Dzisiaj jest 24 lut 2025, 15:31

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam, posiadam Piaggio NRG Power DD z następującym setupem:
- wydech Arrow Extreme
- wariator Hebo
- wał Top Racing
- łożyska skf (nie teflonowe)
- wagi rolek i twardości sprężyn nie pamiętam
- cylinder seria

Moje pytanie jest następujące, jaka 70cc się tutaj sprawdzi? Wybieram spośród żeliwnych cylindrów klasy sport:
- Malossi
- Polini
- Stage6
- Motoforce

Czy między nimi jest jakaś różnica, która ma znaczenie przy moim setupie?

PS: Skuter mam tak wyregulowany że od 5tys rusza, ale na totalnym mule, jak się wkręci na 7tys obr/min to leci konkretnie i właśnie 7-9tys jest ten zakres przy którym można mówić o jeździe i reakcji na manetkę.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

*

Pojazd: Yamaha Aerox
Jak masz kwit na Polini Sport to łap go, jak nie to Dr. Evo.
Zmień sprężyny na sprzęgle na twarde, to samo z centralką, w rolki celuj od 3 do 5g i uzyskasz buta od samego startu.

Pozdrawiam :)

*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Rolek ruszać nie będę, bo są wydaje mi się idealne - skuter odkąd dostanie buta to do v-maxa trzyma się równo przedziału 9200-9600obr/min, czyli w zakresie 10-90km/h pracuje na "najlepszych" obrotach. Poniżej wrzucam wykres dla Yasuni R, którego odpowiednikiem jest właśnie mój Arrow Extreme - z niego wynika że jest idealnie. Pamiętam że jak dawałem cięższe albo lżejsze rolki to było gorzej, a mam to dosyć dokładnie wyważone bo dawałem na krzyż.

Obrazek

http://www.pedparts.co.uk/c/asset/sport ... suni-r.png
Centralki raczej chyba też nie ma co ruszać skoro skuter dobrze kręci i leci. Jak będę miał dostęp do klucza pneumatycznego to sprawdzę czy pasek wchodzi na pełny obwód wariatora, ale też cudów nie oczekuję, licznikowe 92 to dobry wynik dla 50cc, zwłaszcza że ja sam ważę 95kg

Pytania:
1. Z czym się wiąże wsadzenie twardszych sprężynek sprzęgła, poza późniejszym łapaniem sprzęgła? Czy to może rozwiązać mój problem z mułem na początku? (teraz mam, albo serię, albo top racing zielone, nie pamiętam bo nie zaglądałem w sprzęgło od 3 lat, skuter długo stał)
2. Ktoś się orientuje jaka sprężyna centralna była w zestawie z wariatorem Hebo NG? +50%? (Jest czarna)
3. Skuter od razu po odpaleniu (na zimnym) nie wkręca się na obroty, muszę przejechać kilkanaście metrów żeby chciał wejść na więcej niż 7tys - zachowuje się jakby w tym momencie nie dostawał paliwa/łapał lewe powietrze - ktoś się orientuje o co chodzi?
4. Kiedy uruchamia się ssanie i jak długo jest włączone? (ssanie automatyczne)
5. Czy jeśli dam twardsze sprężynki sprzęgła i załóżmy skuter będzie mi łapał dopiero od 7tys, czy zwiększyć wtedy obroty jałowe? Tak żeby po przekręceniu manetki mieć szybszą reakcję. Jak to widzicie?
Pozdrawiam

*

Pojazd: Yamaha Aerox
Jak dasz twarde sprężynki to ci będzie ruszał z wyższych obrotów tym samym szybciej wejdzie w rezo więc tak to zdecydowanie poprawi ci start. Co do obrotów jałowych, to już zależy jak wolisz, ale jeśli chcesz skrócić reakcję to jak najbardziej.

Ale to wszystko się ze sobą wiąże i jeśli zmienisz sprężynki na sprzęgle na twarde to automatycznie musisz dać lżejsze rolki i twardszą sprężynę.
Inaczej może mieć problem z wkręcaniem się, aczkolwiek przy seryjnym cylindrze odradzam taki zabieg bo będzie to nie korzystne dla tego cylindra który nie jest przystosowany do tak intensywnej pracy w wysokim zakresie obrotów.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]