Dzisiaj jest 06 lut 2025, 11:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
**

Pojazd: aprilia sr50 ditech morini

Ostrzeżenia: 1
siema, rozebrałem silnik no i ogólnie dostał nowe łożyska, uszczelki i wszystko dobrze złożone, jednak powstał problem, przepalał szybko świece co 50 km albo nawet co 10 ...wyjąłem kartery z silnika i odkryłem że podczas kręceniem wału trze magneto o iskrownik... teraz tak, czemu ?? łożyska 100% dobre ( skf c3) i do tego usczelniacze corteco, wbite przez mojego tate na 100% dobrze bo byłem przy tym... czy możliwe że jest skrzywione magneto i podczas tarcia wymiania się ładunkami ( jak tak to można nazwać ) z iskrownikiem i to powoduje zepsucie się świecy? POMOCY...

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Longjia L-Evo
Magneto ściągałeś młotkiem czy ściągaczem?

Obrazek

Kliknij na obrazek, aby przejść do tematu :D

**

młotkiem, ale pukane przez deske

**

Pojazd: TGB 101R ROMET OGAR 200
A wał prosto się chociaż kręci?

**

wał chyba prosty, zaraz sprawdze jeszcze. Sugerujecie że skrzywiony wał? tak?

**

Pojazd: TGB 101R ROMET OGAR 200
Nie można tego wykluczyć.

Awatar użytkownika

Pojazd:
jakub97 pisze:
wbite przez mojego tate na 100% dobrze bo byłem przy tym

Łożysk się nie wbija.

**

wbija się jak wie się w które miejsca i jak stukać :) puka się w zewnętrzną ( nie w wewnętrzną) część i lekko z 2 stron ( nie w jedno miejsce ).

Pojazd:
jakub97 pisze:
wbija się jak wie się w które miejsca i jak stukać :) puka się w zewnętrzną ( nie w wewnętrzną) część i lekko z 2 stron ( nie w jedno miejsce ).
Bez komentarza :D :D :D

**

PO co piszemy o łożyskach jak one są dobre i nie mają luzów ? wymieniane 2 miechy temu? Lepiej pomóżcie z pytaniem :) z góry dziękuje

Pojazd:
Może masz za małą przerwę pomiędzy impulsatorem a magnetem, ja wkładałem przy regulacji odległości kawałek blaszki z puszki po śledziach i dopiero wtedy zakręcałem śrubki impulsatora[prawidłowa odległość 0,3-0,4mm, no chyba że masz szczelinomierz],a co do wbijania łożysk młotkiem i ściągania magneta to też może być przyczyną skrzywienia wału i wcale bym się nie zdziwił że tak właśnie jest, najprościej by było zdemontować wał jeśli ustawianie impulsatora [blaszką] nie pomoże i oddać tokarzowi który go przemierzy [bicie] to wtedy już możesz tacie podziękować za vahową pracę i wyciągnąć rękę po hajs na nowy wał. :D :D :D

Awatar użytkownika

Pojazd:
Dokładnie, masz 100% pewność że łożyska nie dostały luzu, a wał nie ma bicia? Po wbijaniu młotkiem można się wszystkiego spodziewać.

Wał jak i łożyska składa się metodą ciepło-zimno + ewentualnie prasa hydrauliczna jak by były opory.

**

były takie opory przy ściąganiu że 4 mm kątownik się wyginał ... czyli siła kilkuset kg, było z tym sporo problemów. Iskronika nie odkręcałem podczas rozbierania karterów. jedynie co to magneto albo wał krzywy. W sumie wał ma już ogromne luzy na korbowodzie ( z 3/4 mm) wiec przyda się nowy.

Pojazd:
jakub97 pisze:
były takie opory przy ściąganiu że 4 mm kątownik się wyginał ... czyli siła kilkuset kg, było z tym sporo problemów.
I po co się brać za robotę bez potrzebnych narzędzi[ściągacz ,odklejacz]łożyska na wale bez problemu ściągniesz butlami tlen+acetylen,[koszt =czteropak browara :D :D :D ] podgrzewasz wewnętrzny pierścień łożyska i same spadają nie uszkadzając wału.

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Italjet Formula 125 TWIN
Tlen+acetylen pozdrowienia i koszt czteropaku PHAA dobre i co pewnie podłączy do tego szlauf ogrodowy i odpali zapalniczką,czasami można się pośmiać na tym forum :D
Prędzej stopił by łożysko niż je podgrzał razem z wałem,do ściągania łożysk z wału są ściągacze tak samo jak do wyciągania wału z karterów lub poprzez podgrzewania gniazda łożyska i nie tlen+acetylen tylko propan+butan lub opalarką elektryczną.
Wbijanie łożysk a raczej dobijanie kluczem nasadowym ( oczywiście po uprzednim podgrzaniu gniazda) o średnicy podobnej do zewnętrznego pierścienia łożyska jest normalne co innego walenie obuchem w samo łożysko.
Zresztą jak widzę każdy wszystko wciska prasą albo Bóg wie czym jeszcze dajcie sobie spokój i tak nikt wam w to nie uwierzy.
Wracając do tematu,kolego odkręć osłony magneta i niech ktoś kręci silnikiem a ty się patrz się na magneto czy bije ,ale pewnie masz krzywy wał albo uszkodzony stożek na magnecie.
Mniej gadania więcej robienia.

Bicilindrico ItaloJetto
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=227076

Pojazd:
Italjet a co cię tak dziwi skoro giął płaskownik wbijając go pomiędzy łożysko a wał przy demontażu to wał miał zdemontowany razem z łożyskami, każdy może napisać o ściągaczach i odklejaczach ,też to zrobiłem, podgrzanie łożyska na wale butlami nie trwa więcej niż pół minuty i tyle wystarczy łożysko samo się zsuwa ,sprawdzone wielokrotnie [nie podgrzewasz do czerwoności],wystarczy tylko dobrze ustawić płomień palnika ,propanem lub opalarką będziesz grzał do usranej śmierci łożysko razem z wałem [efekt mizerny]tu chodzi o to aby jak najszybciej się nagrzał pierścień wewnętrzny łożyska i rozszerzył nie oddając ciepła wałowi bo to nic z tego nie będzie.

**

okeeeeej, po pierwsze było wbijane delikatnie bo do końca nie chiało wejść łożysko kluczem i lekko pukane łotkiem.
2. nie wkłądałem kątownika pomiędzy wał a łozysko tylko wywierciłem w nim 2 dziury i zrobiłem taki prowizoryczny ściągacz. a młotkiem pukałem w wał tak jakby od boku ( jak się kończy wał i jest śruba to w sam środek by pomóc magnecie zejść :)
3. wał prosty, teraz sprawdzałem i chodzi prosto
4. wiem, odkręciłem pokrywę no i jak ręką obracam magneto to co jakiś czas przycina się w jednym miejscu i zaczyna trzeć o drugi element ( chyba metalowy itp.) bo słychać taki pisk przy tym. a potem spowrotem kilkanaście obrotów bez tarcia

Co wy na to ? jakieś sugestie ?

*
Awatar użytkownika

Może trochę to banalne ale skoro tarcie nie odbywa się cyklicznie to być może przykleiła się jakaś mała podkładka do magneta lub coś podobnego ?? jesteś pewnie w 100% ,że to z magneta ??

Wracając do kolegi o nicku n0ooRT
Jaki jest sens używania palnika o wiele większej mocy niż potrzeba ?? poza tym propan + tlen ma niewiele niższą temperatura niż acetylen i wcale nie trzeba grzać 100 lat opalarka czy gazem z kuchenki.
Poz tym nie chodziło mi o samą technikę ściągania łożysk tylko teksty w stylu "kup sobie za 4 piwa butle z gazami technicznymi i wszystko naprawione" i jeszcze piszesz ,że każdy może pisać o ściągaczach itp. a post wcześniej piszesz o braku potrzebnego sprzętu typu ściągać i jeszcze blaszka po śledziach... no proszę cię.
Zamiast poradzić koledze piszesz tego typu teksty.

Bicilindrico ItaloJetto

Pojazd:
Italjet pisze:
"kup sobie za 4 piwa butle z gazami technicznymi i wszystko naprawione" i jeszcze piszesz ,że każdy może pisać o ściągaczach itp. a post wcześniej piszesz o braku potrzebnego sprzętu typu ściągać i jeszcze blaszka po śledziach... no proszę cię.
Zamiast poradzić koledze piszesz tego typu teksty.
Co ty chory jesteś ,? dałem tylko przykład że za 4piwa ogarnięty spawacz mu to zrobi, jak nie ma narzędzi typu sciągacz ,odklejacz, znalezienie kogoś z butlami propan + tlen jest większym problemem, a elektryczną opalarką to sobie możesz łożyska z wału sciągać do usranej śmierci to nie jest montaż łożysk tylko demontaż i nie przebiega tak samo jak montaż wbrew pozorom,blaszkę od puszki od śledzi tez podałem jako przykład bo czym ma sobie niby zmierzyć te 0,3-0,4mm szczeliny pomiędzy impulsatorem a magnetem a tyle mniej więcej ta blaszka ma , równie dobrze mogłem mu podać że ma sobie wyciąć z konserwy turystycznej,więcej dystansu życzę i czytania ze zrozumieniem.

*
Awatar użytkownika

Dobra idź już,namieszałeś i nie dość,że nieumiejętnie się bronisz to jeszcze"chory jesteś" pfff...
Lepiej ty sobie poczytaj co piszesz bo przeczysz samemu sobie ale co mi tam żyj sobie w swoim świecie i dawaj złote rady na forum.
Pozdrawiam :)

Bicilindrico ItaloJetto

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna