Dzisiaj jest 31 sty 2025, 18:45

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Siemanko.
Temat na pewno przyda się nie jednej osobie. W tym roku kończę gimnazjum i mam zamiar iść do jakieś samochodówki, tylko że problem w tym że nie wiem czy iść do technikum czy zawodowej szkoły.
W razie czego mieszkam w Warszawie.
Jakie szkoły polecacie?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Składam verticala
Podpinam sie do pytania . Ja mam zamiar isć do RDM w jednym budynku jest zawodówka i technkium. Głównie chodzi mi o nauke czystko praktyczną czyli cięcie spawanie i poznawanie budowy auta.

*

Pojazd: bmw
w dzisiejszych czasach najlepiej wybrać technikum albo zawodówkę , bo to daje jaką szanse na znalezienie pracy w wyuczonym zawodzie, i jakie takie zatrudnienie.

Cytuj:
...do technikum czy zawodowej szkoły.

Technikum to też szkoła zawodowa. Chodziło Ci o zasadniczą czyli "zawodówkę"?

Uczę się w 3. technikum Tech. Poj. Sam. i nawet na WOSie ostatnio był temat, gdzie nauczyciel strasznie skrytykował to chwalenie się rządu polskiego, że mamy zajebiste wykształcenie bo prawie wszyscy chodzą do liceum, robią "super" studia (tylko ładnie brzmiące), czyli niby jesteśmy wykształconym narodem. Szkoda, że po sympatycznie brzmiącej nazwie kierunku studiów nie ma pracy.
I tu podał kilka przykładów. Jego znajomych dzieci: liceum - studia jakieś nie wiadomo jakie, a teraz młody pracuje jako ochroniarz w markecie, a młoda nie pamiętam, ale też nic konkretnego.

Po technikum oczywiście też można iść na studia przecież... Nie dość, że mamy zawód, za sobą jakąś krótką praktykę oraz staż zawodowy (ze środków Unii Europejskiej) dla chętnych to jak się chcemy uczyć to zdajemy maturę i lecimy na jakąś politechnikę. Po technikum mamy jeszcze też egzamin zawodowy.

Teoretycznie w liceum lepiej przygotowują do matury, ale ale nie w każdym. Zresztą zdać każdy wszędzie może, no chyba, że jest leniem.

*

Pojazd:
arek95 pisze:
Technikum to też szkoła zawodowa. Chodziło Ci o zasadniczą czyli "zawodówkę"?

Chodziło mi o zasadniczą.

Awatar użytkownika

Pojazd:
Pierw odpowiedz sobie na pytanie, czy lubisz się uczyć itp. jeśli nie to idź do zawodowej, a jak lubisz i w przyszłości chciałbyś pójść na studia to technikum.

*

Pojazd:
No u mnie z nauką to kiepsko ^^
Tylko że tata chce żebym szedł do technikum bo papiery są i wgl.
Więc już sam nwm.

Awatar użytkownika

Pojazd:
Papier w dzisiejszych czasach się liczy, może od razu po szkole nie dostaniesz wymarzonej posadki, ale mając papier zawsze możesz starać się o coś lepszego, a po zawodówce nie oszukujmy się - najlepiej coś samemu rozkręcić, bo pracując u kogoś na warsztacie kokosów nie zarobisz :wink:

Śledź na bieżąco relacje z mojego garażu na Facebook'u: KLIK

*

Pojazd: opel
Wybierając szkołę po gimnazjum na pewno warto się zastanowić nad technikum, które poniekąd daje nam jakiś w pewnym stopniu sprecyzowany fach w ręku.. po liceum w zasadzie nie mamy nic i konieczne sa studia, bo z praca niestety może byc cięzko na tym etapie..;/

Ostatnio zmieniony 14 lip 2014, 9:34 przez Iramiro93, łącznie zmieniany 1 raz

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Bora VR5 2.3
Ja jestem w zawodówce o profilu jakim jest mowa ogólnie sobie chwalę papier bd mieć itp ale po tej szkole i tak idę na jakąś wieczorówkę (ambicje wzrosły). Po technikum masz zawód i mature możesz iść na studia i pracować w swym zawodzie po zawodówce masz papier idziesz do pracy i tyle

Wybór należy do cb ja jestem w zawodówce i gdybym miał cofnąć czas w życiu nie poszedł bym do LO

Regulamin ! :D regulamin-forum-t3.html

Polerowanie Felg i Przerabianie lamp

http://imgur.com/a/8DTBO

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Tom_Q, właśnie papier jest w niektórych branżach jest potrzebny. Jeżeli liczysz na lepszą posadę samorządową/rządową to bez papierów ani rusz. Mało gdzie przyjmują chociażby ze średnim wykształceniem a jak już to na najniższym szczeblu. Fakt tutaj raczej mało kto myśli o karierze samorządowej/rządowej, ale jak już o niej będzie myślał to najlepiej iść do liceum potem studia związane z naukami społecznymi i uderzać w jak najwyższy tytuł naukowy.

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

*

Pojazd:
Jeśli będziesz w stanie się spiąć przez te 4 lata, żeby zdać maturę, to wybierz technikum. Będziesz miał dwa w jednym i szansę na jakieś studia (jeśli stwierdzisz kiedyś, że może Ci się przydadzą). Jeśli chcesz tylko zdobywać jakieś kursy i papierek mechanika, to wybierz zawodówkę.

Ostatnio zmieniony 18 sie 2014, 14:01 przez Laree85, łącznie zmieniany 1 raz

*

Pojazd:
Skoro matematyka rzeczywiście tak dobrze Ci nie idzie to może pójdz to tej zawodówki. Po za tym wykształcenie średnie to nie wyrok do konca życia. Zawsze można coś zmienić, pójść na kurs, szkołę licealną eksternistycznie potem studia. Jest wiele możliwosci..

Ostatnio zmieniony 08 wrz 2014, 15:16 przez retenesha2295, łącznie zmieniany 1 raz

*

Pojazd:
Cześć wszystkim:)
ja jestem po technikum, a potem byłam na studiach. Moim zdaniem jest ciężej w samej szkole średniej niż licealistą, potem na studiach oni też jednka mają lepsze przygotowanie...Sama nie wiem

Ostatnio zmieniony 01 paź 2014, 11:03 przez Alecia86, łącznie zmieniany 1 raz

*

Pojazd:
Jeżeli wybrałeś już zawód i jesteś do niego pewny i chcesz się uczyć w jego kierunku to idź do technikum.
Po za tym jak robi większość uczniów że idzie na dany zawód, dlatego, bo koledzy idą, albo że dobrze płatne to odradzam, bo po połowie roku będziesz mieć dosyć i przeniesiesz się do innej szkoły.

Ostatnio zmieniony 29 gru 2014, 14:47 przez Mccourtney1849, łącznie zmieniany 2 razy

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda CBR 600 F
To zależy co chcesz robić w życiu bo jeżeli planujesz pójść na studia to nie warto iść do technikum ponieważ będziesz tylko miał rok w plecy, a poza tym kładą tam duży nacisk na przedmioty zawodowe a mniejszy na przedmioty z których zdaje się maturę

Ostatnio zmieniony 26 lis 2014, 17:13 przez Wilfredeu77, łącznie zmieniany 1 raz

*

Pojazd: Peugeot XPS
Idź do technikum. W technikum będziesz miał więcej nauki, więcej pracy będziesz musiał włożyć, żeby skończyć szkołę. Nawet jeśli teraz nie planujesz iść na studia, to sytuacja w życiu z wiekiem się zmieni i będziesz potrzebował tego "papierka". Po technikum będziesz w niezłej sytuacji bo będziesz mógł śmiało pracować i studiować np. zaocznie na politechnice- a uwierz, opłaca się czasami zainwestować w siebie i pieniądze, i czas.
Taka jest sytuacja na rynku pracy. Nigdy nie ma sensu zamykać sobie nie których "drzwi" już na starcie.

Polecam technikum.

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Cytuj:
...nie których "drzwi" już na starcie.

Polecam technikum.

Ja polecam Wielki słownik ortograficzny PWN z zasadami pisowni i interpunkcji :twisted:

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

*

Pojazd:
Ja polecam wybór technikum, fakt, że dochodzą przedmioty zawodowe , nauka trwa rok dłużej i kończy się egzaminem zawodowym, ale masz maturę i zawsze możesz pójść na studia , a jak nie to masz zawód.

Ostatnio zmieniony 03 sty 2015, 20:19 przez HORACJUSZUK2382, łącznie zmieniany 1 raz

*
Awatar użytkownika

Pojazd: HONDA VTX 1300
Ale jeżeli myślisz przyszłościowo to zdecydowanie polecałbym Ci technikum (później w razie potrzeby możesz iść na studia, a jeden ważny papierek więcej byś miał). Jeśli miałbyś iść do liceum tylko po to, żeby wylądować na humanie i nie wiązać swoje przyszłości w tym kierunku to bez sensu.

Ostatnio zmieniony 04 sty 2015, 12:49 przez Wiktoryna99, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna