Dzisiaj jest 02 gru 2024, 14:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
*

Pojazd: VW Passat 1.9/Quad Honda 180
Tylko jest różnica w podłączeniu, jak wezmę ten z cm125 to nie będzie strat jakiś i nie jestem pewny co do instalacji czy jest na 6v bo ten z cm125 to już nowszy a tam już były 12v. I szkoda właśnie, że już trochę się tam różni cały zapłon, ale ciekawy jestem czy by nie podszedł? Wtedy bym kupił całą instalkę od cm125 i byłby spokój, a tego jest o wiele więcej.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd: Apka AF1 50/78 89r
WariatPSM pisze:
ciekawy jestem czy by nie podszedł? Wtedy bym kupił całą instalkę od cm125 i byłby spokój, a tego jest o wiele więcej.

Jeśli by podszedł to nie ma sensu wymiana instalacji na tą od cm125, jeśli nie podejdzie wtedy możesz kupić.

Jeśli masz coś kupić a ma to nie pasować do reszty i tylko będzie to polegało na wywalaniu kasy to ja bym kupił od razu instalkę od cm125 i tą cewką

-- 29 paź 2015, 21:01 --

Z tego co tu czytam to pasuje cewka od malucha :D

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2520805.html

Tu jest oryg cewka do tw moto na 6V tylko drogo...

-- 29 paź 2015, 21:05 --

http://www.wemoto.pl/bikes/honda/cm_185 ... tion_coil/

Piszę po polsku!
No... Przynajmniej staram się :)

Chcesz naklejki lub gadżety na skuter lub moto za free wbij tutaj :D

Apka od CHEJMaN'a :D Klik, klik! :D

Instalcje elektryczne do sqt/ moto na zamówienie.

*

Dzięki kolego za pomoc, może jutro uda mi się wyrwać gdzieś taką cewkę, nawet wiem gdzie stoi kilka groszków (kaszlaczków), to zapytam się czy tam nie mają :mrgreen:

Edit:

Wczorajsza rozkmina i zabawa z zapłonem od Keewaya/Aprilli :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to jest ten ratunek, który cały czas miałem w domu, do Quada dostałem nowe Aku 12V i cewkę 12V na dwie świece ale z nic nie mogłem dorwać tej oryginalnej elektryki, i nie było pomysłu jak to rozwiązać ostatecznie do wczorajszego dnia. Mianowicie dorwałem magneto i cały startor z części które mam na sprzedaż :D I tak myślę ściągne ten wirnik i zobacze czy magneto podejdzie, oczywiście że nie xd. Ale ma się wiertła i stołową wiertarkę. Rozwierciłem magneto, a teraz będę musiał znaleźć/kupić pilnik żeby powiększyć rowek na klin. I trzeba zrobić/dospawać statyw pod startor bo jak widać na fotach jest nie mała przerwa. Już nie dbam o to czy mi się to zmieści czy nie. Później po odpaleniu będę się martwić. A jeszcze co do cewki to mam tam dwa piny i musze podzielić ten pojedynczy kabel z instalacji na dwa kable? Myślę, że na weekend dowiem się wszystkiego, a środa będzie pracowita :P

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
WariatPSM pisze:
Rozwierciłem magneto, a teraz będę musiał znaleźć/kupić pilnik żeby powiększyć rowek na klin.

Nawet jeśli uda Ci się odpalić silnik to będzie ścinało klin.

Awatar użytkownika

No chyba, że wkroczy CX-80, ale to jest ryzykowne bo wtedy magneto staje się jednorazówką, bo jedynie jak będzie można je zdjąć to przy pomocy bosha...

WariatPSM pisze:
pojedynczy kabel z instalacji

O który ci konkretnie chodzi?

Piszę po polsku!

*

Gummma pisze:
WariatPSM pisze:
Rozwierciłem magneto, a teraz będę musiał znaleźć/kupić pilnik żeby powiększyć rowek na klin.

Nawet jeśli uda Ci się odpalić silnik to będzie ścinało klin.

Bardzo możliwe, ale jeśli będzie dobrze spasowane na klinie, brak luzów itp. to powinno chwile popracować. I tak te magneto jest lżejsze od tego wirnika. A nie rozwiercałem na chama tak żeby był luz jak włożę magneto na wał. Klin wygląda na porządny bo jest w kształcie walca (coś jak w łożysku igiełkowym). A jak będzie ładnie chodziło i cały czas ścinało, to się zaspawa. A później się rozetnie jak trzeba będzie i obszlifuje wał. Jakoś nie będzie szkoda mi magneta od Keewaya :mrgreen: Ważne żeby wału nie uszkodzić.

Edit:

Będę podpinał instalacje od Aprilii Rally. A może pójdę na skróty i pominę instalacja tylko wrzucę sam moduł :mrgreen: A z tego co pamiętam to tylko jeden kabelek tam szedł do cewki. Zapodaje zdjęcia o co mi chodzi:

Oryginał do którego przychodzi jeden kabelek z modułu i oczywiście masa do ramy:
Obrazek

I to jest ta moja podwójna cewka 12V i zastanawiam się czy mam rozdzielić ten pojedynczy kabel na dwa kable:
Obrazek

Awatar użytkownika

Skoro są 2 piny to musisz kabel rozdzielić, żeby oba były podłączone, a czy to zadziała...? Kto wie... Iskrownik od Keewaya to załóż cewkę od Keewaya i rozdziel na 2 świece.

Piszę po polsku!

*

bartekchejman pisze:
Skoro są 2 piny to musisz kabel rozdzielić, żeby oba były podłączone, a czy to zadziała...? Kto wie... Iskrownik od Keewaya to załóż cewkę od Keewaya i rozdziel na 2 świece.

Tak myślę najpierw rozdzielić ten kabel na dwa piny. A jak to nie pomoże to będzie kombinowanie z cewką od Keewaya. Akurat powinienem mieć takie dwie cewki. Ale to dopiero jutro zajmę się tym. Muszę zrobić podstawkę pod cały zapłon, i znowu wrzucić silnik w ramę. I jakąś kopajkę dorobić, bo rozrusznik tam jest na 6V, a i tak po zdjęciu wirnika z zębatką od rozrusznika (łańcuszek) nie mam możliwości innego rozpalenia. Będziemy jutro walczyć. Bez jakiejś wielkiej spiny bo i zaraz weekend i będzie więcej czasu.

Edit:

Trochę dzisiaj podziałałem z silnikiem, magneto, starter dopasowane i założone wszystko ładnie pracuje. Nawet kopkę dorobiłem (dospawana), niestety nie było innej możliwość bo już frezy były zniszczone, pocięte i pospawane, od razu napiszę, że nie będzie problemu z jej szybkim demontażem i nie uszkodziłem zimeringu/uszczelniacza. Wykorzystałem cały zapłon od Keewaya Focusa, i chcę to teraz połączyć bez akumulatora.

Kiedyś w tym pomógł mi ten post:

jak-odpalic-silnik-2t-bez-instalacji-t405191.html

Trochę się tam różni elektryka, ale zasada działania ta sama. Zaraz będę szukał schematu jak i co połączyć aby zobaczyć iskrę.

Obrazek

Obrazek

Opisze jakie kable wychodzą, może ktoś już z Was łączył takie coś w Keewayu.

Zapłon:

Kostka 3 pinowa:
czarny
zielono-czerwony
biały

Moduł:

Wtyk 4 pinowy:
biało-niebieski (podłączony pod zapłon)
biało-zielony (podłączony pod zapłon)
czarny
czarno-biały

Wtyk 2 pinowy:
zielony
czarno-czerwony (podłączony do zapłonu)

Kabelki nie opisane czyli te z kostki 3 pinowej z zapłonu i 3 kable z modułu nie są połączone. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł to będę wdzięczny (czarny to pewnie masa) a który posłuży za kabel do cewki i gaszenia? Od razu mówię, że to wersja beta tylko na odpalenie silnika.

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
Fotki nie działają Panie.

*

Gummma pisze:
Fotki nie działają Panie.

Wrzuciłem tylko dwie fotki, i dość słabej jakości (prace dzisiejsze). Jeśli nie widzisz tych zdjęć to wrzucę bezpośrednie linki:

http://iv.pl/images/27728030004534518323.jpg
http://iv.pl/images/00751064688146124543.jpg

Tam nie tyle co o zdjęcia chodzi, ale jak podłączyć resztę kabli, które opisałem na samym dole. Już się biorę za szukanie schematu do Keewaya Focusa. I pewnie jakaś podpowiedź w małym stopniu uzyskam.

Awatar użytkownika

Schemat elektryki:

http://obrazki.elektroda.net/39_1279561350.jpg

Piszę po polsku!

*

Thx bartekchejman, nie pierwszy raz już mi pomogłeś :mrgreen: Udało mi się wczoraj wyszukać iskrę, tylko jest problem bo działa na tej oryginalnej cewce a nie może już pociągnąć tej podwójnej na dwie świece (podejrzewam, że generuje za małe wzbudzenie z zapłonu). Wczoraj też znalazłem fajny "schemat" podłączenia dotyczący mojego modułu, może komuś posłuży. Zapożyczony z innego forum i też jeden z Mielocha.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

Jedynie jak można uzyskać iskrę na 2 cylindrach to użycie przekaźnika ale z tym to za dużo roboty... Prostszym rozwiązaniem byłoby założenie drugiego impulsatora, tak aby każdy generował iskrę na swoją świece, ale tu problemem może być miejsce... W dodatku miało by to prawo działać jeśli impulsatory byłyby jeden za drugim, a nie jeden obok drugiego, tak aby iskra szła jednocześnie na obie świece.

Nie wiem jak gruby jest impulsator u ciebie, ale jakbyś mógł go "odchudzić" czyli wywalić zbędne elementy tj. metalowe uchwyty czy gumę, albo znalazł na Allegro czy innym serwisie dość cienki impulsator, to wtedy kupił byś takie dwa, zlepił ze sobą i działałyby jednocześnie, o ile zmieściłyby się nad magnetem :roll:

Piszę po polsku!

*

To niezły cyrk się szykuję, jeśli nie ma innej opcji jak podałeś :| A jak myślisz spróbować na dwóch cewkach oryginalnych z jednego impulsatora, ale wtedy mogę ryzykować pewnie słabym przepalaniem mieszanki, bo rozdzielę sygnał na dwa odbiorniki, a tak myślę czy jakby zastosować jakiś kondensator przy cewce (tej podwójnej)? Czy nie zda egzaminu taka opcja przy tym zapłonie? Oczywiście i mogę założyć aku i regulator napięcia jak coś to pomoże i ustabilizuję działanie.

Awatar użytkownika

Nie ma co gdybać, założyć te podwójną cewkę i sprawdzić. Skoro nie musisz kupować jej, bo masz to to podłączyć gazior i paliwko no i spróbować. :D

Piszę po polsku!

*

I tak zrobimy, ale to już sprawa na następny weekend, bo cały czas pada na dworze, a silnik muszę wytargać z piwnicy do garażu/wiatki. Jak to będzie latać w takiej konfiguracji to będę zadowolony. Wtedy sobie go zostawię. A na wiosnę zrobi się mały remont ramy (malowanie itp.) I elektryki, światła itp.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3