Dzisiaj jest 02 gru 2024, 17:57

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Gilera Runner LC 2002
Witam
Brat sobie gdzies tam kupil do Gilery 2T taki wlasnie Castrol 1L Mineralny za 20zl -czerwony
Ja u nas na stacji kupilem za 25zl Castrol 2T Pol syntetyczny za (tak mowil gosc na stacji) i tez jest czerony a nawet identyczne ma opakowanie co ten brata minerany i tak samo wszystko pisze na nim .
Wrocilem do domu i tak sobie mysle czy to nie sa takie same oleje i ze gosc mi sprzedal mineralny ale wpadlem na pomysl zeby powachac bo ten mineralny co brat kupil to smierdzi paskudnie jak dla mnie jak g owno :d gorzej niz ten czerwony Orlen za 16zl
Po powachamiu tego co kupilem doszlem do wniosku ze jednak to nie ten sam olej bo ten moj nie smierdzi znaczy taki lekko zapachowy i tu moje pytanie:

Czy te oleje inaczej pachna?
Czy FAKTYCZNIE kupilem polsyntetyka? bo za nic nie moge znalesc Castrola 2T czerwonego polsyntetycznego tylko same mineralne
Czy moze ktorys to podrobka ?
Z gory dzieki za zainteresowanie

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stróż Forum

Pojazd:
zdj daj

**

za chwile zrobie
chwila

-- 05 wrz 2015, 17:59 --

sory ze tak dluggo ale mialem trase do zrobienia :D

1
http://zapodaj.net/716dd719784a9.jpg.html
2
http://zapodaj.net/df09b671540e3.jpg.html
3
http://zapodaj.net/30cd921113ec6.jpg.html
4
http://zapodaj.net/f9b9135d551b4.jpg.html

Pojazd:
Obydwa oleje ze zdjęcia to mineralny.Gostek który ci to sprzedał się nie zna lub zrobił cię w bambuko.Półsyntetyk z Castrola ma w nazwie Actevo. A to że jeden z nich śmierdzi jest uzależnione od daty z tyłu butelki i w jakich warunkach był ten śmierdziel przechowywany.Mógł z dwa lata stac na wystawie w sklepie i śię opalac na słoneczku. :D

**

to lipa troche

A jak ten brata co smierdzi znaczy nadaje sie do uzytku czy nie za bardzo ?/bo on juz go wlal do dozownika i zrobil nieco km
ogolnie taki mineralny olej nie ma smierdziec ?

*
ja swojego
jeszce nie lalem do skutera ale wlalem do pojemniczkow po 100ml
wiec raczej nie mozna oddac
kurde no
caly czas uzywalem tego oleju za 16zl Orlen czerwony semisyntetic/raz Valvoline durablend kupilem a teraz chcialem cos lepszego kupic i taka lipa
Nie bardzo lac ten olej do skutera po tym Orlenowskim?
Skuter mial przebieg jakies 16tys a pozniej zalozony cyl 70 i zrobione juz licznikowe prawie 18tys

Pojazd:
Przede wszystkim spytaj brata czy nie robił jakichś mieszanek lub w tej butelce nie jest inny olej mineralny niż castrol.Kilka lat wstecz była afera i schwytano szajkę która handlowała podrobionym Castrolem.Sam miałem okazję zakupic taki olej w cenie niższej niż nawet wtedy był na hurtowni oryginał.Nie pokusiłem się.Jeśli ten od brata wydaje ci się jakiś podejrzany to go nie lej .Masz kupiony nowy to tego był lał.

**

ale brat swoj juz jakis czas temu wlal i jezdzi na nim znaczy takim smierdzacym
Napewno nie mieszal nic i jest taki smierdzacy od zakupu

a ten za 25zl to ja sobie kupilem do skutera i mial byc polsyntetyk a teraz wlasnie pytam czy lac go jak skoncze tego orlena semisyntetic czy kupic cos innego a ten dla brata zostawic?

On jezdzi Gilera DNA 50 a ja Piaggio zip 2 :d heh

i czy brat moze na takim smierdzielu jezdzic czy raczej powiedziec mu zeby go znal i kupil inny?

wlasnie tutaj pytam bo ie wim jaki ktory ma byc czy ma smierdziec czy nie i czy sie nadaje taki do jazdy czy raczej nie

Ostatnio zmieniony 05 wrz 2015, 17:51 przez adrjian, łącznie zmieniany 1 raz

Pojazd:
Nic już nie zmieniaj z tymi olejami , ten co kupiłeś daj bratu i ty kup sobie półsyntetyk nawet taki orlenowski

**

dobra dzieki
fajnie jakby sie jeszvze ktos wypowiedzial

Ogolnie nie wiem co brat na to powie z tym olejem ;/ moze oleje sprawe a ja sam nie bede mu zlewal i zmienial jak nie bedzie chcial

-- 05 wrz 2015, 19:19 --

powiedzialem ojcu i tym oleju smierdzacym to mowi ze nic sie nie stanie i ze mozna jezdzic na takim

-- 05 wrz 2015, 19:20 --

powiedzialem ojcu i tym oleju to mowi ze nic sie nie stanie i ze mozna jezdzic na takim

Stróż Forum

Pojazd:
tak oba mineralne, nie polecam ich bo miałem kiedyś litr tego i po wypaleniu taki syf był na tłoku i w cylku że trzeba było sporo szlifować żeby udrożnić wydechowe (narastało głównie po bokach a że jest twarde to kawałki tego nagaru rysowały cyl), jak już oszczędzasz to bierz ACTEVO - znacznie lepszy

**

u nas na stacji albo ten castrol albo orlen semisyntetic

-- 05 wrz 2015, 19:44 --

i jeszcze jedno brat jak kupil gilere to mial taki wlasnie olej od sprzedawcy znaczy jeszce mu dolozyl olej to co mu zostalo wiec teraz kupil taki sam bo juz migalo sie wiec chcial dolac ;/

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Cytuj:
tak oba mineralne, nie polecam ich bo miałem kiedyś litr tego i po wypaleniu taki syf był na tłoku i w cylku że trzeba było sporo szlifować żeby udrożnić wydechowe (narastało głównie po bokach a że jest twarde to kawałki tego nagaru rysowały cyl), jak już oszczędzasz to bierz ACTEVO - znacznie lepszy

Lepiej po takim przebiegu niech nie zmienia na lepszy.
adrjian Jeździsz na mineralnym to już nie masz co ryzykować z olejami półsyntetycznymi, a tym bardziej w pełni syntetycznymi. Mineralne zostawiają dużo nagaru, który potrafi się rozpuścić lub odkleić przy zastosowaniu lepszego oleju i narobić bałaganu w silniku.
Kolega n0ooRt prosto i zwięźle pojaśnił, by nie zmieniać.

**

ale to brat jezdzil na mineralnym i taki sam tez kupil
zapomnialem dodac ze jakis czas temu nie dawno od zakupu mial robiony szlif cul i nowy tlok

*
ze mna sytuacja wyglada ze kupilem olej i mial byc polsyntetyk a okazuje sie ze jest mineralny

prosze dokladnie czytac co jest powyzej

Awatar użytkownika

adrjian Przeczytałem jeszcze raz i za cholerę nie mogę dojść, kto ma jaki przebieg, nowy cylek z nabitymi tys. 18 000km. Piszesz strasznie chaotycznie. Jak Zmieniłeś cylinder (chyba, że to brat szwagra Twojego wujka cioci pasierba Tomka zmienił) to przebieg masz jakieś 2000km.
Dążąc do meritum sprawy... Jak masz mały przebieg i docierałeś na mineralnym to możesz lać lepszy olej, Twojemu bratu nie polecam, bo z tego co mocno starałem się zrozumieć jeździ na mineralnym.

**

raz jeszce
brat ma gilere i jak ja kupil to gosc dal mu wlasnie olej mineralny czerwony castrol , nie dlugo po zakupie gilery zrobil szif cylindra i kupil nowy tlok (olej mial w dozowniku jescze
niedawno zaczelo mu migac wiec kupil taki sam olej mineralny czerwony catrol
a teraz okazalo sie ze ten olej co brat sobie kupil i sobie dolal to smierdzi i w sumie nie wiem czy nadaje sie do uzytku czy nie bardzo
niestety przebieg gilery nieznany gdzyz liczniknie pokazuje ile km ani predkosci tylko stoi na 7100km od zakupu gilery przez brata

**

teraz ja
mam piaggio ktory jak go kupilem (nieco ponad 14k km) jezdzil na oleju orlen semisyntetic czerwony
i jak mial przebieg fabryczny nie cale 16k km to zmienilem mu cylinder na 70 i dalej uzywalem tego oleju nawet przy docieraniu/ sie zdarzylo ze kupillem olej Valvoline durablend (polsyntetyk) i wyjezdzilem go w okresie docierania po czym znow kupilem orlen i jezdzilem jakis czas az do teraz (ponad 17k przebieg)
I TERAZ ZAMIAST TEGO ORLENOWEGO ZA 16ZL chcialem kupic Castrol polsyntetyk i kupilem Castrol jak mowil sprzedawca mial by polsyntetyk ale okazalo sie ze to olej mineralny

i dlatego pytalem czy lac sobie tego castrola czy raczej nie do mojego piaggio

Pojazd:
adrjian pisze:
i dlatego pytalem czy lac sobie tego castrola czy raczej nie do mojego piaggio
Gummma ci to wytłumaczył ,mineralny olej do twojego skuterka nie jest zalecany bo jeździsz na półsyntetyku ,więc po co sobie zasyfiac cylinder, twojemu bratu także nie opłaca się zmieniac z mineralnego na półsyntetyk bo narobi sobie kłopotów z rozpuszczającym się nagarem pod wpływem działania półsyntetyku.Brat niech śmiga nadal na mineralnym a ty na półsyntetyku. Amen :D :D

**

ale koledze chcialem wyjasnic jak najlepiej umialem

dobra wiem juz ze czeka mnie kolejny zakup oleju ;/

a brat co wybierze to sie jutro zobaczy jak mu powiem co z tym olejem co smierdzi pisaliscie

Awatar użytkownika

Wtrącę jeszcze swoje "dwa grosze". Wszelakie oleje do dwusuwów noszące miano semisynthetic jest określane mianem olejów półsyntetycznych. Nie dajcie się zwieść chwytom marketingowym. W większości są to oleje klasy "Mixol". Sama marka nie gwarantuje tego co jest w rzeczywistości, wystarczy poszukać po klasach olejów i kto tak naprawdę produkuje olej półsyntetyczny i w pełni syntetyczny.

**

witam

Brat olal sprawę oleju i nic nie poradZe.
Byłem wczooraj na stacji i zauważylem że mają olej Mobil 2T pół syntetyk za 23 zł, brać go zamiast czerwonego Orlenowskiego za 16zl czy się nie opłaca kupować droższego?

Awatar użytkownika

Sam na nim śmigam, choć zostawia troszkę nagaru (po 7 000km bardzo cienka warstwa).

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna