Dzisiaj jest 21 lip 2025, 12:18

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Piaggio Typhoon
Witam kolegów skuterówców, otóż mam problem a próbowałem już kilka sposobów i nic ;/
To mój drugi tph w ciągu 2 lat także poprzedniego dość dobrze poznałem ale tego jeszcze nie doświadczyłem :C

Złożyłem 4 dni temu TPH na nowych łożyskach wału, filtrze seria, wydechu seria z katalizatorem, cylindrze i tłoku 50cc seria.
Mam gaźnik Dellorto 17,5 i dysze główną 65, próbowałem iglicę na wszystkie wysokości, na każdej regulowac mieszankę i nic.. Gdy otwieram manetkę na minimum to przyspiesza jak powinien, ale gdy otwieram o troszkę więcej to słychać dziwny dźwięk i muli go aż zgaśnie..

Ale! Gdy rozpędzę go na minimalnie otwartej manetce do 60km/h i wtedy otworze mu do połowy to ciągnie do 75km/h ale nadal na pełnej muli. Muszę mieć maksymalnie wkręconą śrubkę od mieszanki inaczej dławi się non stop i nadal nie trzyma wolnych obrotów.

Myślę, ze go kompletnie zalewa ale dysza 65 nei jest przecież tak duża.
Nie wiem co mam zrobić bo dawno nie spotkałem takiego przypadku, ale przecież 17,5 przy piaggio są seryjnie do 50cc montowane także nie wiem co się dzieje. Jutro zamierzam kupić dysze 60 i spróbować co się dzieje ale czekam na wasze opinie ;)

Pozdrawiam Przemek !

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd:
Skoro idzie w miarę dobrze na wkręconej śrubce mieszanki i po lekkim od kręceniu muli go czyli dostaje już za dużo powietrza czyli jest nierównomierny stosunek paliwa do powietrza,raczej bym zwiększył dyszę niż ją zmniejszał,sprawdziłbym też świecę ,kolor,sucha czy mokra

*

Wychodziłoby że sucha i ciemna. 2 razy sprawdzałem i to samo wychodziło.
Ale żeby 50cc seria paliła mi 4/100 ? Nawet nie otwierając manetki bo się nie da ? ;)

-- 13 lip 2014, 23:29 --

Jutro jeszcze rozgrzeje, polatam chwilę i sprawdzę dla pewności..
Mielocha mam 15 minut drogi od domu tempem tph także podlece i kupię większą w razie czego, spytam seniora może podrzuciłby jakąś radę na miejscu ;)

Pojazd:
Spalanie może nawet nieznacznie spaść po założeniu większej dyszy i wyregulowaniu składu mieszanki,teraz jeździsz tak jakby na samym paliwie bez powietrza

*

Dysza z seryjnej 65 zmieniona na 75, iglica 2 rowek od dołu. Spalanie spadło o 1,5L Vmax wzrósł z 65 do 80km/h ;)

Dziękuję za pomoc w rozwiązaniu problemu, pozdrawiam !!

Temat do zamknięcia.

Pojazd:
Flaszkę postawisz,będziemy kwita :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]