Co do tej sprężyny, to okazuje się że w matrixach na seryjnym sprzęgle te długie sprężyny się nie sprawdzają, bo nie będzie potrafiła zamknąć do końca sprzęgła.
Znalazłem na mielochu taką krótką sprężynę medium i w sobotę będę ją montował. Przy okazji wymienię gaźnik 17.5 i filtr powietrza, żeby szło łatwiej wyregulować napęd.
Jeżeli ta sprężyna nie da efektu, będę musiał jeszcze wymienić sprzęgło na sportowe i wtedy będą długie sprężyny centralne pasować.
@Edit
Wczoraj sam postanowiłem zabrać się za regulację, bo mechanik się schlał
Domowym sposobem odkręciłem sprzęgło i wario, zainstalowałem sprężynę medium (czarną) od stage6, na sprzęgle są również, żółte sprężynki od leovince z zestawu.
Potem zacząłem się bawić wario z rolkami 6x 7,7g były za ciężkie, chociaż start miał niezły, ale przy 30km/h miał muła na 5000 obr. i ściana.
Potem spróbowałem 6x 3,5g, start taki sam jak na rolkach 7,7g, jednak silnik strasznie buczał i nie przekładało się to na przyśpieszenie.
Ostatecznie mam zainstalowane rolki 3x 5g i 3x 3.5g na przemian, bo 5g rolki mam tylko 3 i teraz fajnie startuje jest całkiem fajne przyśpieszenie, ale zauważyłem coś jeszcze.
Na sportowym filtrze powietrza, podczas przyśpieszania (manetka full) czuć było że skuter raz ciągnie, a raz hamuje tak na sekundę. Postanowiłem założyć seryjny filtr i przyśpieszenie się poprawiło, nawet start był lepszy, ale vmax tylko 63km/h na prostej przy 7900 obr. i znowu ściana.
Ostatecznie wymieniłem filtr powietrza na seryjny przerobiony, czyli bez zwężki i vmax podskoczył do 70km/h na prostej przy 8300 obr. Czyli jeszcze jest zapas, przecież kiedyś kręcił się cylek do 9500obr.
Podsumowując chyba coś jest z gaźnikiem, skoro wymiana rolek nie wiele daje na vmax, a zmiana filtra tak.
Mam w pudełeczku nówkę gaźnik replikę dellotro 17.5 jednak nie pasuje do niego ssanie automatyczne, bo na stopce przy zakręconej do oporu śrubce mieszanki są strasznie wysokie obroty i skuter nie chce ruszyć, a śrubka od wolnych obrotów w ogóle nie reaguje
Dostałem na mielochu taki gaźnik
Bez rurki na linkę gazu i musiałem zainstalować z seryjnego tę rurkę i plastik pękł