Dzisiaj jest 22 lut 2025, 15:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Keeway Fact
Witajcie,tak jak w temacie otóż postaram się skrócić trochę moją historię..A więc:
Kupiłem niedawno skuter marki Romet 717 tylko że to nie jest zwykły Romet a pojazd po SWAP'ie na silnik z Derbi Atlantis.Problem z nim był na początku ponieważ cała oryginalna elektryka była wywalona i została podobno wstawiona z Yamahy BWS.Nie było nic podłączone,ze wszystkim sam się męczyłem,podłączyłem światła ( przód+tył),kierunki,titek,licznik,czujnik stopu i rozrusznik.Oryginalny moduł który dostałem był z BWS'ki podobno i się spalił.Posiadałem więc moduł z 2T do minarelli nówkę i wg.zaleceń jak się pytałem sprzedającego twierdził że podejdzie.Popodłączałem wszystko no i na rozruszniku kręcę ,kręcę i nic,iskra jest i to dość spora.Wziąłem więc sposób na odpalenie wiertarką,kręciłem kręciłem dość wysokimi obrotami i zaczął łapać w sensie dymił dymił ale nie umiał zostać na obrotach i zaraz spadał nawet jak kręciłem manetką.Co do cylindra i tłoka,nie jest zatarty na 100% bo wszystko chodzi pięknie lekko nie ma żadnych dźwięków tarcia o metal ani nic w tym stylu.Powiedzcie mi co może być przyczyną że nie odpala ?Coś z elektryką? Tylko co? Ja już przy nim siedzę od ok. 3 tygodni i nie mam już pomysłów co może dolegać.Możliwe że pod koniec tygodnia odwiedzi mnie znawca od elektryki i skuterów więc może on coś doradzi.Pytam na forum bo może otrzymam od was jakieś porady a jeśli nie to w ostateczności zostanie mechanik o którym wspominałem.Oczywiście dziękuję za wszelkie odpowiedzi i porady bo ja już wymiękam.
Pozdrawiam,Kayfunkk :)
[EDIT] Zapomniałem dodać że gaźnik przeczyściłem i paliwo dostaje! :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd:
Coś Ci zapłon musi blokować. Możliwe, że się popieprzyło w elektryce. W chińczyku też miałem nie lada przygodę, jak mi czujnik stopki bocznej się zepsuł. Kręć, kop - nic nie daje, nie odpalisz.

*

Czyli zostaje mi czekać na elektryka.Poczekam bo nerwów już mi zjadło co nie miara :D

Pojazd:
Zmierz mu kompresje, czy nie ma wycieków na łączeniu karterów,uszczelniacze na wale czy suche, połączenie gaźnik -króciec czy nie sparciały i zaciąga lewego powietrza.

*

Kompresji nie zmierzę bo po 1 nie mam jak a po 2 to nie odpala.Co do wycieków to nic nie zauważyłem,a sądzę że to coś z elektryką bo może nie jest dobrze podłączona a moduł świruje.Próbowałem na wiertarkę odpalić,i tak długo jak kręciłem to silnik produkował spaliny no i tyle.

Pojazd:
Kayfunkk pisze:
tak długo jak kręciłem to silnik produkował spaliny no i tyle.
zobacz świecę, bo coś mi się zdaje że go zalewa. , jak nie masz czym zmierzyć kompresji to zdejmij cylinder i zobacz w jakim stanie gładź cylka i tłok w jakim stanie,skoro jest iskra to to nie jest wina elektryki.

*

Tak rozumiem,ale wina może nie leżeć na samej elektryce a na module bo nie utrzymuje stałej "pracy".

Pojazd:
To daj ten moduł jakiemuś kumplowi [jeśli ma taki sam ] i niech ci go sprawdzi na swoim skuterku.

*

Heh,skuter pojechał 11.04 do elektryka,teraz tylko należy czekać :))

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]