Witam!
Oto moja historia - w skrócie, co by nie zanudzić:
Pod koniec maja wracałem z Narzeczona do domu i delikatnie przekroczyłem prędkosć (na 'terenie zabudowanym' w środku lasu ;) ) i moje prawo jazdy kat. B na 3 miesiące trafiło w bezpieczne ręce Policji. Po chwilowym szoku stwierdziłem, że do pracy jakoś muszę dojeżdżać (mógłbym jechać autobusem/tramwajem, ale kto by chciał tracić tyle czasu) i postanowiłem kupić skuter.
Przez kilka dni śledziłem OLX (zależało mi na zakupie skutera z okolicy, i w zasadzie "na już") - w końcu trafił się ON. Na początku byłem sceptycznie nastawiony i szukałem dalej, ale szwagier przemówił mi do rozsądku - i takim sposobem 01.06.2016 zostałem posiadaczem poniższej, niebieskiej "rakiety" (rakietę dopiero z niego zrobię;) ).
Rok produkcji: 2005, pierwsza rejestracja w Polsce - 2010.
Przez 5 lat (podobno) Aerox stał nieużywany w garażu - może to być rzeczywiście prawda - ostatni przegląd wbity w dowód pochodzi z 2011 roku.
Historii to tyle, teraz konkrety (wybaczcie, nie wszystko jeszcze o nim wiem ;) )
Mechanika:
• Cylinder -
50cc seryjny• Wydech - [s]Seyjny[/s],
LeoVince ZX-R• Wariator -
Seryjny (Rolki - Malossi 4.2g)• Sprzęgło -
Seryjne (Sprężynki Polini - czarne +20%, centralka - Top Racing (zakupiony zestaw 3 spręzyn) biała +45%))• Gaźnik -
DELLORTO ... • Pasek -
Seryjny (oryginał Yamahy)Optyka:
• Kolor - Oryginalne malowanie (słaby stan, łuszczy się) - Valentino Rossi 46
• Naklejki - Oryginalne naklejki (słaby stan, niektóre pozadzierane, niektóre powoli odchodzą) - Valentino Rossi 46
• Żarówka przednia - Revo Xenon HIR 5000k BA20D 12V 35W/35W
Osiągi przed modyfikacjami:
Vmax = 65-70km/h (jak ma dobry dzień)
Przyspieszenie słabe.. nie ma co się przepychać na początek świateł i blokować ruch
Osiągi po modyfikacjach:
- wymiana wydechu, rolek, spręzyny centralnej, sprężynek sprzęgła
Vmax = 75-80km/h
Przyspieszenie - zadowalające - pozwala na start ze świateł bez blokowania ruchu
To dopiero początek "naszej" przygody - po odzyskaniu prawka, pozostane przy Aeroxie na dojazdy do pracy ;)
Aktualizacje:
01-06-2016 - po zakupie
1.
2.
15-06-2016 - Zamówiłem wydech LeoVince ZX-R z OLX
20-06-2016 - Wydech szczęśliwie dotarł!
21-06-2016 - Efekt wypadu na zakupy: rolki Malossi, sprężynki sprzęgła Polini, sprężyny centralne Top Racing, żarówka Revo Xenon, blokada wariatora Buzetti + wydech, który dotarł wczoraj
24-06-2016 - wymiana wydechu
1. W tle sprawca całego zamieszania z prawkiem ;)
2.
Wszelkie sugestie, porady co do modyfikacji mile widziane!
Dążę do bardzo dobrego przyspieszenia, Vmax mniej ważny - jak dociągnę do 90-100km/h to w zupełności mi wystarczy.
Pozdrawiam,
Tomek