Dzisiaj jest 23 lis 2024, 16:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Piaggio free
Witam mam taki problem z moim piaggio free że jak pojeżdżę chwile i skuter się rozgrzeje to go coś dusi i gaśnie po wystygnięciu motor chodzi bez problemu zauważyłem że skuter nie pobiera oleju i twierdzę że prawdopodobnie jak się rozgrzeje to dochodzi do przytarcia silnika ??? Proszę po prawic jak się mylę Pytanie takie co może byc przyczyną że nie pobiera oleju pompka olejowa czy coś innego ??? Za wszelką pomoc z góry dziękuję

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

**

Pojazd:
T o jeżeli twierdzisz , że nie pobiera oleju to nawet nie jezdzij nim .. Najlepiej to wywal pompkę oleju i odłącz czujnik , samemu mieszankę najlepiej robic . Tak możliwe , że po nagrzaniu puchnie tłok i dlatego gaśnie , może Ci się za niedługo już zablokowac całkiem , że nawet nie odpalisz .

*

Pojazd: Italjet Formula 50/ Audi A6 C4
Przytkany filtr oleju, jeśli gdzieś cieknie to luźne przewody, uszkodzona pompka.

Sprawdzenie pierwszych dwóch to 30 minut, kolejne mi zajęło ze 40 minut ;)

*

Gdzie znajduje się filtr oleju? Wężyki są nowe wiec je odrazu wykluczam, a jak mogę sprawdzić pompkę? Druga propozycja z mostkiem czujnika po co go mostkowac, takie pytanie jaka mieszanka bo jak dałem mu odrazu mieszankę to dymil a nie startował tak jakby go ślizgało albo coś?

**

Pojazd:
100ml oleju na 5 litrów paliwa . To jest filtr oleju w piaggio free ? Jak sprawdzic :D jak masz mieszanke zrobioną to odpal skuter i odepnij wężyk który idzie do gaznika z olejem i zobacz czy leci coś tego oleju

Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Bora VR5 2.3
Jeżeli nie pobiera oleju to oczywiste że się zatrze nie ma smarowania dlatego sam rób mieszankę dozownik wywal i po problemie

Regulamin ! :D regulamin-forum-t3.html

Polerowanie Felg i Przerabianie lamp

http://imgur.com/a/8DTBO

*

kolega traczu mówi o jakim mieszaczu i gdzie on się znajduje

-- 15 kwie 2015, 11:38 --

jeszcze jedno pytanie bo wyczytałem na internecie że układ oleju może byc jeszcze zapowietrzony jak go odpowietrzyc bo jest duże prawdopodobieństwo że jest zapowietrzony bo czyściłem bak oleju i benzyny oraz całe układy plus wymiana wężyków ????

**

Pojazd:
tomala0707, jaki mieszacz ?? przeczytaj dokładnie co napisał Traczu, widzę tb na prawde trzeba tłumaczyc bardzo , chyba zaczynasz dopiero z skuterami i motocyklami :) koledze chodziło o to , że jeżeli jest taka sytuacja jak opisałeś czyli , że skuter nie pobierał sam oleju z dozownika i go nie ubywało to wiadomo wtedy , że nie ma co smarowac silnika więc wtedy tłok puchnie i silnik się zaciera . ( jak wiadomo smaruje silnik olej z zbiornika oleju ) Więc brak poboru oleju z zbiornika = katastrofa, więc żeby zapobiec takim sytuacjom w przyszłości najlepiej jest właśnie zdemontowac zbiornik oleju , odłączyc czujnik , odłączyc pompkę oleju i wężyki a idący do gaznika zaślepic i robic wtedy samemu mieszankę 100ml na 5 l paliwa . Bo nie wiadomo tak na prawdę kiedy znowu coś się może przytkac , pompka może paśc .. Z doświadczenia wiem już że warto robic samemu mieszanke

A co do zapowietrzania to ja nie słyszałem o takim czymś :D bo jeżeli wymieniałeś wężyki nawet to przecież skuter odpalisz i po chwili już masz wężyki pełne oleju i leci do gaznika . Nie rozumiem pytania :P

*

Pojazd: Italjet Formula 50/ Audi A6 C4
Filtr masz na wężyku zazwyczaj.

Co do pompki sprawdź gdzie idzie przewód olejowy - tam właśnie masz pompkę. U mnie była na 3 imbusy. Wystarczyło odkręcić, rozebrać na części pierwsze i przeczyścić. I zaczęła działać ;)

**

Pojazd:
SuchSon, Pompka jest przeważnie pod pokrywą przekładni koło wariatora . :) A rób kolego jak chcesz , ale ja i kolega również swoją opinię już wyraziliśmy

*

Dzięki wielkie za trafne rady uczynię odrazu wlewanie mieszanki

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]