Dzisiaj jest 18 kwie 2025, 15:27

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd: Piaggio ZIP II 2T
Na wstępie witam sedecznie. Mam nadzieje że znajdą się tu osoby których zasób wiedzy pozwoli rozwiązać mój problem z którym walczę już dobrych kilkanaście tygodni.

Na początku setup jaki został zrobiony.
Skuter kupiony był jako seria po remoncie zbierał się od niskich obrotów, v-max 75km/h

Zrobione zostało:
Założony:
Cylinder głowica, tłok pierścienie z zestawu DR EVOLUTION 70
Gaźnik DELORTO 17,5 mm dysza główna 105, filtr stożkowy polini.
Wydech Wydech LeoVince ZX-R (dopiero przedwczoraj osunęliśmy z niego zwężkę z kolanka)!
Wariator Stage6 Sport PRO - rolki 6.25g
Sprężyna centralna Stage6 medium
Pasek napędowy Polini Race Kevlar
Sprzęgło Stage6 Sport PRO
Dzwon sprzęgła Stage6 WingCooler 107mm

Do chwili usunięcia zwężki z wydechu skuter jeździł gorzej niż seria, nie ukrywam, że potrafił mnie wyprzedzić rowerzysta, co dało mi do myślenia i dodatkowego zagłębienia w temat.

PROBLEM-
Po wymontowaniu zwężki z wydechu silnik ożył... wyrywa jak głupi, pojawił się natomiast inny problem. Silnik nie wkręca się na najwyższe obroty, tzn przy ruszaniu czuć że się chce wkręcić na obroty, jest ogromny zryw (w tym momencie potrafi zacząć piszczeć pasek w napędzie) i zaraz potem zdławienie, potem znów zryw i znów zdławienie. Odkręcam gaz i jest zrywka na ok 0.5 sekundy potem spada z obrotów i znów zrywka. I do tego ten pisk paska który żeby zlikwidować trzeba wyłączyć silnik
Gdyby udało się wyeliminować te dziwne zachowanie skuterek w końcu pomykał by jak należy.
Na domiar złego syn jadąc skuterem ze zdjętymi osłonami dotknął modułu cewkowego, kopnęło go trochę i w tej samem chwili skuter przestał jechać i nie daje się odpalić. Świeca nowa, iskra jest, jednak odpalić si nie da.

Pomijając pojawiające się zniechęcenie myślę jednak, że odnajdę w sobie jeszcze odrobinę cierpliwości i korzystając z rad mądrzejszych ode mnie w temacie kolegów, zmierzę się raz jeszcze z problemem uzbrojony w dobre rady i wskazówki.

W ostateczności proszę o podawanie też namiarów na serwisy skuterów godne polecenia w Warszawie i okolicach.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ]