Dzisiaj jest 21 mar 2025, 0:16

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema, wylicytowalem laptopa, ale kupiłem w sklepie nowego.
Niestety zapomniałem wycofać swoją ofertę i wygrałem...
Chciałem zwrócić koszty za aukcje ale typek nie chce się zgodzić i pisze ze skieruje sprawę do sądu a potem do firmy windykacyjnej.
Co robić ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
Zapłacić i sprzedac drugi raz.

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E30
metrakit, Nic ci nie zrobi tak naprawdę.... Dostaniesz negatywa, ostrzeżenie od allegro i będziesz musiał zwrócić mu prowizję.

///BMW

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Miałeś podobna sytuacje ?

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na forum jest pewnie większość młodzieży, dlatego tu tak często ludzie sr#ją ogniem z byle sytuacji. Nic ci gostek nie zrobi, powiedz mu, żeby szedł pajac z tym do sądu jak najszybciej, bo ty jeszcze nie miałeś sprawy i jesteś ciekawy jak to jest :mrgreen: heh
Ja miałem sytuację, ale w drugą stronę - wylicytowała ode mnie jedna babka i olała. Dałem jej negatywa, allegro mi zwróciło kase za prowizję i tyle. Mogłem jej naskoczyć co najwyżej.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No ja mu chce zwrócić kasę a on dalej swoje zebym wpłacił

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E30
metrakit, Nie pójdzie z tym do sądu ani na policję, bo go zwyczajnie wyśmieją. Konsekwencje jakie możesz ponieść napisałem w poście powyżej. Na allegro sporo sprzedaję / kupuję (ale dużo dużo więcej kupuję) i mniej więcej wiem jak to wygląda.

///BMW

Awatar użytkownika

Pojazd: Aprilia Rally70LC
Jeżeli to twój pierwszy przypadek to Allegro pokrywa koszty prowizji .

Apka Rally :)
Stage6 Streetrace 70cc LC
Dellorto Black Editon 19MM/Filtr oryginał
Wariator Stage6 Sport Pro/Przeciwtalerz Stage6
Pasek Dayco
Sprzęgło Polini 3G/Dzwon Polini Speed Bell
Wał Top Racing Evo NG
Wydech Giannelli Shot V2

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jakby gostek kupił laptopa, a ty byś mu nie chciał sprzedać - to wtedy mógłby być problem i wtedy co niektórzy (przy jakimś poważniejszym - okazjonalnym zakupie) zapewne by poszli do sądu;)

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Takie coś mi napisał:
Taki temat nasza firma przerabiała już 3 razy,więc wypraszam sobie takie chore teorie że mnie ktoś wyśmieje.
Żarty to może Pan sobie robić z kogoś na uczelni-studiując ale nie z naszej firmy.Skoro nie miał Pan pieniędzy to nie trzeba było licytować.

Proszę mi więcej nie zajmować czasu,prosta sprawa-wpłaca Pan lub nie i to wszystko.

Dane do wpłaty zostały wysłane więc czekamy na przelew lub zgodnie z tym co pisałem wcześniej będziemy w inny sposób pozyskiwać należność od Pana.

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
Nie to żebym coś mówił, ale kliknięcie kup teraz bądź wygranie aukcji na allegro czy to gdzie indziej jest równoznaczne z zawarciem umowy kupna-sprzedaży :mrgreen: O tyle w przypadku kup teraz ludzie łatwiej się dogadują bo sprzeda to najwyżej później za tą samą cenę tak w przypadku aukcji są mniej łaskawi :mrgreen:

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Metrakit widzę, że nie czytasz, co do ciebie tu na forum piszą i dalej jęczysz na ten temat...
ps. po prostu przestań z nimi już rozmawiać.

Awatar użytkownika

Pojazd: Bmw e82
A jaki laptop bo szukam :P

facebook.pl/weldonespawmichalak
Spawanie TIG. MAG . MMA - aluminium, stal nierdzewna, stal czarna itp

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
pawel tylko, że jednak poczytałem trochę i razor ma racje, zawarłem umowe kupna-sprzedaży i musze zapłacić.

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok, jak uważasz, że musisz, to zapłać :wink: Nast. razem w podobnych syt. polecam forumprawne.org

Awatar użytkownika

Na allegro powinno być wzorem aukcji komorniczych czy jakichkolwiek innych aukcji, że wpłaca się wadium albo nawet nie wpłaca przed licytowaniem tylko powiedzmy nie chcesz kupić jednak wygranego przedmiotu to wpłacasz 10% wartości przedmiotu plus zwrot kosztów aukcji

pawelhead, no a na forum prawnym odeślą do przepisów KC księgi trzeciej o ile mnie pamieć nie myli i powiedzą, że umowa kupna sprzedaży została zawarta i sprzedawca może żądać swoich praw przed sądem, ale wątpię żeby ktoś w to się bawił więc skończy się na negatywie i zwrocie kosztów aukcji :mrgreen:

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
razor99 pisze:
Na allegro powinno być wzorem aukcji komorniczych czy jakichkolwiek innych aukcji, że wpłaca się wadium albo nawet nie wpłaca przed licytowaniem tylko powiedzmy nie chcesz kupić jednak wygranego przedmiotu to wpłacasz 10% wartości przedmiotu plus zwrot kosztów aukcji

pawelhead, no a na forum prawnym odeślą do przepisów KC księgi trzeciej o ile mnie pamieć nie myli i powiedzą, że umowa kupna sprzedaży została zawarta i sprzedawca może żądać swoich praw przed sądem, ale wątpię żeby ktoś w to się bawił więc skończy się na negatywie i zwrocie kosztów aukcji :mrgreen:

To gdzie odeślą i co powiedzą jedni, albo drudzy, to wiesz.... raczej wiadome i mało ciekawe. Ciekawsze jest ewentualnie co się potem może dziać (sąd, konsekwencje;)). Jak się autor tematu tak boi, to niech płaci i tyle.
ps. nie to, że pochwalam takie zachowanie, bo cieciostwem jest licytowanie i nie kupowanie, ale jeszcze większym dla mnie cieciostwem jest zachowanie tamtych od laptopa. Tym bardziej, że chciał się dogadać. Prowizję zwraca allegro, nie musi im oddawać.
W Polsce widać wystarczy użyć słów "prawnik, sąd, komornik, egzekucja", albo wysłać jakieś śmieszne pisemko "wezwanie" stylizowane na poważne pismo urzędowe i już ludzie trzęsą portkami :mrgreen:

Awatar użytkownika

pawelhead, no fakt to są 4 ulubione słowa do straszenia, ale to już trochę chamstwo jest wygrywasz aukcję i nie kupujesz bo jednak wolałeś coś ze sklepu :roll: W sądzie mogłyby być niezłe cyrki z taką aukcją :mrgreen:

**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jedyne co by uzyskali drogą sądową, to zwrot kosztów wystawienia i tyle;) Już to widzę....
ps. no to jest cieciostwo, ale różne syt. się zdarzają... czytałem, że np ktoś licytował i był przelicytowany, ale później tamten przelicytowujący został odwołany - i ktoś wygrał, a myślał, że już przegrał i kupił w innym miejscu; albo np ktoś mógł zgubić pieniądze, zostać okradzionym itd... i co? jajco... proszę bardzo, niech sobie idą do sądu buraki... Jak się burakom nie podoba handel w internecie, to niech nie handlują - trzeba się liczyć z takimi sytuacjami. Bezkarne licytowanie i niekupowanie też wiecznie nie będzie trwało, bo allegro zacznie się domagać swojego udziału i usunie delikwenta.

Awatar użytkownika

pawelhead, sytuacja jak zostałeś okradziony to inna bajka, ale takie kombinowanie i wykręcanie się potem od kupna to jednak może być wnerwiające i w sumie dla przykładu można pozwać chociaż jak się przegra to taki cwaniaczek obrośnie w piórka i dalej to będzie robił bo pomyśli, że jest bezkarny więc w sumie i tak źle i tak niedobrze

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 20 ]