Dzisiaj jest 07 lut 2025, 7:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Malaguti XSM Peugeot Vivacity
Witam.
Mam problem z moja Vivką 2001r. mianowicie po zdjęciu blokady (nie tulei, lecz tej blaszki z tyłu wariatora i skręceniu całości skuter odpala na stopce się kręci normalnie wszystko lecz jak postawie go na koła to nie ma wgl mocy , tak jakby lekko drgał ruszy kawałek tylko jak go bd prowadził lecz wgl nie zgaśnie. Po założeniu jej spowrotem normalnie chodzi, lecz jedzie tylko 50. Dodam że na obroty normalnie wskakuje dobrze sie zbiera lecz jest to ograniczenie prędkości. Przy tych 50/55km/h strasznie wyje a jak odejme gaz to nie zwolni tylko obroty spadną lekko. Możliwe że to wina rolek ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*
Awatar użytkownika

Pojazd: P/G NRG Power DT
Blaszka z tyłu wariatora :shock: pierwsze słyszę.
Ta blaszka z tyłu to chyba podładka pomiędzy zębatką od pompy oleju i wariatora i tego się nie ściąga, bo wariator nie wysówa się do końca.

Blokada na wariatorze to taki pierścień na tuleji pomiędzy wariatorem a przeciwtalerzem.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
Są wariatory do których za koszykiem jest przykręcana blaszka i to o nią chodzi.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

*
Awatar użytkownika

Pojazd: P/G NRG Power DT
A co ta blaszka zmienia ?
Jeżeli ściągamy blokady to dajemy rolki o 1g lżejsze.
I upewnij się, że wszystko złożyłeś poprawnie.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
No ta blaszka nie pozwala wysuwać się wariatorowi do końca bo blokuje o koszyk. Prawdopodobnie po jej usunięciu wariator zbyt szybko się zamyka, trzeba dawać lżejsze rolki jak YorikQ napisał, o ile mniejsze to już eksperymentalnie trzeba dobrać.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

*

W skuterach nie jestem specem. Troche o tym poczytałem - dopiero co go przywiozłem do domu. Jakiś tydzień 2 temu. Te rolki przydałoby się wymienić bo jedna jest starta dość mocno powoli widać te tulejke w środku rolki pozostałe są w lepszym stanie. Gdy zdejmowałem te blokade (foto poniżej) to zdjąłem wariator odkręciłem te 3 śrubki z tyłu zdjąłem te blaszke pustą w środku (na górze poprawej na zdjęciu)wyjąłem te blaszke w środku co była (na dole po prawej na zdjęciu) i założyłem te blaszke na nowo (te w prawym górnym na zdjęciu). Po poskładaniu wgl nie ruszył. Zastanawia mnie czy nie poskładać tego na nowo bez tej blaszki na końcu co jest na 3 śrubkach. Czyli wtedy zostałby sam ten kosz wariatora (po lewej na zdjęciu) Myślicie że to coś może zmienić. Jeśli lżejsze rolki to jakie ? Oryginalnie tam są 8.4g 16x13 jakie były założone teraz nie wiem ale podejrzewam że seria. Nie chce wydać na marne kasy a w okolicy nikt nie ma testera rolek.Myślicie że wina leży po stronie rolek czy może tej blaszki na końcu co jest ?

Foto
http://images30.fotosik.pl/317/4474ad3a22d3683d.jpg

*

Pojazd: Yamaha aerox/Aprilia leonardo
Oj człowieku masz tylko zamontować to co jest na samej górze po lewej te dwie po prawej są blokadami ! i jak rolki są już wytarte to i tak to dobrze do końca nie będzie chodzić!

*

Dzięki za odpowiedzi po Weekendzie zabiore się do pracy (musze pneumata pożyczyć) i powiem co i jak. Rolki też bd zamawiał nowe ale nie chce ryzykować zamiast 8.5(seria) zamówie 8g. Jeśli bd jakaś drobna różnica to już bd wiedział że wina leży w kwestii regulacji napędu.
Wesołego wszystkim ! :D

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]