Dzisiaj jest 15 lis 2024, 11:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Aerox
Witam.
Od niedawna jestem posiadaczem Aeroxa, z którym mam wiele trudności. Otóż po zmianie cylindra ( Polini Sport 50cm^3) skuter palił, nie miał mocy, okazało sie że w gaźniku (Tec 17.5) należało wymienić dysze na 105mm. Po uporaniu się z tym problemem wystąpił kolejny, brak mocy przy nachyleniu terenu. Niewielkie wzniesienie powodowało spowolnienie prędkości do około 30km/h przy czym nieraz, przy mocniejszym kącie, po prostu stawał i nie jechał. Natomiast na równej drodze rozpędzał się do 115km/h. Wymieniona została sprężyna centralna i sprężynki na sprzęgle, prędkość przy nachyleniach wzrosła do 60-70km/h, V-max spadł do 100km/h, oraz jego dzwięk wskazuje na te same obroty od samego początku do V-maxa. Na dzień dzisiejszy nie mam pomysłu co począć z nim, co wymienić. Myślałem nad zmianą sprzęgła lub wariatora. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wyjaśnił na czym polega problematyka oraz doradził co wymienić aby było jak należy.
Ogólna specyfikacja:
-Wał Stage6 HPC
-Łozyska walu Stage6 Teflon C4
-Uszczelniacze Stage6
-Wydech Stage6 Pro Replica
-sprzegło Top racing (regulowane)
-sprezynki sprzegla Stage6 Hard (poprzednio, teraz jakieś no-name)
-sprezyna centralna Hebo niebieska (tak samo jak wyżej)
-pasek Dayco Kevlar
-ślizgi wariatora Polini
-rolki Stage6 4g
-Gażnik Tec 17.5
-Cylinder Polini Sport 50
P.S. Nie jestem w 100% pewny co do tej specyfikacji ponieważ nie zdążyłem sprawdzić czy wszystko o czym mówił sprzedawca znajduje sie w nim. Na pewno zgadza sie wał, cylinder, wydech i gaźnik co do reszty nie jestem po prostu pewien gdyż nie znam sie na tyle by określić czy jest to prawdą.

Ostatnio zmieniony 09 cze 2014, 16:18 przez Arhellor, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Keeway RY8
skoro tak, to może zrób jak moi znajomi jeżdżący na kole. jak im zdychały w pinie skutery, to przekręcali gaźnik poprostu w lekko w lewo żeby gaźnior był pionowo jak leci na kole. spróvuj, kilka minut, a może coś to da.

*
Awatar użytkownika

Niestety nic to nie daje. Chodziło mi bardziej o pomoc w dobraniu reszty części którymi polepszyłbym osiągi skutera ale dziękuje.

-- 21 cze 2014, 14:27 --

Odświeżam.

-- 21 cze 2014, 14:29 --

Odświeżam.

*

Pojazd: Yamaha Aerox
Chyba wiem w czym leży problem, pewnie teraz jak ktoś to przeczyta powie " jak sie nie znasz to się nie odzywaj " itp. Też mam roxa seria tylko wydech stage6 pro replica, centralka stage6 medium i spręzynki sprzęgła czerwone chyba. Kiedy miałem taki setup i przejechałem te 10 km okropnie mi się grzał , kiedy licznik wskazywał 45-65 km/h miał okropnego muła, albo jak na kole jeździłem 2-3 piony i to samo " spadek mocy" , do czego zmierzam już mówię, zamówiłem nowe rolki 3,75g polini i je założyłem, wszystkie muły,nierówności w przyspieszeniu znikły, Po prostu moje stare rolki byłu zdarte, pewnie ty masz tak samo. proponowałbym zmienić rolki na polini ( bo może masz zdarte ), albo jak masz hajs do kup sobie nowe wario, dobre jest polini speed control chyba, poczytaj sobie o nim ;) Myśle, że pomogłem, odpowiedz czy polepszyło się.

*
Awatar użytkownika

Niestety zmiana rolek nie pomogła. Myślałem nad zmianą sprzęgła, lecz niestety nie moge się zdecydować na które:
- Polini Evolution 2G
- Stage6 Torque Control MKII
- Stage6 Sport PRO
- Polini For Race 3G
Również myślałem nad zmianą wariatora:
- Polini High Speed
- Polini Super Speed
- Malossi Multivar
- Polini KIT Hi-Speed
- Malossi MHR 2005
- Stage6 Sport PRO
Interesuje mnie także możliwość wymiany gaźnika ale tutaj żadnych swoich propozycji nie mam, ponieważ się nie orientuje w modelach oraz typach. Wgląd do aktualnych części na górze tematu.

*

Pod twój wydech wario stage6 pro replica zostało stworzone, jeżeli chcesz to je kup a v-max na pewno wzrośnie ;)

-- 24 cze 2014, 15:17 --

Jeżeli chodzi o gaźnik to firmy dellorto, pod twój setup 17,5 mm powinno wystarczyć. ( seryjne w roxach są chyba 14,5. ).

*
Awatar użytkownika

Gaźnik mam Tec 17,5 z założoną dyszą główną 105. Ogólnie Aerox nie chce palić od kopa, trzeba go kopnąć kilka razy przynajmniej a jak załapie to czasem gaśnie chyba że powoli się będzie dodawało gazu.

Zapomniałem dodać że znowu powrócił problem ze spadkiem mocy pod górę. Jadąc rozpędzony powoli prędkość spada po czym dochodzi do momentu kiedy skuter tak jakby "przerzucał bieg" po czym nabiera troszkę mocy i znowu dzieje się to samo: spadek prędkości, zmiana biegu, nabranie mocy i tak w kółko jeśli góra duża.

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Marti pisze:
Pod twój wydech wario stage6 pro replica zostało stworzone, jeżeli chcesz to je kup a v-max na pewno wzrośnie ;)

-- 24 cze 2014, 15:17 --

Jeżeli chodzi o gaźnik to firmy dellorto, pod twój setup 17,5 mm powinno wystarczyć. ( seryjne w roxach są chyba 14,5. ).

Kolejny co to uważa że części jednej marki najlepiej się zgrywają...
Co do sprzęgła to weź S6 Torque, a wario nie myślałeś o Top Racingu NG? Gaziorek masz dobry pod swój set, chociaż TEC'e ,mają to do siebie że niektóre mają zbyt małe ciśnienie mieszanki i wtedy skuter się dławi. Możesz zainwestować w Dellorto 17,5mm lub 19mm.

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

*

No raczej bo wario stage6 sport pro zostało stworzone pod wydech stage6 pro replica tak samo jak sprzęgło sport pro. co do gaźnika to nie słuchaj innych tylko bierz dellorto 19mm , najlepszy pod malossi sport 70

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Marti pisze:
No raczej bo wario stage6 sport pro zostało stworzone pod wydech stage6 pro replica tak samo jak sprzęgło sport pro. co do gaźnika to nie słuchaj innych tylko bierz dellorto 19mm , najlepszy pod malossi sport 70

Ja pier**** gościu czytaj dalej opisy części w sklepach to daleko zajedziesz. Wiesz co to znaczy CHWYT REKLAMOWY? Nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia. Pod Malossi Sporta równie dobry może być 19mm jaki 21mm, to tylko kwestia regulacji.. I nie tylko Dellorto są dobre, są też Tec Black/Red Edition i chiny 21mm wcale złe nie są, trochę ciężej je się tylko reguluje.

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

*
Awatar użytkownika

W tym momencie jestem wstanie kupić wariator i myślę nad s6 sport pro i ew Top Racing NG tylko że nie wiem czy będzie pasował na mój wał (s6 hpc 10mm). Mogłby ktoś sięwypowiedzieć na ten temat? W sensie czy pasuje ? Bo czytałem że pasuje na wał o średnicy 12,8mm a o ile dobrze pamiętam s6 ma średnice 13mm.

**
Awatar użytkownika

13mm - 12,8mm to jest to samo w tych wałach, tylko różnie każdy to pisze.
jeśli się myle poprawcie mnie.

regulacja-napedu-gaznika-aerox-t360865.html

WEJDŹ I POMÓŻ

*
Awatar użytkownika

Do roxa zamówione zostało:
- wario Stage6 Sport PRO
- sprzęgło Stage6 Torque Control MKII
Mam nadzieje że coś się zmieni ;)

-- 01 lip 2014, 23:54 --

Słowo się rzekło. Aerox dostał nowy wydech S6 Pro Replica, wariator S6 Sport Pro oraz sprzegło S6 TC mkII. Oczywiście brakuje mu mocy. Wydaje mi sie że to kwestia regulacji.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ]