Dzisiaj jest 06 lut 2025, 12:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Rieju
Witam mój motorek nie nadawał się do jazdy ponieważ podczas jazdy co kilka sekund było słychać mocny stuk w silniku(towarzyszyło temu duże uderzenie, kierownica aż podskakiwała).

Z diagnozy wynikało że winna temu jest skrzynia biegów. Rozpołowiłem więc silnik.
Narazie boję się rozebrać skrzynię (kupa tam trybów) lecz obejrzałem wszystkie tryby i nie ma żadnego urwanego zęba. Zauważyłem jednak że podczas poruszania skrzynią na niektórych biegach wszystko ładnie działa lecz po wrzuceniu niektórych biegów skrzynia się tak jakby blokuje lecz od razu dalej rusza( słychać przy tym taki trzask). Nie wiem czy jest to normalne lecz wydaję mi się że po prostu zęby nie są synchronizowane.

Teraz prosiłbym o porady które przydadzą mi się przy pierwszym w życiu rozbieraniu skrzyni dodam że wydrukowałem już serwisówke lecz nie wiem jak się w ogóle za to zabrać.

Oraz pomoc przy diagnozie ponieważ rozbierając silnik spodziewałem się jakiegoś urwanego zęba na trybie.
Z góry dziękuję za pomoc :mrgreen:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tryby na pewno całe? Podkładki dobrze rozmieszczone?

Obrazek

APRILIA RS75 Track Project!
Części silnikowe AM6 -> Klik!

*

Pojazd: Rieju
tryby na pewno podkładki raczej tak bo ich nietykałem (chyba że mogły same wylecieć?)

-- 15 mar 2014, 15:42 --

rozebrałem skrzynię obejrzałem wszystko wszystkie tryby są w porządku. Obejrzałem programator też jest sprawny. Jedyne co zauważyłem to że część od drążka zmiany biegów która obraca programatorem jest troche luźna ale to chyba normalne bez włożenia jej w drugi krater. Łożyska obejrzałem jedno podczas początkowego kręcania trochę zachałasowało potem już kręciło się po cichu.

Mam jeszcze pytanie co należało by jeszcze sprawdzić?

I tak dla upewnienia w rowek na samym dole programatora wchodzi ten bolec od większego wałka
w drugi rowek wchodzi od mniejszego wałka i w 3 wchodzi znów od większego?

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]