Dzisiaj jest 25 kwie 2025, 17:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Yamaha NS98
Witam ! Posiadam neoska z 98, ze sprzęgłem Tec Evo Racing + Malossi Multivar z wydechem sportowym, aczkolwiek "noname".
Cylek 50 filtr stożek. Chciałem zapytać w jaki sposób mogę poprawić zryw (chęć popróbowania stuntu [proste wheelie nic więcej]), tak by nie wydać za dużo pieniążków. Centralka, sprężynki oraz rolki oryginalne (dołączone do multivara i tec'a). Z góry dziękuje za pomoc !

Add: Zauważyłem, że skuter na zimnym silniku naprawdę fajnie startuje i idzie go z lekką pomocą wrzucić na koło, lecz już po ok kilometrze/dwóch trzeba już go mooocno rwać za kiere do góry :-/ Z góry dziękuje za pomoc ! Pozdrawiam :piwo:

Edit: Chciałem zapytać na czym polega regulacja mojego sprzęgła :?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stróż Forum

Pojazd:
sprężynki tracą swoje właściwości i to norma jak co chwila gazujesz w miejscu gaz-hamulec, możesz spróbować dać polini sprężynki albo malossi (o ile podejdą do tego sprzęgła) i do tego wydech jakiś sportowy a nie china to mocy da

*

scoot pisze:
sprężynki tracą swoje właściwości i to norma jak co chwila gazujesz w miejscu gaz-hamulec, możesz spróbować dać polini sprężynki albo malossi (o ile podejdą do tego sprzęgła) i do tego wydech jakiś sportowy a nie china to mocy da

Yhym! Tak jak pisałem nie do końca chcę wkładać w niego kolejną kasę, gdyż jej po prostu nie mam. Z wydechu jestem zadowolony; nigdy nie sprawiał problemów, a i na moc nie narzekałem. Włożę czerwone sprężyny (oryginalnie były niebieskie) dostarczone od nowości ze sprzęgłem i zobaczymy co się będzie działo.

Chciałem jeszcze zapytać czy warto kupować rolki do wario (multivar jeżeli dobrze pamiętam oryginalnie ma 7-mio gramowe co wydaje mi się nieco za ciężkie jak na zryw) 4-ro gramowe (gdyż takie dostępne mam lokalnie) czy lepiej celować w 5 gram ? (nastawiłem się z początku na kupno 5-tek, gdyż dużo osób na takich jeździ).

Przepraszam jeżeli coś jest nie do końca zrozumiałe :P

-- 28 sie 2015, 0:00 --

Jutro pojadę kupić rolki 4G (jedyne dostępne) i czarną s6 medium (jeżeli będzie) + założę czerwone tec evo. Będzie dobrze?

**
Awatar użytkownika

Pojazd: Rower z silnikiem 66cc
Imię: Jacek
Na stunt idealnie :D

*

Cholera! Przez przypadek kupiłem medium s6 TYLKO nieco za dużą (model do innych skuterów. I mam pytanko; jako że sprężyna siedzi idealnie w sprzęgle lecz "kaptur" który nachodzi na sprężyne jak i podkładka (która nachodzi na sprężynę od drugiej strony) są za małe, czy muszę zwrócić sprężynę i założyć inną ? Mam możliwość kupna jeszcze Top Racing niebieską i żółtą i którą lepiej wybrać ? Z góry dziękuje za pomoc !

-- 28 sie 2015, 14:24 --

ADD: Zdjęcia jak to wygląda :/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 28 sie 2015, 14:39 --

Nie do końca wiem co zrobić. Top Racing niebieska ok 55 kg gdzie S6 medium ok 46, nie wiem czy nie będzie za mocno :/ Ktoś może pomóc ?

**
Awatar użytkownika

Lepiej nie kombinować :wink: Wymień na wersję do twojego skutera. Jak wstawisz tą Top Racing to też nic się nie stanie aczkolwiek te sprężyny mają złą opinię. Podobno pod wpływem temp. tracą swoje właściwości.

*

Kupiłem topa niebieskiego, jeżeli straci to nawet lepiej bo jest ok 10 kg za mocna xF Zobaczymy jak pójdzie. Jest tylko jeden problem, gdyż "pierścień (widoczny na białej sprężynie, zdjęcie powyżej) jest nieco za mały na tą sprężynę (jest stosunkowo gruba) i czy mam szlifować jego krawędzie, czy włożyć bez :?

EDIT: Mowa o srebrnym pierścionku nie kapturku.

Pojazd:
Kombinujesz jak koń pod górę. Bierz ten kaptur i w sklepie ci dopasują sprężynę do twojego modelu.

*

Tak jak pisałem... nie ma innych sprężyn. Sprężyna jest dopasowana jedynie materiał z jakiego jest wykonany jest stosunkowo gruby, a pierścień oryginalnie dołączony był do białej malossi ( z multivarem)

Pojazd:
Mam białą i żółtą centralkę z malossi ,obecnie jeżdzę na tym srebrnym pierścionku z sprężyną stage6 medium i wszystko pasuje ,kupiłeś centralkę do innego modelu.

*

Hmm, złożyłem wszystko do kupy: rolki 4g motoforce'a i tec evo racing na czerwonych + niebieska top racing a skuter tylko kręci straaasznie wysokie obroty z niezauważalnym przeniesieniem napędu na koło. Nie wiem co mogłem zrobić nie tak, jakieś sugestię ? Z góry dziękuje.

**
Awatar użytkownika

Centralka za twarda lub rolki za lekkie xD Być może te sprężynki łapią sprzęgło na zbyt wysokich obrotach :?:

*

Ktoś na 90% podmienił w sklepie rolki na jakieś zużyty shit. Na tych "rolkach" widoczne są wzdłużne nacięcia(?), które uniemożliwiają rolką swobodny obrót (w siodełku wariatora).

Obrazek

Obrazek

Tak jak wyżej pisałem próbując obrócić rolkę w siodełku było to niemożliwe (w porównaniu ze starymi rolkami). Stare rolki (7g) ciężko ale dawały radę rozpędzić skuter z niebieską sprężyną top racing. Próbowałem także użyć nowych rolek (4g motoforce) ze starą sprężyną (białą malossi) lecz bez skutku.

Czy te rolki faktycznie są zużyte czy coś trzeba z nimi robić ? Przepraszam jeżeli z mojej niewiedzy wynikną jakieś mniej bądź bardziej śmieszne sytuacje, lecz po prostu nie wiem co zrobić z tymi rolkami :/

Pojazd:
Skoro jeździł na 7g to co kombinujesz z lżejszymi rolkami?Daj mu te rolki 7g do tego multivara ,średnie sprężynki i średnią centrlkę.Np, malossi żółta , sprężynki pomarańczowe stage6

Stróż Forum

Pojazd:
było sprężynki zmienić a nie centralke i rolki...

*

Nie zbiera się na 7g. Sprężynki założyłem czerwone zamiast niebieskich (mocniejsze).

EDIT: Chciałbym tylko wiedzieć, co zrobić z tymi rolkami i/czy są faktycznie podmienione?

**
Awatar użytkownika

Te rolki są zużyte na maks. :P Ciekawe jaka masa, bo napewno nie 4g xD

*

Na wadze wyszło ok 20/21 gram (waga kuchenna nie wiem ile +/-). Troszkę nie byłem pewien jeszcze przed ich założeniem. Chyba wiem co się stało, możliwe że rolki nie były podmienione lecz "stopiły" się one w pudełku wisząc w sklepie. Są poodbijane w różnym stopniu (co widać na zdjęciach) Będę dzwonił do sklepu i zobaczymy co wyjdzie.

-- 07 wrz 2015, 21:02 --

Kupiłem nowe rolki. Sprężyna top racing niebieska okazała się ZAAA mocna. Łapała pasek tak mocno że blokował wariator :/. Ostateczna konfiguracja, stockowa biała malossi + 3 rolki 4,5 grama + 3 rolki 7 gram. Teraz musze troszkę na tym pojeździć ale start ma nieco lepszy. Będę teraz coś przy sprzęgle i centralce grzebał. Z góry dzięki za pomoc.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]