Dzisiaj jest 20 lip 2025, 9:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Malaguti f12 Ac ;D
Witam. Mam problem z gaźnikiem 21mm. Mianowicie gdy go zalozyłem pierwszy raz to ładnie chodził na wolnych ale zaraz po dodaniu gazu gasł ( buu..) regulacja dyszami nie dawała efektów. Po ustawieniu pływaka tak ze w komorze jest sporo więcej paliwa problem częściowo ustąpił, wkreci sie na obroty i tak po pełnej manetce przez ok 5 sekund , objaw taki sam jak przed ustawieniem pływaka. Więcej juz nie mogę ustawić bo by sie przelewał. Na pewno zwiększenie paliwa w komorze dało sporą poprawe, da sie kawałek przejechać, ale problem i tak nadal występuje wiec co robić?

China 70
Stożek gąbka
Gaźnik 21 china
Laser x pro

Jaką proponujecie założyć dysze 85, 90 , 95?
Oraz jak myślicie co jest rozwiązaniem problemu.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha Neos
sprawdz czy kanał od dolotu paliwa jest do koca dowiercony bo moze być źle dowiercony i za wolno sie napełnia

Cylinder- china sport 70 lc
Wał- stage 6 hpc i łożyska skf c4 teflon
Wydech- Conti CHR v2
Sprzęgło-tec evo racing
Wario- top racing ng
Przeciwtalerz- TopRacing Sport
Gaźnik - tec pro 19mm
Dysza 85
Filtr - Stożek revo

V-MAX 96km/h

Obrazek

**

Sprawdze to , i tak już delikatne rozwiercilem kanał, który zamyka zaworek iglicowy, aby zwiększyć przepływ, no i moment zamykania dopływu był trochę później. Najgorsze jest to ze w tych gaznikach dolot paliwa nie jest przelotowy tylko taki zygzak( zakładasz wężyk na tego cycka , kanał Idzie kawałek w dół , skręca i potem znów w dół , juz do komory gaźnika, i może być tak że tam siedzi problem, ale ogarne jeszcze co sie da i zobaczymy.

Jaka dysza będzie odpowiednia do 70cc i stożka?

Awatar użytkownika

Pojazd: Yamaha Neos
w tym co ja mam też tak jest a jak miałem tec eco 17,5mm to kanalik był prosto w dól

Cylinder- china sport 70 lc
Wał- stage 6 hpc i łożyska skf c4 teflon
Wydech- Conti CHR v2
Sprzęgło-tec evo racing
Wario- top racing ng
Przeciwtalerz- TopRacing Sport
Gaźnik - tec pro 19mm
Dysza 85
Filtr - Stożek revo

V-MAX 96km/h

Obrazek

**

Tylko ze przepływ może być kiepski tam w tym przejściu gdzie sie nie dostane.

Co jeszcze może być powodem braku paliwa po kilku sekundach otwarcia przepustnicy na full?
Chociaż no w sumie nie mogę zagwarantować że to brak paliwa bo wystarczy ze wtedy gdy już słychać ze schodzi z obrotów pomimo manetki na full odpuszcze i będzie sobie ładnie chodził na wolnych, nie ma szans żeby zgasł.

-- 21 sty 2015, 22:16 --

Zalozyłem dysze 95, iglica na 2 ząbek od góry , przeleciałem wiertłem tego cycka co sie zakłada wężyk od paliwa i cos tam poszło bo w pewmym momencie był delikatny opór a potem juz normalnie. Odpalam i zdaje się ze jest dobrze bo przez 10sekund wył na pełnej manetce i paliwa mu nie brakło, reszta okaże się w jeździe, zresztą wywnioskowalem po moich pracach ze gaznikowi chodziło o 3 rzeczy:
- zbyt mały przekrój kanału dopływu do komory plywakowej
- zbyt mały przekrój dopływu do gaźnika
- zbyt niski poziom paliwa w komorze

Zacząłem od tego ze skuter chodził na wolnych na każdej dyszy a po dodaniu gasł, potem po podniesieniu poziomu paliwa w gaźniku wkręcał sie na obroty a!e po chwili brakowało mu paliwa i na końcu po delikatnym powiększeniu obu kanałów dopływu paliwa do gaźnika i do samej komory dobrze wchodzi na obroty i po dłuższej chwili kręcenia max obrotów paliwa mu nie brakuje.

-- 21 sty 2015, 22:18 --

Zalozyłem dysze 95, iglica na 2 ząbek od góry , przeleciałem wiertłem tego cycka co sie zakłada wężyk od paliwa i cos tam poszło bo w pewmym momencie był delikatny opór a potem juz normalnie. Odpalam i zdaje się ze jest dobrze bo przez 10sekund wył na pełnej manetce i paliwa mu nie brakło, reszta okaże się w jeździe, zresztą wywnioskowalem po moich pracach ze gaznikowi chodziło o 3 rzeczy:
- zbyt mały przekrój kanału dopływu do komory plywakowej
- zbyt mały przekrój dopływu do gaźnika
- zbyt niski poziom paliwa w komorze

Zacząłem od tego ze skuter chodził na wolnych na każdej dyszy a po dodaniu gasł, potem po podniesieniu poziomu paliwa w gaźniku wkręcał sie na obroty a!e po chwili brakowało mu paliwa i na końcu po delikatnym powiększeniu obu kanałów dopływu paliwa do gaźnika i do samej komory dobrze wchodzi na obroty i po dłuższej chwili kręcenia max obrotów paliwa mu nie brakuje.

Pojazd: Aprilia SR Stealth
no to ładnie, kilka przeróbek i 100zł zaoszczędzone :D

**

;) oby tak było. Ogólnie gaźnik z zewnątrz jakością nie powala ale wewnątrz jest całkiem okej. Zaplaciłem za niego 58+ wysyłka firmy WM motor , oczywiście nówka.

Ps. Czy po portingu kraterów dysza powinna być większa? Bo jak tak czytam to do 70cc i 21mm kładą dysze 80-90 , a u mnie na 95 dobrze pracuje , tylko ze kratery po portingu no i do gaźnika stożek.

Awatar użytkownika

Pojazd: TGB 101 TRYTON
Jak już to robi się flow karterów a nie porting :D

Wpadnij tgb-tryton-sport-d-t402831.html

Fp projektu: https://www.facebook.com/pages/Tgb-101- ... page_panel

**

Chyba jednak porting bo była to obróbka oraz szlifowanie elementu aż będzie sie zgadzał z uszczelką i cylindrem, tak aby przejście kanałów było bez schodek. Głów jest to wygładzanie, obróbka końcowa.

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
lukasz_98 pisze:
Chyba jednak porting bo była to obróbka oraz szlifowanie elementu aż będzie sie zgadzał z uszczelką i cylindrem, tak aby przejście kanałów było bez schodek. Głów jest to wygładzanie, obróbka końcowa.

Porting jest cylka, a karterów flow.

Aprilia SR Factory - była
Aprilia Habana Custom - jest
Yamaha WR 125 X - była
VW Scirocco 76' Mk1 Cabrio - jest
Toyota Celica V GTi 16v - była
Honda Civic VI HB - była
Mitsubishi Eclipse 2G RS - był
Honda Civic VI HB - jest
Honda Prelude V VTi - jest

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ]