Dzisiaj jest 25 kwie 2025, 6:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Benzer Barnet GP 2T
Witam Posiadam skuter Benzer Barnet GP 2T, I mam problem z znalezieniem do niego sportowego wydechu.

Skuter jest na dużej ramie podobnie jak Zip Quantuum 2T RS, lb Longujia Sharpy0 posi 5ada z dwóch stron amortyzatory, co przeszkadza w dopasowaniu.

Swego czasu utopiłem, pieniądze kupując Tecnigasa Silent PRO który według sklepu powinien pasować do wymienionych skuterów. Niestety kolanko, jak i mocowanie zbyt krótkie.

Dodam, że z przyczyn technicznych musiałem wymienić cylinder. I wybór padł na Stage6 Streetrace 70cc no i nie wypada trzymać go na seryjnym wydechu. :(

Doradzicie coś, a może od razu muszę się nastawić na spawanie.

Pozdrawiam.

BENZER Barnet GP 2T
www.michalwargin.eu

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd:
również mam identyczny skuter i z tego co mi wiadomo podchodzą wszystkie wydechy te co w minarelli. Odkrecasz stary tłumik wraz z kolankiem i przykrecasz nowy. Mocowanie starego tłumika ucinasz przy wachaczu ( te dwie rurki). Nowy sportowy tłumik przykrecasz do cylindra oraz mocowanie tłumika do karteru silnika. Jesli miał byś 50cc to wiem ze pasują tłumiki tecnigas next-r. Ale do twojego 70cc taki tłumik sie nie nadaje. Jak skuter sprawuje ci sie na tym cylindrze ? Wymieniałes łożyska?

*

No właśnie, mi się też tak wydawało, że pasują wszystkie minarelli, a jednak nie, bo Tecnigas Silent PRO się nie zmieścił (a pasował by idealnie gdyby nie mocowanie od amortyzatora) stąd moje obawy.

- "Jak skuter sprawuje ci sie na tym cylindrze ?"

Jeździ, ale jest na dotarciu więc ciężko coś konkretnego powiedzieć, jak na razie szału nie ma.
Wydech seryjny.

- "Wymieniałes łożyska?"

Łożysk nie wymieniałem.

BENZER Barnet GP 2T
www.michalwargin.eu

*

Pojazd:
ahndar pisze:
No właśnie, mi się też tak wydawało, że pasują wszystkie minarelli, a jednak nie, bo Tecnigas Silent PRO się nie zmieścił (a pasował by idealnie gdyby nie mocowanie od amortyzatora) stąd moje obawy.
Zacznijmy od tego że ktoś w sklepie zrobił cie w "konia" bo tecnigas silent nie pasuje to silników minarelli więc nie bedzie pasować również do naszych skuterów. Tecnigas silent jest to wydech górny czyli do cylindrów pionowych a u nas jest poziomy

*

Cytuj:
"Zacznijmy od tego że ktoś w sklepie zrobił cie w "konia" bo tecnigas silent nie pasuje to silników minarelli więc nie bedzie pasować również do naszych skuterów. Tecnigas silent jest to wydech górny czyli do cylindrów pionowych a u nas jest poziomy"

Ok. Zakładając że masz rację. Choć na stronie sklepu w którym kupowałem,
jest zaznaczone ze pasuje między innymi do ZIPP Quantuum 50 RS.
- https://www.scooterkingz.pl/wydech-tecn ... lent-pro-2

to jak znaleźć ten na 100% pasujący do naszych?
( Najwygodniej było by podjechać do jakiegoś sklepu i przypasować na miejscu,
ale większość sklepów nie ma towaru na miejscu i trzeba zamawiać )

BENZER Barnet GP 2T
www.michalwargin.eu

*

Pojazd:
nie ma wydechu który pasuje w 100%. Zeby zamontowac wydech z minarelli. odcinasz dwie rurki mocujące seryjny tłumik i przykrecasz go tak jak w aeroxe czyli do kartera silnika a nie tak jak masz teraz. Nie widze długiego życia dla twojego silnika jeśli nie wymieniałeś łozysk. Po za tym jest to mocny cylinder i nie wykorzystasz pełniej jego mocy na seryjnym napedzie a gdy zmienisz tłumik naped i tak wymaga regulacji ( rolki spręzyny)

-- 21 sie 2014, o 19:44 --

Mogę wiedzieć ile zrobiłeś na oryginalnym cylindrze ? jakieś zatarcie czy z braku mocy go zmieniłeś ?

*

Co do wymiany pozostałych elementów, to zdaję sobie z tego sprawę. (przyjdzie czas na wszystko).
Problem mam właśnie z tym wydechem.

Cytuj:
Mogę wiedzieć ile zrobiłeś na oryginalnym cylindrze ? jakieś zatarcie czy z braku mocy go zmieniłeś ?

Na orginalnnym zrobiłem ok 10tyś. km potem wymieniłem na chińską 70cc za ok. 70pln na której przejechałem ok 4tyś. km, ale zaczęła się zacierać. I w efekcie padła z 2 tyg temu.
Trochę boję się rozkręcać go w całości aby wymienić łożyska. To mimo wszystko chińczyk. jakaś śruba się ułamie czy coś ... i już się tego z powrotem nie złoży, jak to mówią lepsze wrogiem dobrego. Nie mniej wydech wymienić należy.

BENZER Barnet GP 2T
www.michalwargin.eu

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]