-_Stage6 Pro Replica Chrom,
-_Polini for Race 3G,
-_Hebo Manston Wing,
-_Pasek Stage6 Pro,
-_SKF C4 metal.

Awatar użytkownika

mati-98 Miękka sprężyna powoduje ślizganie się paska, a twardsza to koryguje, jednak twardsze sprężyny bardziej ściskają korektor i pasek szybciej się zużywa, jeżeli damy zbyt twardą centralkę to v-max się pogorszy, a więc, żeby skorygować ślizganie się paska i muł, trzeba odpowiednio dobrać sprężynę centralną.

Awatar użytkownika

Jakub03 pisze:
mati-98 Miękka sprężyna powoduje ślizganie się paska, a twardsza to koryguje, jednak twardsze sprężyny bardziej ściskają korektor i pasek szybciej się zużywa, jeżeli damy zbyt twardą centralkę to v-max się pogorszy, a więc, żeby skorygować ślizganie się paska i muł, trzeba odpowiednio dobrać sprężynę centralną.

Chyba wyzej napisałem, ze w takim wypadku jest prawdopodobieństwo slizgania się paska :/
A i nie ucz mnie tu jakis banalnych podstaw, których chyba tylko kompletny laik nie wie :mrgreen:

*Yamaha Aerox* 09'
-_DR Evolution 70,
-_Dellorto 19mm,
-_Polini for Race 3G,
-_Hebo Manston Wing,
-_Pasek Stage6 Pro,
-_SKF C4 metal.

Awatar użytkownika

(chybaże masz seryjna to bym proponował na średnią wymienić), ale wtedy niestety wzrasta prawdopodobieństwo ślizgania sie paska No, ja Cię nic nie uczę, tylko sam napisałeś źle, a więc..

-- 13 lut 2014, o 13:12 --

Dla zrozumienia, seryjne są miękkie, a Ty zalecasz mu wymianę na średnią, po czym piszesz, że wzrośnie prawdopodobieństwo ślizgania się paska.

PS: Ja Cię nic nie uczę, tylko napisałem, jak jest, a więc nie interpretuj tego błędnie.. :)

Awatar użytkownika

Jakub03 pisze:
(chybaże masz seryjna to bym proponował na średnią wymienić), ale wtedy niestety wzrasta prawdopodobieństwo ślizgania sie paska No, ja Cię nic nie uczę, tylko sam napisałeś źle, a więc..

-- 13 lut 2014, o 13:12 --

Dla zrozumienia, seryjne są miękkie, a Ty zalecasz mu wymianę na średnią, po czym piszesz, że wzrośnie prawdopodobieństwo ślizgania się paska.

PS: Ja Cię nic nie uczę, tylko napisałem, jak jest, a więc nie interpretuj tego błędnie..

To źle troche przeczytałeś, albo ja napisałem tak, ze się nie płapałeś, mi chodziło o to, że jak ma twardsza to moze wymienić na miekciejsza, ale wtedy pasek moze sie slizgac, a jeśli ma seryjną to niech naśrednią wymieni

*Yamaha Aerox* 09'
-_DR Evolution 70,
-_Dellorto 19mm,
-_Polini for Race 3G,
-_Hebo Manston Wing,
-_Pasek Stage6 Pro,
-_SKF C4 metal.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]