Dzisiaj jest 12 lut 2025, 5:13

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: Zipp Basic
Witam chciałbym się was spytać czy w chińskim skuterze 4t 139gmb wymienia się olej w przekładni nigdzie o tym nie jest napisane ale ostatnio znalazłem się na forum na którym było to opisane dokładnie jaki olej i gdzie się wlewa lecz ,, spece i mechanicy " z mojego miasta mówi że olej w przekładni jest ten sam co olej w silniku i się nie zmienia go . Tylko się zmienia olej w silniku . Pytanie czy to prawda o zmianie oleju w przekładni ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
Powinno się stosować oleje przekładniowe typu 75W90 lub 80W90 ,nie mniej jednak jakby się ktoś uparł to zważając na prostotę tej przekładni może wlać zwyczajny olej silnikowy. Najważniejsze jest ,aby przestrzegać wymiany oleju w pierwszej fazie eksploatacji pojazdu. W późniejszym czasie można robić dłuższe przerwy między wymianami.

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/

*
Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedź , ale mam pytanie co się może stac jeśli olej w przekładni nie został zmieniony od nowości . Cały czas ten sam a przejechane mam coś koło 8000

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nic się nie powinno stać ale dla własnego spokoju możesz wymienić, w samochodach olej w skrzyni biegów wymienia się co ok 40 tys km a nawet później. Więc jak tu zmienisz przy 10k to też nie powinno się nic stać.

Obrazek Obrazek

Motorynka ROMET PONY 50 M2

*
Awatar użytkownika

Dziekuje już zmieniłem olej nie wiem czy dobrze ale chyba tak , powiem tylko że debil konstruował ten wlew oleju musiałem to przez słomkę wlewać a i tak połowe rozlalem ale wlałem tyle ze z tego wlewu się wylewało i zakreciłem

Awatar użytkownika

Pojazd: Piaggio Zip 2
egai pisze:
Nic się nie powinno stać ale dla własnego spokoju możesz wymienić, w samochodach olej w skrzyni biegów wymienia się co ok 40 tys km a nawet później. Więc jak tu zmienisz przy 10k to też nie powinno się nic stać.

Ale weź pod uwagę obciążenie skrzyni biegów w samochodzie, a przekładni CVT w skuterze. Obroty rzędu 2/3tys jeżeli ktoś jeździ ekonomicznie to nie przekracza tej partii obrotów, a skuter 8-10tys. obrotów i tryby stale pracują, a gdy skrzynie w samochodzie wysprzęglimy i ''wrzucimy'' bieg neutralny to nie ma obciążenia, mniejsza temperatura, niższe obroty, rozrząd w skuterze średnio co 1.5-2.5tys trzeba robić, zależnie od trybu jazdy ( nie licząc docierania ) a w samochodzie co 40/60 lub nawet się zdarzają przebiegu rzędu 80tys na jednym rozrządzie i jeździ..

Swap Piaggio Zip2 AC
* Dr Evo 70
* Tecnigas Triops
* Top Racing Evolution NG
* Top Racing NG
* Malossi MHR Team VL 13
* Stage6 CNC
* NTN Metal C3
* Polini Evo 20k
* Tec Pro Black Edition 21mm
* Stage6 Sport Pro
* Stage6 WingCooler R/T