Dzisiaj jest 13 lis 2024, 5:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wymiana wału
*

Pojazd: Keeway matrix
Witam! Jutro mam zamiar zabierać się za wymianę wału ale najpierw muszę wyciągnąć stary ale do końca nie wiem jak to zrobić jeśli był by ktoś w stanie wysłać link który pomoże mi rozwiązać problem lub prosił bym o napisanie mniej więcej co trzeba odkręcić jak zdjąć itp. z góry dzięki.

AAA i bym zapomniał to silnik chinarelli (keeway)

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Pojazd: Yamaha Slider
Zanim zabierzesz się za rozpoławianie karterów wrzuć swój nowy wał i łożyska do zamrażarki,po co napiszę później :wink: Najpierw przygotuj sobie jakieś dobre,czyste miejsce żeby to zrobić,wyjmij silnik z ramy,odkręć wariator,lub cały napęd,potem zdejmij magneto,iskrownik i odkręć śruby łączące kartery.
Później gumowym młotkiem delikatnie "pukaj" w kartery, najlepiej w mały karter tak żeby go wybić,jeśli Twój wał idzie do kosza to możesz też uderzać w niego,jak nie to też możesz,ale delikatnie gumowym młotkiem lub przez deseczkę.
Gdy uda Ci się już rozpołowić kartery,wyjąć wał to musisz podgrzać w karterach miejsca w których osadza się łożyska. Możesz użyć do tego opalarki,czy palnika gazowego. Gdy już to zrobisz,wyjmujesz łożyska z zamrażarki i delikatnie osadzasz je w karterach,powinny wskoczyć bez problemu,jeśli nie to delikatnie popukaj gumowym młotkiem.
Gdy łożyska są już na miejscu to musisz je ogrzać,tak samo jak kartery,tą dolną bieżnię,w którą wsadzasz wał,najpierw podgrzej łożysko w dużym karterze i wyjmij wał z zamrażarki,delikatnie go wsadź,powinien bez problemu wskoczyć.
Gdy łożyska są już na miejscu a wał w dużym karterze to nałóż na duży karter wysokotemperaturową masę uszczelniającą,nie za dużo. Gdy już to zrobisz,chwytasz mały karter i nakładasz go na wał. Nie zapomnij o założeniu tej tulei do mocowania silnika i tulejek centrujących kartery.
No i gdy już zrobisz to co opisałem wyżej odczekaj kilka minut i dokręć śruby mocujące kartery,załóż iskrownik,magneto,napęd itd. włóż w ramę i gotowe :)

Mam nadzieję,że trochę Ci to rozjaśniłem,jeśli napisałem coś głupiego niech poprawi mnie ktoś bardziej doświadczony :)
Pozdrawiam

Yamaha Slider Stunt Full Sport 70
Cylinder:Dr.Evo 70
Wydech: Leovince ZX
Wariator:Stage6 Sport Pro
Sprzęgło:Stage6 Sport Pro
Gaźnik: Dellorto 19
Dzwon:Stage6 WingCooler

*

Dzięki Przemku a jeszcze powiedz mi ktore uszczelniacze gdzie się daje bo mam te z Motoforce.
Dzięki za odpowiedz teraz juz jest do dla mnie jasne a jak czegos jeszcze nie bd widzial do napisze :D

opiolka1 pisze:
Dzięki Przemku a jeszcze powiedz mi ktore uszczelniacze gdzie się daje bo mam te z Motoforce.
Dzięki za odpowiedz teraz juz jest do dla mnie jasne a jak czegos jeszcze nie bd widzial do napisze :D

Aaa,no tak :) Zapomniałem o uszczelniaczach . Ten mniejszy od strony magneta,większy wariatora :wink: Wkładasz tą sprężynką do łożysk,posmaruj delikatnie olejem przed założeniem :)

*

Dzieki mistrzu! Zrobione ! Teraz cylek i odpalam mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze :D jeszcze raz Dzieki mistrzu :)

opiolka1 pisze:
Dzieki mistrzu! Zrobione ! Teraz cylek i odpalam mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze :D jeszcze raz Dzieki mistrzu :)

No to git! :D Polecam się na przyszłość :wink:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]