Dzisiaj jest 24 lis 2024, 22:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd: P/G NRG Power DT
Witam.
Jak w temacie mam P/G NRG po wymianie cylindra na Malossi Sport 70 z przyczyn technicznych, reszta seria.
Aktualnie skuter kręci oboty 7-8,5 tys. obr./min przy setupie:
-rolki 7,5g
-spreżyna centralna Stage6 medium
Jak to seryjny wydech, nie lubi wysokich obrotów i wyje, a nie jedzie.
Wyczułem, że największą moc ma w przedziale 6-7 tyś. obr./min, oraz pojawia się problem, jak rozpędze się do ok 40km/h i puszczę manetke to po ponownym dodaniu gazu skuter nie potrafi wejść na obroty i ma ciężko.
Więc zastanawiam się co jest grane i chyba sprężyna jest za miękka, ale jeżeli dam mu Stage6 hard i do tego rolki ok 8-8,5g to będzie miał bardzo ciężko, chyba tak mi się wydaje, dlatego pytam się bardziej doświadczonych.

I jeszcze jedno pytanie. Spotkałem się z dwiema sprzecznymi opiniami a mianowicie:
-do twardych sprężyn dajemy lżejsze rolki (ale generujemy mniejszą siłę odśrodkową, przez co w teorii wariator nie miałby siły wepchać paska wyżej)
-do twardych sprężyn dajemy cięższe rolki (teraz prawa fizyki się zgadzają)
Lecz niestety bardziej popularna jest poerwsza opinia, więc trochę zgłupiałem.

Oświećcie mnie i pomóżcie w dobraniu rolek oraz sprężyn :mrgreen:

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Sachs SX1
Jeśli po ponownym dodaniu gazu sie nie wkręca tak ja trzeba to twardsza centralka lub lżejsze rolki minimalnie. Z własnego doświadczenia wiem że twardsze sprężyny wymagają troszkę cięższych rolek.
Np. Załóżmy że mamy stage6 medium + 5 g rolki i podczas przyśp. kręci nam 8 tys. Po założeniu twardszej centralki np. stage6 hard obroty się zwiększą np do 9tyś, i aby te obroty były takie jak na centralce medium dajemy ciut cięższe rolki.

China 70
Doppler s3r (Yasuni R)
Mikuni 16mm
Top Racing SV1

Stróż Forum

Pojazd:
dokładnie jest jak kolega wyżej napisał

*
Awatar użytkownika

To jak to jest, że do zestawu Malossi MHR Overrange dają rolki ok 3,3g i sprężynę Malossi Racing (fioletowa) :shock: , to wychodzi na to, że to będzie na oko kręciło obroty w granicach 14 tyś.

Stróż Forum

Pojazd:
brawo, bo własnie będzie kręciło ok. 14k rpm z wyścigowym cylkiem i wydechem ( na wyścigach polini 14k rpm to ciągle widać)

*
Awatar użytkownika

Hmm a jak myślicie, czy na cylindrze Malossi Sport 70 i wydechu Yasuni C16 będzie kręcił jakieś 12-13 tyś, czy będzie to dla niego za dużo ?

Stróż Forum

Pojazd:
do ok. 10,5-11k będzie kręcić a póki co chcesz na seryjnym wyregulować więc skoro zamula po odpuszczeniu i dodaniu gazu to może coś z gaźnikiem masz nie tak (dysza/iglica) a jeśli nie to 0,5g lżejsze spróbuj

*
Awatar użytkownika

I tak kręci za wysokie obroty bo jego v-max to 60km/h i muszę go wyregulować do pożądku :mrgreen:
A mogę zrobić tak, że zamiast stage6 medium wsadzić mu malossi białą i rolki coś koło 5-6g? Muszę trafić na obroty w przedziale 6-7 tyś. bo w tedy najbardziej ciągnie go do przodu.

Z tym, że przy 40 km/h nie umie wkręcać wyższych obrotów to wygląda tak, że jeżeli nie puszczę manetki to w miarę idzie, ale jak już puszczę manetkę i zwolnię trochę to potem nie ma siły wkręcić wyższych obrotów. Na razie zamówiłem rolki 8,3g i zobaczę jak będzie sprawa wyglądać, jeżeli dalej nie będzie miał siły to kupię mu malossi fioletową, bo stage6 hard nigdzie nie jest dostępne akurat do piaggio :/
Ale, czy mógłbym właśnie zrobić tak jak pisałem z tą sprężyną malossi białą i które rozwiązanie jest lepsze ?

*

Pojazd: Sachs SX1
Tylko pamiętaj że na miekkiej centralce bd troszke słabsze przyśpieszenie niz np. na medium...
przynajmniej ja tak mam

China 70
Doppler s3r (Yasuni R)
Mikuni 16mm
Top Racing SV1

Stróż Forum

Pojazd:
no jasne, jak masz białą to ładuj ją i rolki sprawdzaj ok 7g, twarde centralki to tylko dobre pod mocne sety

**
Awatar użytkownika

Pojazd: piaggio typhoon
malossi sport70 najwiecej mocy ma kolo 9000rpm, i tak powinienes go regulowac, nie wiem tylko czy seryjny wydech go nie zblokoje. Jak by nie bylo regulacja zblizona do seryjnej bedzie naj. miekka sprezyna rolki 6.5 Zmien wydech.

Chcesz wiedzieć czym jeżdże?

https://www.facebook.com/typhoon.il/?fref=ts

*
Awatar użytkownika

Wiem kolego, mam cały kosztorys i na pierwszym miejscy stoi Yasuni C16, bo na wszystko potrzebuje ponad 3000zł ale zrobię to.

Jeszcze jedno, wiem że mam progi na wariatorze i na starcie mam ok 8 tyś. obrotów i czuję, że to jest dla niego na razie za dużo, jak nie puszczę manetki to utrzyma mi 8-9 tyś. obrotów ale jak ją puszczę i obroty spadną coś około 5-6 tyś to ma problem, bo w tedy się strasznie wolno rozpędza i zastanawiam się, czy lżejsze rolki nie załatwiły by sprawy, o 0,5g lżejsze. Czuć jakby wariator się nie wsuwał i potem skuter ma ciężko kręcić. Jak myślicie ?

**

Pojazd: NRG MC3
kolego jak kupiłem skuter nrg mc3 to miałem seryjke na 70 malossi. Rolki 6,5g i centralka malossi żółta zbliżona do twojej. Gaźnik webera 12mm z dyszą 90. i kręcił 7-10.

Stróż Forum
Awatar użytkownika

Pojazd: Romet RXL 2T, Kawasaki EN500
LazarNRG, ryzykant z ciebie. Załóż termometr (np. z mocowaniem mojego patentu) blisko świecy a zobaczysz czym ryzykujesz na gaźniku 12mm przy obrotach 8-10k.

POZDR robdk
Mój kanał Motogaraż robdk

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]