Dzisiaj jest 20 mar 2025, 20:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Romet ZK125

Ostrzeżenia: 1
Moim zdaniem technikkum to lepszy wybór. Przynajmniej ma się jakiś zawód.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Renault
Dziś wszyscy pchają się do liceum, a potem na studia. Jednak technikum to chyba lepszy wybór. Na studia też można potem iść i nie koniecznie w tym samym kierunku co technikum. Można mieć przecież 2 zawody. Liceum nic nie daje oprócz matury.

www.studio-tkanin.pl www.jachtowe.com.pl
www.doktorpc.warszawa.pl

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E30
Technikum tak naprawdę też nic nie daje. Przykład mojego brata. Skończył technikum, zdobył wszystkie papierki czyli i maturę i zawodowy, ale jak zaczął szukać pracy w tym zawodzie, który skończył to wszyscy się pytali o doświadczenie. A niby gdzie to doświadczenie miał zdobyć? Ostatecznie ma taką pracę, którą mógłby wykonywać i bez technikum, i bez liceum :<

Jedyna opcja z technikum to jakieś praktyki i staże najlepiej zagraniczne.

///BMW

*
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki UX 50 Zillion
Nie zamierzam iść na studia dla papieru, chodzi mi o wykształcenie ;)
Zasadnicze pytanie - jaka szkoła lepiej przygotuję mnie do matur, żebym zdobył jak najlepsze wyniki?? Słyszałem, że na MiBM nieźle cisną (?) i na pierwszym roku jest cholernie dużo tych przedmiotów teoretycznych - matma, fizyka etc. Czy to prawda i czy po technikum bym sobie z tym poradził??

https://www.youtube.com/watch?v=fMt6RPvD4Ms :D

Awatar użytkownika

Pojazd: Insignia B
MotoMysz, no sporo tego jest, ale idzie to ogarnąć (wiem bo byłem na mechanice) :mrgreen: a prawda jest taka, że polski rynek pracy wgląda tak:
wykształcenie najlepiej magister wiek 25lat doświadczenie 30lat znajomość 5 języków i dyspozycyjność 24/7 :twisted: A tak na serio to bez doświadczenia i stażu pracy to i technikum gówno da

toyota-corolla-1-6-dual-vvt-i-by-razor99-t323266.html Corolla by Razor
corolla-ts-by-razor99-t415180.html Corolla TS by Razor

*
Awatar użytkownika

Pat! pisze:
Jestem aktualnie na pierwszym roku mechaniki i budowy maszyn i tak widzę że wszystko sobie inaczej wyobrażasz niż jest na prawdę :-)
Przede wszystkim jak z matmy się nie będziesz w szkole średniej przykladal to na tym kierunku jest jej pełno. Ogólnie na każdym kierunku technicznym jest pełno matmy i fizyki. Dodatkowo inżynieria materiałowa, inżynieria ekologiczna, podstawy techniki, podstawy eksploatacji maszyn, hamownia i jeszcze sporo mniej ważnych przedmiotów czyli BHP itd

Sam jestem po liceum i mogę stwierdzić, że (przynajmniej u mnie) licealiści są lepiej przygotowani do matury, ale to też klasy , które mają dużo matmy.

Weź też pod uwagę to, że na studiach możesz sobie nie poradzić, bo to już nie szkoła średnia.

Matmę lubi, więc z chęciami problemu nie będzie... Jak te studia wyglądają?? Na jakim wydziale jesteś?? :)

-- 04 lut 2015, 15:30 --

razor99 pisze:
MotoMysz, no sporo tego jest, ale idzie to ogarnąć (wiem bo byłem na mechanice) :mrgreen: a prawda jest taka, że polski rynek pracy wgląda tak:
wykształcenie najlepiej magister wiek 25lat doświadczenie 30lat znajomość 5 języków i dyspozycyjność 24/7 :twisted: A tak na serio to bez doświadczenia i stażu pracy to i technikum gówno da

Niestety, taka nasza Polska...i jeszcze najlepiej, żebyś zarabiał jak najmniej...

-- 04 lut 2015, 15:31 --

razor99 pisze:

miki1105 pisze:
Tak jak kolega wyżej , jestem w drugiej klasie w klasie technik pojazdow samochodowych. Jeśli chcesz się czegoś nauczyć załatw sobie jakieś "praktyki" po szkole bo na szkolnych praktykach będziesz robił polonezy i maluchy czasami samochód majstra ale tylko wtedy kiedy coś ogarniasz lepiej od innych. A na lekcjach w szkole na przedmiotach zawodowych przepisujemy najczęściej książki..

Nie wiem jak jest w stołecznych szkołach, ale ja - na zadupiu / "Ukraina" / podkarpacie / mała miejscowość - chodzę do technikum, które jest raczej negatywnie spostrzegane, bo z 10-20 lat temu ta szkoła kojarzyła się wszystkim (bo tak raczej było) z narkomanami, zabójcami itd.
A jednak Ci co do niej chodzą wiedzą, że jest inaczej i wyposażenie mamy lepsze niż znane "super" technikum rzeszowskie.
Mamy na warsztacie nową toyotę w hybrydzie, mamy nową skodę fabię, mamy nowy motocykl honda cb500f, mamy jakiegoś nowego chinola czopera rometa (ale uczyć się na tym da), mamy podwieszone silniki nowoczesne, mamy cały zestaw urządzeń do mycia i badania wtryskiwaczy, pomp itd. - to wszystko w jednym z wielu pomieszczeń naszych warsztatów. Dalej są różne rodzaje obrabiarek, drukarka 3D i jeszcze kilka stron wymieniania. Tak, Bruksela dała, ale praktyki są świetne. Ja teraz chodzę do ostatniej klasy, a te warsztaty zmodernizowano niedawno więc nie wiele się nacieszyłem, ale zazdroszczę młodszym rocznikom.
Wcześniej też mieliśmy zajęcia praktyczne z określonym materiałem. Z polonezem się nie spotkałem, ale koledzy z innej grupy tak. W większości robiliśmy auta średnio-niskiej klasy - samochody uczniów, czasami nauczycieli ze szkoły jak i również przy aucie majstra.
Oczywiście też zdarzało się spawać nam wędzarnie ;D Ale ogólnie jest spoko i z każdym rokiem jeszcze lepiej, a instruktorzy raczej trzymają się tematów do zrealizowania.

Jeżeli chodzi o naukę w szkole to kto chce, ten wygra nawet wszystkie konkursy, a kto jest leniem, ten odpadnie albo przejdzie na dwójach. U nas jedna nauczycielka uczy beznadziejnie, w ogóle porażka, ale jakoś osoby, które na prawdę się starają, potrafią zrozumieć, może biorą jeszcze dodatkowe lekcje to są w stanie wyrwać szóstkę na koniec.

Dodam jeszcze, że niektórzy wybierają technikum bo myślą, że będzie łatwo (szczególnie mówię na przykładzie mojej - stereotypowo złej szkole).
W pierwszych klasach jest młyn, bo jest w klasie z 40 osób, codziennie ktoś się wypisuje i zaraz dochodzą nowi. Jedni uciekają do zawodówek, inni na rzeźników do innych szkół. W końcu w drugiej klasie wszystko się stabilizuje i zostaje 2/3 uczniów w klasie.

Technikum da Ci zawód i maturę - jeżeli chcesz to wszystko możesz osiągnąć.
W technikum wypada zdać egzamin zawodowy, a maturę opcjonalnie, a w liceum wypada zdać maturę.
Dużo osób i tak nie zrobi kariery na swoim wyuczonym zawodzie. Z mojej szkoły, uczniowie rolnicy (dawniej to było technikum mech. rolnictwa) są politykami, policjantami, mechanikami, rolnikami, rzeźnikami, przedsiębiorcami, niektórzy wyjechali za granicę a kilku jest u nas nauczycielami.

Pójdziesz do liceum i będziesz olewał to nic nie osiągniesz.
Pójdziesz do technikum i będziesz olewał to również nic nie osiągniesz.
I na odwrót.
Mam kilku kolegów, którzy kończąc zawodówkę odbierali dyplomy za poważne osiągnięcia i teraz świetnie sobie radzą. A kilku leni z liceum klepią biedę i łapią fuchę za fuchą.

P.S. Jeden z nauczycieli - nie typowy majster, ale kompetentna i wysoko postawiona osoba - wypowiedział się, że teraz państwo polskie ciśnie młodych żeby szli do liceum, robili popularne kierunki studiów i robili wszystko, żeby mieć tylko przed imieniem jakiś tytuł. Powiedział, że z takimi tytułami zna paru ochroniarzy w marketach.

Ja poszedłbym do liceum, gdybym miał jakiś bardzo wysoko postawiony cel w karierze i poszedłbym na konkretne studia, a nie na to, na co idzie teraz każdy i nic z tego nie ma.

Awatar użytkownika

arek95 pisze:
P.S. Jeden z nauczycieli - nie typowy majster, ale kompetentna i wysoko postawiona osoba - wypowiedział się, że teraz państwo polskie ciśnie młodych żeby szli do liceum, robili popularne kierunki studiów i robili wszystko, żeby mieć tylko przed imieniem jakiś tytuł. Powiedział, że z takimi tytułami zna paru ochroniarzy w marketach.

Jakbym widział znajomych po ekonomii i ich ambicje na pracę w banku i bycie nie wiadomo kim :twisted: teraz najczęściej siedzą po warzywniakach albo na bezrobociu bo po ekonomii już nie chcą bo ile można. A jak z ciekawości sobie patrzę na wydziela na jaki kierunek idzie najwięcej osób to po prostu mam ubaw, że ta cała tępa masa nadal widzi potencjał w ekonomii bo rok w rok 200-300 osób się pcha na mojej uczelni a gdzie inne? Powiedzmy 4 uczelnie będą mieć ekonomię to już z 600-700 bezrobotnych wykształcą, ale nie idą na ekonomię bo się znają na pieniądzach i myślą, że są nie wiadomo kim (nie wiem jak z innymi kierunkami bo do ich gablot mam za daleko, ale ogólnie na większość kierunków gdzie trzeba mieć trochę wyobraźni i rozumu lecą po 2-3 nabory)

*
Awatar użytkownika

Miru33, a co to wniosło do dyskusji?? :)
arek95 no to kozackie technikum...tylko trochę tam daleko :D Zależy mi na opinii ucznia/absolwenta któregoś ze stołecznych techników samochodowych - jak tam wyglądają praktyki etc. Wszyscy dookoła robią mi wodę z mózgu mówiąc, że tam się niczego nie nauczę, że po tym nie dostanę się na studia etc. Niestety, nie znam osobiście żadnego ucznia jednej z tych szkół... A co do celu - Mechanika i Budowa Maszyn, wydział Samochody i Maszyny Rolnicze na Politechnice Warszawskiej.

Awatar użytkownika

MotoMysz, jak chcesz iść na simr to lepiej wal do liceum o profilu mat-fiz i lepiej ostro się weź za chemię, fizykę, matematykę bo to, że trochę technicznych przedmiotów się douczysz i będzie trochę lżej na mechanicznych a powiedzmy trochę opuścisz się z matmą to tam nie ma przebacz :mrgreen: ale rób jak uważasz bo jeżeli obstawiasz, że możesz wylecieć z simru bo nie dasz rady to fakt lepiej skończ to technikum, ale chyba nie o to chodzi :mrgreen:

*
Awatar użytkownika

razor99 nie pójdę tam z założeniem, że się nie utrzymam, będę walczył :D
Jeśli chodzi o klasę, to myślę nad mat-biol-chem, dodatkowo wezmę się za fizykę (pod rozszerzenie)... Mówisz, że matma, fizyka i chemia?? Z matmy i fizyki nie idzie mi źle, chemię mam w małym palcu. :D Oczywiście mówię o podstawie gimnazjalnej. ;)

Awatar użytkownika

MotoMysz, chemia fakultatywnie fizyka i matma to podstawa i to musisz ogarniać a mat-biol-chem to bardziej pod biotechnologię czy medycynę niż pod mechanikę

*
Awatar użytkownika

razor99 czyli tylko mat-fiz??

Awatar użytkownika

MotoMysz, lepsze będzie bo biologia się nie przyda a chemii aż tyle tam nie ma

*
Awatar użytkownika

razor99 racja. I do tego np. informatyka albo chemia?? Pytam, bo w niektórych liceach są klasy mat-fiz-inf, mat-fiz-chem...

Awatar użytkownika

MotoMysz, po prostu sprawdź co ma większą wartość przy rekrutacji czy informatyka czy chemia bo co uczelnia to inaczej patrzą na te przedmioty np. ja jak startowałem kiedyś na mechanikę to była wymagana matma i fizyka/chemia/informatyka plus język

*
Awatar użytkownika

razor99 dzięki wielkie, bardzo mi pomogłeś :mrgreen:

Awatar użytkownika

a znowu w warszawie matma fizyka są najlepiej liczone a potem masz informatykę dalej chemię i biologię więc lepiej sobie poprzeglądaj uczelnie i zasady rekrutacji bo jak się wstrzelisz w wymogi to masz większą pewność, że się dostałeś.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 78 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4