Dzisiaj jest 31 sty 2025, 7:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witam, jestem tu nowy i jeśli ten post jest tam gdzie nie powinien być to bardzo przepraszam. Wiec tak. Mam 14 lat , 160cm wzrostu i 60kg wagi. Szukam motora do lasu, jakieś górki i błotko. Rozglądałem się za yamaha yz 85 albo kawasaki kx 85, coś w tym stylu. Do wydania mam 4400 (do tego koszty ubioru buzer, kask, buty) Co polecacie w moim przypadku ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Malaguti F12 Digital
Witam

bierz yamahe co do kxa bym nie bral szybko skrzynie padają pod uwagę wziąłbym jeszcze honde cr i suzuki rm (choć w suzuki może być z czasem problem z zapłonem)

teraz tak 4400 to stosunkowo niska cena jezeli chodzi o crossa i ubior wiec cudow nie będzie

pakując się w 2 sówa musisz mieć rocznie jakis tysiąc zł na remont (no chyba że kupujesz na sezon) co nie zmienia faktu że kupując taki motocykl za pieniądze rzędu 3500 zł bo reszta na ubiór .. to cudów nie ma i w niego będziesz musiał coś włożyć (myślę ze 500zł minimum) olej do skrzyni rozebrać sprawdzić w jakim stanie tłok do tego dochodzą nowe uszczelki cylka(chyba ze koleś pokaże ci paragony i części co wymieniał i kiedy i ile przelatał na nich)

są to wyżyłowane maszyny i nie trudno się nadziać na tzw minę, miesięcznie te 200 zł musisz przeznaczyć na eksploatację więc pomyśl czy warto czy nie lepiej kupić sobie jakieś enduro o tej samej mocy ?

w enduro chociaż nie będziesz musiał ładować tyle kasy a po lesie i górkach tym pojeździsz i chociaż się nacieszysz

cross to wyczynowy motor bardziej tor, nie jest to motor do jazdy typu 5 bieg i szpula maneta do końca przez cały czas ..

na temat moto chyba tyle i jeżeli nie masz dochodów nie polecam crossa a zalecam wręcz enduro jakieś (no chyba że rodzice będą ci sponsorować co miesiąc te 200 zł i na remont ale nie wnikam)

co do stroju ...

3500 motocykl zostaje 900 zł ... no nie oszukujmy się za to co najwyżęj możesz kupić kask jakiś najniższej klasy naxa, ls2 i tym podobne za około 200 zł buzer adrenaline za około 200 zł no i buty fly maverick za około 420 zł jeżeli chodzi o nowe rzeczy

osobiście polecam poszukać jakiś używanych butów i kasku a nawet buzer .. i zaoszczędzić z kasków polecam firmę airoh robią porządne kaski za przystępną cenę no i buty też mogą być te fly maverick nie są tragiczne ogólnie pisząc zaoszczędzić by kupić jeszcze nakolanniki między innymi .. może jakieś google oraz bluzę i spodnie ? tak czy owak polecam poszukać używanych rzeczy

mam nadzieję że w jakimś stopniu trochę ci wyjaśniłem sytuację i dokonasz prawidłowego wyboru

pozdrawiam

*

Pojazd:
Jakies enduro bys polecil zeby nie ladowac tyle kasy jak mowisz. ? I jeszcze jedno. Jakas konkretna stronka z ubiorem czy allegro czy cos ??

**
Awatar użytkownika

co do enduro niestety nie doradzę ci iż nie jeździłem żadnym prócz yamahy wr250 .. ale ogólnie poszukaj jakiejs yamahy hondy suzuki ktm kawasaki

osobiscie ciuchy kupuje na allegro gdyz sa najtansze, jezeli chodzi o uzywane polecam zajrzec na tablice

pozdrawiam

*

Pojazd:
Limit kasy zwiekszyl sie do 5000 mysle. Jesli chodzi o enduro to chyba tylko yamaha dt 125. Tylko nie wiem czy nie bedzie za duza na mnie i mnie nie sponiewiera. Ogolnie to bedzie moj pierwszy moto wiec nie chcialbym odwiedzic szybko szpitala. Jesli chodzi o ubior to popytam o uzywki czy ktos nie ma. Co byś powiedział na to ? : http://tablica.pl/oferta/yamaha-yz85-sp ... 9f069255df Cena niezła, z tego co twierdzi sprzedawca nie uszkodzony i można od razu wsiadać.

**
Awatar użytkownika

co do crossów już ci napisałem ... bardzo łatwo się nadziać na minę a sprzedawca może pisać co chce bo na to sie umowy nie spisuje ani nic fakt można spisać no ale ... tak czy siak miesiecznie 200 nie twoje plus ewentualne koszty naprawy .. tłok co 30 mth .. także przemyśl sprawę

a co do tego konkretnego co podałeś to żadnej informacji na jego temat tam nie ma .. kiedy tłok zmieniał ? jak napęd ? uszczelniacze na lagach ? olej w skrzyni ? i tak dalej ...

co do dt 125 jak najbardziej , mozesz też poszukać słabszych typu derbi senda ?

*

Pojazd:
Jesli chodzi o yamahe dt 125 to nie wiem czy dam rade ja ogarnac. Wolalbym cos pomiedzy 50 a 125 czyli 80/85. Nie wiecie ile taka yamaha dt 125 wazy ? Tak ok.

Awatar użytkownika

Pojazd: CBR 600 F3
detka będzie idealna do nauki jazdy w terenie - to już taka 85 sponiewiera cię 2x bardziej bo to wyczynowy sprzęt

*

Pojazd:
Dzisiaj bylem u kolegi co ma dt 125 i znacznie trudniej mi przychodzi jazda nia niz 85. (Jezdzilem kawasaki kx 85 u kumpla)

-- 01 kwie 2014, 20:30 --

Dzisiaj bylem u kolegi co ma dt 125 i znacznie trudniej mi przychodzi jazda nia niz 85. (Jezdzilem kawasaki kx 85 u kumpla)

**
Awatar użytkownika

bo cross jest lzejszy to naturalne .. no ale tak jak pisałem kwestia pieniedzy i sadze ze temat został juz wyczerpany ... co kupisz to już twoja decyzja to jak i to ma 2 koła i jeździ ; ) tylko w jednop wiecej wlozysz w drugie mniej

*

Pojazd:
Dobra dzieki ^^ temat do zamknięcia.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]