Dzisiaj jest 29 kwie 2025, 15:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Romet 787
*

Pojazd:
Witam! Mam pytanie. Czy ogólnie marka Romet jest dobra? Ponieważ userzy innego forum odradzają mi tego rometa co w temacie a właściciel tegoż Rometa napisał, że dobrze się na nim jeździ i w ogóle go zachwalał. Z częściami w moim mieście nie ma problemu więc proszę o odpowiedź czy jest on dobry czy raczej nie? Proszę o odpowiedzi. Pozdrawiam

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
zipp quantum

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ja bym proponował jakiś używany skuter za te pieniądze tyle ze jakieśle lepszej marki typu gillera, piago czy aprilia itp. jeszcze pewnie na tuning by zostało jak byś sie postarał

Italjet Dragster
Stage6 sport pro 70cc
Arreche 17,5mm
zawor stage6
Filtr powietrza Metrakit Pro
łożyska wału i simmeringi Stage6 Teflon(C4)
wał korbowy Top Racing Race
Leo Vince ZX
na reszte czekam i zbieram fundusze:P

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie kupuj chinoli bo to jest najgoarszy złom jaki może być

A wiem co bo takiemu typowi z mojej gminy to się w chinolu widełki przodnei złamały a drugiemu jak wjechał na wiekszą dziure to rama poszła LOL
Ile taki romet kosztuje 3600 zl ?? Za te pięniądze to byś miał porządnego i markowe skutera typu Yamaha Aerox , Aprilia Sr 50 ( z silnikiem minarelli) Gilera runner itp

Masz problem ? GG 6350741

http://www.fotka.pl/profil/kedzior101/

Tytuł:
*

Pojazd:
Ale i tak to nie jest to samo co yamaha , aprilia nawet jak mają po 10 latek
Ja mam aeroxa z 98 czyli ma już 9 lat i jest po nie jednym wtpadku i ślizgu a silnik dalej chodzi wyśmienicie i pali starter za pierwszym razem po tygodniu nei ruszania go :) czasaem go zaleje ale to kwestia regulacji gaźnika :)

Tytuł:
*

Pojazd:
koledzy, na temat chińczyków napisano naprawdę wiele.
ja powiem tylko tyle - jak dbasz tak masz.
chodzi mi o właściciela, tak samo jak i o osobę która to serwisuje.
niestety, ale większość ludzi serwisuje chińskie skutery (romety, zipy, baotiany i inne JL-50QT) w sklepach RTV-AGD i kioskach ruchu.
Skutera się kupuje w salonie motocyklowym, serwisuje u znającego się na rzeczy mechanika a nie u informatyka sprzedającego komputery i skutery któremu pokazali jak spuszczać olej i prać filtr powietrza..
i wtedy nie ma z niczym problemu.
Skuter chodzi jak brzytwa, kręci kilkadziesiąt (!!) tysięcy km bez awarii.

aha - i do 4t leję się specjany olej silnikowy.. a nie rzepakowy lub mixol..
niesety, ale większość użytkowników skuterów na pytanie cztero czy dwu-suwowy odpowiada "dwu osobowy, dwu.. we trzech jeździliśmy, ale we 4 to nie da rady.." "a to polska właśnie.."

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie zgadzam się z Taba chińskie skutery to chińskie i tyle nawet jak go serwisujesz to w każdej chwili moze sie coz zwalic ostatnio oglodalem takei fotki ze taki typ najechal chyba zbikiem na wieksza dziure to mu przedni widelec poszedł a moujemu takiemu kumplowie to sie rama cala złamala wiec jak masz kupwoac skuterka to tylko typy yamaha aprilia piaggio i tego typu a co do tego to 2 śuw jest mocniejszy i w ogóle wg mnei ma lepszy silnik i jest duzo wiecej czesci :P

No ale jak ktos sie nie zna to to pewno ze kupi chinmczyka bo go zauroczy np odpalanie na polota albo alarm LOL a co w aeroxie nei mozna tego zamontowac ??

Tytuł:
*

Pojazd:
nie porównuj skutera kosztującego 12000zł ze skuterem za 3000zł.
z jakiegoś powodu jest on tańszy. materiały muszą być mniej trwałe itd, na to nie ma rady.
a inną sprawą jest nieudolność serwisów, a może raczej ludzi nadających im te tytuły.

przy normalnej eksploatacji (!) i dobrym serwisowaniu chińczyki spokojnie dają radę.

przy okazji: a czy w markowym skuterze nic się nie ma prawa stać? :)
spójrz ile po naszych drogach jeździ chińczyków, a ile markowych skuterów.
Jak spojrzysz na % awarji typu urwanie przedneigo widelca, to myślę że obie półki cenowe będą wyglądały podobnie, z niewielkim plusem w trwałości dla skuterów z wyższej półki. temu nie zaprzeczysz.

co do 2t lub 4t - napewno 2t jest zrywniejszy i szybszy. 4t teoretycznie powinien być trwalszy..

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie pzrsadzaj 12 tys yamhe neos kupi juz za 6 tys ostatnio woizdailem nowke :P
A po co kupowac nowke mi chodzilo o uzywke a na pewno ta uzywka po przebiegu 15 tys bedzie lepsza niz nowy chinol :P

Tytuł:
*

Pojazd:
na pewno markowy skuter używany za cenę nowego chińczyka będzie miał lepsze osiągi.
Schody się zaczynają jak się coś popsuje. Mało jest miejsc specjalizujących się w naprawie używanych skuterów, a rzadko który mechanik weźmie do naprawy skutera. Bo po co ma się męczyć z czymś o czym nie ma pojęcia i się uczyć, skoro w tym samym czasie naprawi 3 samochody i skasuje o wiele więcej?
a skuter nowy - gwarancja itd. jak nie naprawią na miejscu, to odeślą do głównego serwisu silnik i szafa gra.

pozdrawiam

Tytuł:
*

Pojazd:
Mało jest miejsc ?? LOL każdy seriws cos ie zajmuje skluterami itp wezmie do naprawy skutera a nawet nie trzeba serwisu tylko jakiegos typa co sie zna i tyle heh a jak jest to dobna rzecz to mozna sanenu zrobic

Tytuł:
*

Pojazd:
kolego, zależy w jakim miasteczku. ogólnie niewiele osób chce naprawiać skutery.
każdy woli zrobić jedną japonię niż 10 skuterów. Bo jedna japonia zajmie mniej czasu i nerwów niż 5 skuterów, i skasuje się więcej..

co do napraw własnych - uwierz mi że większość użytkowników skuterów (niekoniecznie na tym forum) nie potrafi wymienić sobie samemu wężyka paliwowego, a poprawna regulacja gaźnika jest czarną magią.

Tytuł:
*

Pojazd:
Heh no tak że mechanik woli zrobić samochody taks amo jest z lakierowaniem mecze już mechanika 2 tygodnie i ciagle ma jakies samochody do alkierowania

Nom ja mieszkam kolo rzeszowa i jest tam chyba 3 takei duże sreiwsy gdzie naprawiają sjutery , są do nich części i sprzedaja sprowadzane używki :P ale jest napewno dużo pojednynczych kolesi co się zna na tym wystraczy dobrze pozukac

A ty w jakim miescie mieszkazs ??

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
"Skuter chodzi jak brzytwa, kręci kilkadziesiąt (!!) tysięcy km bez awarii. "
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
człowieku co ty piszesz :?: ja pracuje w sezonie w serwisie cudownego Rometa większość z nich już jak nowa jest i wyciągnięta z kartonu ma jakieś niedomaganie montażjest nieudolny wszystko zrobione na odp....sie a przejeżżają (w większości) od 3 do 6 tyś km :!: madrider ty nie masz pojęcia o skuterah rodzice kupili ci po prostu jakiegos chińczyka poczytałeś jakieś broszurki reklamowe i piszesz GŁUPOTY. Zgadzam sie z patryk1000009 że japonie robi sie lepiej i za lepsze pieniadze :wink: a chińczyk to niesamowita tandeta szczególnie automaty a megaszczególnie w czterosuwie jako tako chodzą tylko te Ogary900 bo maja biegi REASUMUJĄC NIE POLECAM CHIŃSZCZYZNY a tak dla ciekawskich skończyłem technikum samochodowe i motory są moja pasja od 14 roku życia więc to co pisze to nie brednie jak takich co nie wiedzą jak wykrecic świece a tu sie udzielają POZDRAWIAM WSZYSTKICH Mariusz

Tytuł:
*

Pojazd:
Dzieki za poparcie :P

Tytuł:
*

Pojazd:
kolego.. 2 kółkami z silnikiem bawię się od 10 roku życia. czyli już ładnych 12 lat. Rodzice nigdy mi nie kupili żadnego pojazdu. na każdy sam zapracowałem, nawet na motorynkę w wieku 10 lat. Restauruję zabytki, naprawiam japonię i skutery. Te ostatnie Głównie jako serwis gwarancyjny oraz pogwarancyjny. Nie tylko firmy Romet.

skutery firmy arkus&romet group serwisuje 2 lata, czyli od chwili jak Podegrodzie/dębica i zarazem skład celny Kowalewo weszło w skutery.
Nie robię tego na usługach u kogoś, w sezonie, tylko jako własna firma, od stycznia do grudnia.

skutery JL-139QMB i JL-50QT i ich pochodne robiłem już za czasów świetlności Questa, czyli ładnych kilka lat temu - jak skutery zaczynały się pojawiać w kraju. Znając życie nawet o takim czymś jak Quest nie słyszałeś. a to prawie to samo co romet 727 i wcześniejszy "router XM". Różniły się tylko tym, że miały tłok o średnicy 44mm a nie 40mm. Czyli były fabrycznie 65ccm, ale to już inna sprawa ;)

Zgodzę się z Tobą z tym, że większość skuterów podczas składania - czyli przygtowania do sprzedaży wymaga poprawek. I właśnie dlatego wszystkie skutery powinny być uruchamiane w ASO a nie w każdym punkcie sprzedaży, Czyli w kiosku ruchu, RTV-AGD i w sklepie z obuwiem, bo takie też sprzedają skutery.
Z tego co mi wiadomo to ma się to zmienić od nowego roku, jak powygasają stare umowy serwisowe. 3/4 starych "serwisów" nie dostanie autoryzacji, serwisować będą ludzie którzy mają o tym pojęcie.

źle mnie nie zrozum, ale nie chciałbym serwisować u Ciebie skutera, skoro prorokujesz mu 3000km.. Po tym przebiegu dobrze serwisowany skuter jest poprostu dobrze dotarty i można mu zdjąć blokady.
Pamiętaj jednak o tym, że na przeglądzie gwarancyjnym trzeba coś robić a nie tylko wbijać pieczątkę i kasować pieniądze. A jak klient się upomni to ewentualnie zmieniać olej i czyścić filtr powietrza. Ale to tylko na specjalnie życzenie klienta..
Jako mechanik po samochodówce na pewno wiesz co jeszcze trzeba zrobić na przeglądzie gwarancyjnym, żeby skuter śmigał długo i sprawnie :)

Co dolega skuterom które mają 3000 km i nie możesz sobie dać z nimi rady?
pisz śmiało, chętnie Ci pomogę, gwarantuję że Twoi klienci będą zadowoleni :)

jeśli nie chcesz mojej pomocy, to zawsze możesz zadzwonić i poradzić się w głównym serwisie - Grzesiek na pewno Ci poradzi co zrobić żeby skuter jeździł długo i szczęśliwie :)
z serwisowym pozdrowieniem
mad

ps. to ja pisałem że każdy mechanik motocyklowy stokroć woli robić japonię :)
ps2. widziałeś kiedyś jak wygląda gładź cylindra w zadbanym skuterze chińskim 4t o przebiegu 20'000 km? Próg prawie nie wyczuwalny, szczelina na pierścieniu włożonym w cylinder "na żyletkę". Skutera rozbierałem, bo klient zażyczył sobie zwiększenie pojemności skokowej.

Tytuł:
*

Pojazd:
pewno jakis straszy dziadek jezdzil 20 km/h

Tytuł:
*

Pojazd:
Młody chłopak jeździł nim na praktyki (jak dobrze pamiętam to do piekarni ;) ).
Gazu - po dotarciu - nigdy nie żałował. Ale kasy na to co skuter powinien mieć zrobione tez nie szczędził. Częste czyszczenie filtra powietrza, systematyczne zmiany oleju i regulacje luzów zaworowych (bardzo ważne, często się zdarza że skuter pracuje na zbyt małym luzie i zawory się wypalają / odkształcają).
Po prostu skuter miał (ma) zapewnione dobre warunki do pracy. A to ważne.
Zwłaszcza w chińczyku.

Mariusz - jeszcze jedna uwaga. skutery nie mają automatycznej skrzyni, tylko bezstopniową przekładnię. A to różnica.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
niestety to szeryf stawia pieczątke i kasuje pieniądze :cry: ja tylko odnajduje kolejne usterki i usuwam je troszke się przyczepiłeś z tym automatem ale masz racje napisałem to potocznie mimo wszystko 20 000 km chińczykiem to dla mnie rewelacja :o ale skoro tak twierdzisz to nie bede sie upierał ja akurat posiadam Yamahe Neos z 2001 roku i przejechałem nia 25000 i nna razie chodzi bez zająknięcia a wsumie skoro chcesz mi pomóc to podaj mi wymiary luzów zaworowych do chińczyka .Powiedz mi jedno czy naprawde poleciłbyś komus kto ma te około 3 000 chińczyka ? Ja niestety nie są to pojazdy słabo wykonane i awaryjne a instalacja elektryczna w nich przyprawia mnie o mdłości chyba nawet Romet Chart miał lepszą a jeszcze jedno wiem jak wygląda Qest Pozdrawiam Mariusz

Tytuł:
*

Pojazd:
Instrukcja serwisowa każe ssący i wydechowy ustawić na 0,05mm.
Ja ustawiam ssący na "ciasne" 0,05 a wydechowy na "luźne" 0,06mm.

Przy regulacji polecam wykręcić "szpilki regulujące" i przetrzeć je na delikatnym papierze ściernym (zrównać powierzchnię popychacza) - dzięki temu łatwiej wyregulować, a poza tym skuter po sporym przebiegu potrafi "piszczeć" po regulacji zaworów - ponieważ na tym popychaczu po sporym przebiegu robi się wyżłobienie w miejscu tarcia z zaworem, napewno wiesz co mam na myśli :)

co do chińczyka za 3000..
W tej cenie jest model 727. Z całą pewnością mogę go polecić komuś o niewielkim wzroście i wadze.
Natomiast nie sprzedałbym go komuś kto warzy 90 kg i planuje jeździć we 2 osoby.
Jak skuter jest przeładowany, to szybko padają tulejki metalowo-gumowe mocujące silnik do wahacza, wtedy skuter się strasznie prowadzi na zakrętach itd.
W ubiegłorocznych modelach od przeładowania potrafiły się urywać wahacze - tegoroczne (727) mają już rozwiązany ten problem i się to nie zdarza.

Dla osób cięższych i planujących jazdę we 2 osoby polecam skutery z dwoma teleskopami tylnymi. (np 777-wg mnie najlepiej udany model 4t)

z czym nie możesz dać rady w prądzie?

ps. jak mi się nawinie jakiś skuter z większym przebiegiem, to pstryknę foto licznika i wrzucę na forum ;) od jakiej cyfry zdjęcie Cię interesuje? ;]
pozdrawiam
mad

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna