Witam wszystkich. Chciałem podzielić się historią mojej maszynki, dosyć rzadko spotykanej, ale jakże wiernej. Co moge o sobie napisać? Mam 23 lata czyli trochę dużo jak na skuter ;) Pcham łapy we wszystko co się rusza - samochody, motory, skutery, kosiarki itp ;)
Piaggio Zip "Classico"
Rok produkcji: 1996
Kupiony wiosną 2013, plastiki w stanie tragicznym - połamane, poobcierane plastiki. Nie do końca odblokowany, silnik zajechany, niewyreguloway, elektryka szwankowała. Lampy popękane. Stopka połamana i krzywo pospawana. Ogółem obraz nędzy i rozpaczy. Doprowadziłem go do stanu używalności, by zimą zacząć pełną renowację.
Rozebrałem go do śrubki, zostawiając gołe kartery i ramę. Wymienione zostało praktycznie wszystko - części seria poza cylkiem i gaźnikiem.
Łożyska wału NTN i uszczelniacze Wał korbowy Top Racing Race HQ Łożyska koła oraz wałka sprzęgła TIMKEN i uszczelniacze Przekładnia Top Racing 11/39 - 16/47 czyli przełożenie 10,41:1 została zalana Castrol Scooting Gear Oil Cylinder kit Tec Sport 70cc Wydech zamiennik oryginału Szpilki cylindra Naraku Szpilki wydechu Naraku *Wariator Top Racing SV1 Zewnętrzna tarcza wariatora 101.octane Wentylator wariatora Pasek napędowy Dayco Sprzęgło RMS Dzwon sprzęgła Tec Sprężyna dociskowa Top Racing Blok membran 101.octane Króciec ssący Tec *Gaźnik Tec Pro PHBG 19mm Filtr Powietrza Air Box Stacyjka i zamki Szczęki hamulcowe OEM Klocki hamulcowe Tec *Tarcza hamulcowa Galfer Wave Akumulator JMT Rozrusznik TEC Przewody rozrusznika - silikonowe Linka prędkościomierza *Linka gazu *Linka hamulca tylnego
*Zostały do kupienia
Optyka jak w nazwie projektu - klasycznie. Nie zmieniam niczego w wyglądzie. Zostaje seria - w plastikach połatane pęknięcia i dziury, nowy lakier - czarny strukturalny. Felgi są koszmarne, będą dopiero lakierowane.
Do tego śruby, nakrętki, smary, chemia, opaski, przewody, konektory, żywica, maty szklane, szpachlówka, papiery ścierne i reszta materiałów o których nawet nie pamiętam
W ciągu miesiąca powinno mi się udać wstępnie ukończyć prace, złożyć bydlaka do kupy i
Z brakujących części używanych:
Stopka centralna Zacisk przedni Czasza kierownicy
Do zrobienia w przyszłości - zawieszenie przód + tył, dodatkowy zbiornik paliwa (w miejscu zbiorniczka oleju)
Kilka fotek z projektu dodam jutro - niestety nie robiłem zbyt wielu na samym początku jak robiłem mechanikę.
W tej chwili przednia czacha dostała podkład i czeka na szpachlowanie.
|