Witam.
Ja jestem rokr może niektórym znany z innych forów pod tym samym nickiem.
Postaram się wam opisać tutaj historię mojego skutera.
Temat postaram się prowadzić ciekawie mimo iż nie jest to jakiś aerox czy inny markowy skuter. Ale wpadłem na dość ciekawy pomysł. Postaram się tu prowadzić coś na kształt życiorysu mojego skuterka
czyli wszystkie usterki, jakiś tuning czy dłuższe wyprawy będę tutaj opisywał i dokumentował za pomocą zdjęć a o ile się uda to także każda taka wyprawa zostawi po sobie ślad w postaci filmiku.
No więc żeby już nie przedłużać to zaczynamy.
Skuter przynajmniej według książki serwisowej rozpoczął swoją "karierę" W dniu 06.08.2011 i od tamtego dnia aż do końcówki 2012 roku nie wiem co się z nim działo. Dlaczego do końcówki 2012? A no dla tego że w tedy ja stałem się jego posiadaczem.
Skuter oczywiście jak to często bywa w używanych sprzętach nie był bez wad. Kopka była zepsuta, miał problemy z odpalaniem a także nie chciał gasnąć po przekręceniu kluczyka. Niestety było już za zimno żeby na nim śmigać więc trafił do garażu na całą zimę. Został wyciągnięty dopiero w lutym i od razu pojechał na naprawę gwarancyjną. Wszystkie wady zostały usunięte i skuter był jak nowy.
Skuter nie posiadał blokad a ja śmigałem nim bez żadnych problemów aż do końca wakacji. Jak to za zwyczaj bywa zaczęło mi brakować mocy więc wpadłem na pomysł tuningu. Jako że funduszy nie było zbyt dużo to zakupiłem cylinder 90cc, Stożkowy filtr paliwa, Większą dyszę, Nowe uszczelki, oraz uszczelniacze do zaworów.
Wszystko wyglądało tak:
I wziąłem się za rozbieranie skutera.
Tutaj już zdjęcie z założonym nowy tłokiem:
Niestety jak o zwykle ze mną było przy przykręcaniu cylindra ukręciłem szpilkę
Tutaj już nagwintowana i wykręcona
Następnie poszło zamówienie na nowe szpilki
Tutaj już założone:
Na szczęście teraz udało się już wszystko poskładać i śmigam na takim zestawie aż do teraz. Ale w najbliższym czasie szykuje się zlot w limanowej więc wpadnie kilka nowych części. Zapowiedzią jest nowa tarcza prędkościomierza.
Na dzień dzisiejszy skuter wygląda tak:
Zachęcam do komentowania i odwiedzania bo myślę że warto
Wracając do tego co pisałem wcześniej która tarcza prędkościomierza będzie lepsza? Dzisiaj prawdopodobnie pojawi się jeszcze trzecia opcja.
Albo co byście w nich zmienili oba robiłem sam i mogę komuś zrobić licznik do jego skutera
Opcja 1
Opcja 2