Dzisiaj jest 03 lut 2025, 5:07

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Aerox Midnight Edition 08'
Witam.

Wiem, że temat malowania spreyem był już tu omawiany, ale jakoś nie chce mi się szukać ;) Mam do was pytanie jaka ilość spreyu wystarczy na pomalowanie całego roxa ? :)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Apka AF1 50/78 89r
Zależy jaki spray, najlepiej najpierw oderwij wszystkie naklejki, wypoleruj papierem ściernym i dopiero pomaluj

Piszę po polsku!
No... Przynajmniej staram się :)

Chcesz naklejki lub gadżety na skuter lub moto za free wbij tutaj :D

Apka od CHEJMaN'a :D Klik, klik! :D

Instalcje elektryczne do sqt/ moto na zamówienie.

*

Seriooo ? :o Nie wiedziałem... Takie rzeczy jak zerwanie naklejek i szlifowanie plastików to chyba oczywiste ;p

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
skoro oczywiste to i powinno być dla cb oczywiste że spray to gówno i że i tak Ci dobrze nie wyjdzie ...
tylko wiedz żeby później to poprawić to trzeba tego całego spraya usunąć bo dzieją się później różne jaja. ważą się na nich inne lakiery itp itd

także zastanów się czy jest sens.

Na pomalowanie aeroxa potrzebujesz ok 5-6 puszek podkładu jak i lakieru albo i więcej.
podkładu wypadało by dać 2, najlepiej 3 warstwy żeby było co szlifować. i lakierem tak samo 3 warstwy. A jeszcze mógł byś to przykryć bezbarwnm ale to znowu koszty więc pewnie to odpuścisz.

Więc: jak kupisz 10 puszek wszystkiego to jest jakieś ok 200zł. Za tyle spokojnie kupisz podkład, bazę i bezbarwny. Nie jakieś lakiery najdroższe ale kupisz i będą w porządku.
Najtańszą opcją będzie jak przygotujesz sobie sam. Poszlifuj plastiku, poszpachluj, znajdź znajomego z kompresorem i pistoletem z dyszą 1.4-2.0. Połóżcie podkład. Jak narobisz zacieków na nim to nic się nie stanie bo i tak podkład się szlifuję i oddaj do lakiernika tak przygotowane elementy. Weźmie mało za robotę a będziesz miał je zrobione raz a porządnie

*

Pojazd: yamaha aerox '05
a co powiesz na temat malowania, plasti- skin lub podobnymi? oplaca sie to kupowac? lepsze niz spray?

*

bart1aerox100 pisze:
skoro oczywiste to i powinno być dla cb oczywiste że spray to gówno i że i tak Ci dobrze nie wyjdzie ...
tylko wiedz żeby później to poprawić to trzeba tego całego spraya usunąć bo dzieją się później różne jaja. ważą się na nich inne lakiery itp itd

także zastanów się czy jest sens.

Na pomalowanie aeroxa potrzebujesz ok 5-6 puszek podkładu jak i lakieru albo i więcej.
podkładu wypadało by dać 2, najlepiej 3 warstwy żeby było co szlifować. i lakierem tak samo 3 warstwy. A jeszcze mógł byś to przykryć bezbarwnm ale to znowu koszty więc pewnie to odpuścisz.

Więc: jak kupisz 10 puszek wszystkiego to jest jakieś ok 200zł. Za tyle spokojnie kupisz podkład, bazę i bezbarwny. Nie jakieś lakiery najdroższe ale kupisz i będą w porządku.
Najtańszą opcją będzie jak przygotujesz sobie sam. Poszlifuj plastiku, poszpachluj, znajdź znajomego z kompresorem i pistoletem z dyszą 1.4-2.0. Połóżcie podkład. Jak narobisz zacieków na nim to nic się nie stanie bo i tak podkład się szlifuję i oddaj do lakiernika tak przygotowane elementy. Weźmie mało za robotę a będziesz miał je zrobione raz a porządnie

I właśnie o taką odpowiedź mi chodziło ! :) Właśnie chciałem się upewnić ile by trzeba było kupić tego ustrojstwa xd

Czy w takim razie mógłbyś mi podać kilka linków do jakiś podkładków, baz i bezbarwnego ? Jeżeli to dla Ciebie oczywiście nie problem :) Bo czytając Twoje wypowiedzi, można zauważyć, że nie jesteś typowym gimbą i znasz się na rzeczy ;)

*

po lakier jak i podklad wybierz sie do jakiejs hutowni najlepie, gdzie dobiora ci lakie i podklad, nie kazdy podklad jest dobry do kazdego lakieru bo moga sie gryżć pozniej

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
dobrym bezbarwnym był by taki:
http://www.pielegnowacauto.pl/lakier-be ... 500ml.html
nie ma go na stanie i nie wiem czy można go dostać, czy został wycofany lecz jest drogi :(
bo na skuter bezbarwnego 2 puszki to mało a wyszło by już 100zł. A za 100zł kupujesz 1l bardzo dobrego bezbarwnego na pistolet.

podkład kup sobie taki: http://www.klakiernik.pl/pl/p/Podklad-a ... 00-ml/1149

może być inny, niczego nie reklamuję ale najlepszym wyjściem będzie jak pójdziesz do mieszalni lakierów i kupisz taki albo inny przez nich polecany.

Ja Ci prponuję nie lakierować jak przeważnie wszyscy na czarno lub biało bo takie to są standardowe spraye lecz wybrać sobie lakier samochodowy i w mieszalni nabiją Ci taką bazę do spray'a. + bezbarwny na to i powinno być dobrze. Sprayem też da się ładnie pomalować ale jest dużo trudniej i twardość lakieru dużo mniejsza

*

ja tam bym zrezygnowal ze sprayów, jak masz ladnie przygotowane plastiki, masz lakier to dobry lakiernik ci to pomaluje za 300-400zł duzo zalezy od stanu plastikow, jak sam pospawasz, poszpachlujesz, wyszlifujesz wszystko ladnie to duzo nie wezmie, a nabicie lakieru w spraya tez kosztuje i na dodatek lipa wyjdzie

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
puszka nabitego sprayu to min 50zł. Jak będziesz miał wszystko gotowe to myślę że za 150-200zł ktoś położy ładnie lakier + materiały oczywiście.

*

Mam sprężarkę więc nie będzie potrzeby nabijania w sprey :) Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
pistolet do podkład, drugi do bazy i bezbarwnego, odwadniacz, odolejacz, reduktor pod pistolet, masz to wszystko ? jak nie to też dobrze Ci nie wyjdzie. narobisz zacieków, oczek z wody i oleju i bóg wie czego jeszcze :D zacznij od narzędzi

*

Mam ;) Mój tata kiedyś zajmował się tymi sprawami.

*

jak sie zajmował, czyli ci pomaluje, to czemu chciales sprayem pryskac?

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
to gadaj z nim i napewno będzie lepiej niż sprayem

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ]