Dzisiaj jest 04 mar 2025, 18:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd: romet 707
2

Ostrzeżenia: 2
Witam.

Chciałbym was zapytać i posłuchać rad co do mojej sytuacji :>
To może się przedstawię
Mam na imię Damian i mam 16 lat ( październik :C )
Obecna maszyna to Romet 707 (kibel) 70 ccm
Panosze się nim już tak nim z 3 lata po bocznych ulicach
Od dawna planuję kupno większego motocykla gdyż jeśli ktoś sb "wygogluje"
ten skuter jest strasznie mały do czasu kiedy miałem 160-165 cm było ok
ale teraz mam 174 cm i nw co robić z nogami xD
A mianowicie chciałbym stać się posiadaczem Yamahy yzf 125 cechami jakimi się kierowałem
przy typowaniu to niezawodność - małe spalanie - piękny wygląd
Teraz sprawa prawa jazdy tu jest sprawa dość dziwaczna a dla mnie strasznie irytująca a mianowicie
jestem z rocznika który jako ostatni kwalifikował się na kartę motorowerową, więc szkołą organizowała
egzaminy. Udałem się na nie ale jak na nieszczęście brakło mi 1 pkt było 2 "egzaminatorów" i jeden ewidentnie by mi jakoś popuścił ale trafiłem na służbiste który zaczął wypowiadać "że jeżdżą tacy później"
ale moja była tylko wina. Na poprawki właśnie egzaminów zaspałem.. a skuter nie chciał odpalić .
ale dobra koniec tych fascynujących opowieści życia ..
Teraz jest kategoria Am która kosztuje 500 zł + wyrobienie plastiku ... moim zdaniem to jest tak perfidne ściąganie kasy że pozostawię to bez komentarza.
Zbliża się sezon więc chciałbym coś nabyć nowego ale moje uprawnienia mi trochę blokują te plany..
Plan jest taki że na teraz robię AM a końcem lipca zaczynam A1 tak żeby sb w zimie bo śniegu pojeździć ...
Rodzice podpowiadają mi że trochę to bezsensu robić na motorower na 4 miesiące
ale gdyby mnie policja złapała płacę 500 zł za brak uprawnień więc się zwraca
Doradźcie ! :|
A teraz co do YAmahszki
doradźcie czy szukać 125/50 czy normalnie zarejestrowaną na 125 i jeździć na AM
Patrzyłem to kategoria AM a A1 znacząco się nie różni względem znajomości przepisów i zasady poruszania się po drogach publicznych.
Gdyby mnie policja zatrzymała to chyba dostanę 300 zł za brak uprawnień na daną pojemność ??
A co do rejestracji 125/50 to jeśli pojazd jest zarejestrowany w Polsce da się go zarejestrować na 50ccm wytłumaczy ktoś tą procedurę jak mogę to osiągnąć ?
Gdyby udało by mi się tak zarejestrować to po wyrobieniu prawo jazdy A1 ponownie została by zarejestrowana na 125 ccm.
Warto tak kombinować z rejestracją ??
Myślałem też nad Aprilia rs 125 2t ponieważ dźwięk może troszeczkę poprawiać naszą sytuację ale spalanie mnie dobija :P Obecnie kibelek mi pali 5-5,5 /100 i gdzie nie pojadę to już Sahara w baku możliwe że takie złudzenie mam bo bak tylko 5L
"Solina" miał kilka kontroli i nie miał problemów. nw co juz mam myśleć o całej tej sytuacji.

Doradźcie !!
Proszę się nie zrazić długością tekstu :)

Ci którzy bd się starali pomóc niech Pan Bóg w dzieciach wynagrodzi xD

Jestem dyslektykiem więc za wszystkie błędy Przepraszam :)

Zapraszam do Mojego ROMETA 707
bardzo-rzadki-chinol-czyli-romet-707-by-damian-707-t398967.html

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Apka AF1 50/78 89r
Powiem Ci tak.

Ja mam skuter 65/50 i poszedłem do ziomka, że chcę zdać u niego AM ale on powiedział, że się nie opłaca lepiej od razu zdać A1, będzie kosztować 800zł i mogę jeździć na poj. do 125 ccm.

Jeśli chcesz mieś 125/50 to mam pytanie, bo nie znalazłem w tekście, czy chcesz nowe moto 125 czy używkę?

Odpowiedz mi to powiem CI co dalej...

Piszę po polsku!
No... Przynajmniej staram się :)

Chcesz naklejki lub gadżety na skuter lub moto za free wbij tutaj :D

Apka od CHEJMaN'a :D Klik, klik! :D

Instalcje elektryczne do sqt/ moto na zamówienie.

Mnie juz Damian znasz :D a ze swojego doswiadczenia to ja bym poczekał do A1 bo sam zrobiłem AM bo było tańsze a po 2 brakowało mi półroku do 16 lat czyli dopiero 3 miesiące przed ukonczeniem 16 mógłbym zaczać robic A1 ale załuje ze nie poczekałem bo kosztowało by nie duzo więcej niż to AM a juz mógłbym sie poruszać większym i mocniejszym moto :D u mnie AM 500 zł kursy egzamin 140 i teraz teoria jest 70 zł 50 zł badania no i jeszcze wydanie prawka 100zł50gr i nie wiadomo czy zdasz wszystkie egzaminy za 1 razem . Ja zdałem teorie za 1 i praktyke za 2 bo sobie dowodu zapomniałem za 1 razem a bez tego cie nie wpuszczą a więc tez sobie na zapomnij jak sie zdecydujesz na prawko :D :D Teraz myslalem robic A1 ale nie chce marnować pieniędzy juz pojezdze te 2 lata 50cc i sie zrobi A2 i B .
A propo motoru to znalazłem sb tzrke i rske w dobrej cenie i na weekendzie mam po cos jechać :D

**
Awatar użytkownika

2

bartekchejman oczywiście że używka
dawid1298 500 zł + 140 +70 + 100 O.o ?
O proszę :D zapodaj linkami ;)

A dodając : to głównie dlatego chce zrobić AM gdyż przez wakacje chciałbym coś pojeździć po mieście i wgl nie trzęsąc porami z obawy że zaraz spodka mnie coś miłego :P tylko właśnie czy jest sens robić prawko na 4 miesiące bo później A1
i gdyby policja mnie złapała to i tak za brak uprawnień 500 zł więc się zwraca ale dążąc w ten temat
to jakbym zrobił AM i kupił 125 i mnie złapali to i tak płacę 200 zł mniej za brak uprawnień do danej kategorii także może na ryzyko bym jeździł tylko mogło by mnie to trzymać że trafię na jakiegoś litościwego kolesia który stwierdzi że mam to jeba**e AM i mnie puści :P

Myślałem również nad pod.....ką karty motorowerowej przez kogoś kto się na tym zna..
ale gdyby to wyszło to miałbym jeszcze gorzej przejeban* jakbym wgl uprawnień nie miał
a po za tym to mają w końcu jakąś baze danych tych kart czy coś ?

Tutaj masz link 140 praktyczny egzamin i 30 zł teoria ale z tego co ostatnio mi kolega mówił bo zdawał na auto to podobno podniesli do 70 ale na 100% nei wiem http://www.mord.tarnow.pl/#!oplaty/

Później badania około 50 zł ja płaciłem ale to było w lipcu a tutaj znalazłem takie coś ze zmienili prawo i niby teraz trzeba 200 zł na to wydać http://tvn24bis.pl/z-kraju,74/resort-zd ... 59406.html

Następnie tutaj masz cene kursu podaną http://www.wiraz.eu/kategoria-am

Kolejne to jest juz wydanie prawka 100zł50gr ale tutaj linku ci nie znajde to pewnie w twoim starostwie będzie cena podana ale to jest chyba stała kwota 100zł50gr takze :P

Ja coś wiem o tym jezdzeniu bez karty ani prawka am bo jezdzilem tak rok raz mnie tylko zatrzymali i wkoncu zrobilem am w ten weekend kupuje moto i wkoncu bd mógł dalej pojechać bez zadnych obaw ze mnie zatrzymają. Ale itak wolał bym A1 bo juz mógłbym kupic nsrke 125

**
Awatar użytkownika

2

http://www.skuterowo.com/prawo-jazdy-am ... -poselska/

I dużo racji w tym jest
Już nie chodzi o poziom trudności jak i szkolenie tylko o cenę jaką zdzierają za prawo do jazy motorowerem...

No kurcza nw gdyby to wszystko kosztowało 500 zł /600 to jeszcze.. a nie wyjdzie mnie to wszystko około 800 zł ..

Zapodaj linkami do maszyn które jedziesz oglądać :)

Mnie to prawko wyszło tyle 500zł+30+140x2+50+100,50+ dojazdy takze ponad tysiąc no ale teraz juz legalnie moge jezdzic

A moto takie bez szału ale tutaj przy tzrce juz bylem oglądac i cene jaką mi sie udało dogadac to opłaca sie kupic i zrobie ją pięknie dla siebie :D takiego GHOST ridera http://olx.pl/oferta/yamaha-tzr-CID5-ID8OtoB.html

Lub to http://allegro.pl/aprilia-rs-50-i5123662289.html tego jeszcze nie oglądałem i nie moge sie zdecydować co kupić
Bo tzrka idzie bardzo bardzo dobrze do przodu bo malinka założona obroty rosną jak szalone a rska znowu seria oprócz wydechu ale optyka lepsza cena tez duzo nizsza jak sie pogada bo juz rozmawiałem :D

**
Awatar użytkownika

2

gdyby kosztowało by tylko 500/600 zł to bym zrobił ale jak 1000 zł to zrezygnuję bd jeździł na ryzyko jak mnie złapią to peszek :/
ale to mija się z celem na 4 miesiące wydawać 1000 zł

ale sądząc po tym artykule co dodałem to AM bd chyba niwelowane :P ale mi to powiewa bo pewnie już bd miał A1

No własnie bo jak dla mnie to to AM wymyslili bez sensu ja sie w szkole nie wyrobilem zrobic przed wprowadzeniem tego przepisu karty bo teorie zrobilem jezdzic umialem lajtowo bym zdał tylko że byłem chory a to była zima akurat i nikt mi nie powiedział ze ostatni bedzie praktyczny ten test no i juz pozniej mi nie pozwolili. Jak Ci sie uda to ani razu cie nei zatrzymają a jak nie to bd gorzej :P

**
Awatar użytkownika

2

A mi przeszkadza ku&^%a cały czas że w październiku mogę dopiero robić.
W szkole jeszcze była taka sytuacja że na następny dzień po tych poprawkach [co zaspałem]
poszedłem do nauczyciela z 2 kolesiami jeszcze i grzecznie poprosiliśmy czy poświęcił by 15 min
a my byśmy ten test zrobili no to pipierdoli* kuta* coś i się nie zgodził ...

Później poszedłem zrobić do tak jakby ośrodka szkoleniowego, ale grupy na karte nie było
potrzeba było minimum 6 osób a było chyba ze mną 4 błagałem wręcz tych 2 kolesi żeby wybłagali od mamy pożyczkę 100 zł bo tylko tyle to kosztowało no i tak kurw* na zdawałem a teraz jeżdżą po bocznych ulicach..
szczerze dobrze by było gdyby dojebali im 500 zł mandatu to by żałowali że nie poszli..wiem ch%j a nie kolega :| ale po części szkoda by mi ich było :P

Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 22:11 przez damian4724, łącznie zmieniany 1 raz

Awatar użytkownika

Pojazd: Apka AF1 50/78 89r
Więc tak jeśli chcesz mieć 125/50 jedyny sprawdzony sposób to zdobyć cylek 50 ccm (nawet od starego skutera) założyć i pojechać na diagnostykę żeby wypisali taki papierek, tam napiszą co to za moto, nr silnika i ramy, no i oczywiście pojemność.

Do rejestracji potrzebny jest stary dowód rejestracyjny+ stare tablice + umowa, w tym przypadku będzie ci potrzebny dodatkowo papierek z stacji diagnostycznej+ oryginalny dokument homologacji + ew. paragon za cylek jeśli jest on nowy. Z tym idziesz do komunikacji i dalej idzie już gładko. Po zarejestrowaniu montujesz 125ccm. Tylko jeśli Cię złapie policja i się uprą to mogą Cię zabrać na stację diagnostyczną, żeby sprawdzić czy rzeczywiście masz 50 ccm. Więc dobrze mieć znajomego mechanika, żeby wybił na cylindrze "49"

Piszę po polsku!
No... Przynajmniej staram się :)

Chcesz naklejki lub gadżety na skuter lub moto za free wbij tutaj :D

Apka od CHEJMaN'a :D Klik, klik! :D

Instalcje elektryczne do sqt/ moto na zamówienie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]