Dzisiaj jest 22 lut 2025, 20:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
**

Pojazd: Baotian BT49QT-12 Romet 717
Witam zakładam drugi post i tutaj mam problem, we wczesniejszym postem pytałem czy spasuje mi wydech metrakit usłyszałem że tak i sam byłem przekonany że tak wiec jak juz dzis zaczep zamontowałem mówie o super nawet na błotnik mam srubke ekstra podjarka i w ogole dobra zakładam tłumik no niby ok wszystko skrecam i przy dokręcaniu końcowym zauwazyłem ze podnosi kolanko wydechu za osłone wiatraka i co robic w tej sytuacji?, nie wiem czy ja nie dociagnalem go ale tez jak chcialem to odpalic to chodzilo jak traktor prosze o pomoc bo w takiej cenie go kupilem ze drozsze są chinskie, i w stanie idealnym nie chce go oddawac... prosze.
Jeśli ktoś by wiedział jak wstawić zdjęcie to byłbym wdzięczny może by pomogło, może jakas tuleja pod cylinder?
Doszedłem też do wniosku że może wystraczy kupić węzszy wentylator bo widziałem że jest i ja kiedys dokupiłem do mojego skutera osłone wentylatora i była za mała a wentylator za duzy to moze w tym wypadku by to pomogło akurat? grzałby sie?

Cylinder:DR Evolution 70cc
Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6
:D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Stróż Forum

Pojazd:
Uszczelkami zrób jakoś, daj ich z 5-10sztuk, jak nie pomoże to raczej sell tylko.

Awatar użytkownika

Pojazd: CPI aragon GP
Imię: Marcin
A nie mówiłem? Najprostszą metodą jest podgrzać palikiem kolano wydechowe i je delikatnie podgiąć w danym kierunku (o ile kolano jest wykonane z rurki, te spawane z blach po prostu się załamie). Możesz pokombinować coś podkładką dystansową np. z jakiejś grubej blachy aluminiowej (łatwe w obróbce) i zastosować dłuższe śruby. Nie zapomnij o tym, że wtedy musisz dać dwie uszczelki. Co do samych śrub to te śmieszne szpileczki od razu wywal i kup śruby M6 o zrywalności przynajmniej 10.9, bo jak się urwie w niej łeb to kikuta bez problemu wykręcisz nawet w palcach, a szpileczka urywa się na płasko i wtedy zaczynają się schody. Gdy już przez to wszystko przebrniesz to ku Twojemu zdziwieniu będziesz miał sporo roboty z dopasowaniem mocowania, bo 5mm dystansu na flanszy to z automatu przesunięcie osiowe i dystansowe względem otworów montażowych. Może okazać się, że będziesz musiał dorobić sobie od nowa mocowanie, bo nie będzie już w czym wiercić. Na koniec powtórzę się: "Najgorsze jest to, że po wymianie cylindra dalej trzeba będzie przeprowadzić korektę, bo jakoś nigdy to nie pasuje". BTW u mnie po ostatniej wymianie cylindra też kolano wydechowe przylega delikatnie do obudowy wentylatora i praktycznie kończę docieranie, a nic się nie stopiło. Możesz olać ciepłym moczem mój post i zrobić co tylko zechcesz, uważam że z mojej strony temat wyczerpałem. Zdrowia.

**

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
Cześć .Ma ten sam wydech w chińskim 2t i miałem ten sam problem ale najprostszym rozwiązaniem jest kupno silikonu na wyskoie temperatury i położyć warstwe tego silikonu na 2 strony uszczelki .

Ja używam do tego takiego silikonu.
https://sklep.mieloch.pl/czesci-do-skut ... 399-c.html

**

A więc tak panowie zmieniłem obudowe wiatraka, założyłem samą obudowe wąską bo wiatraka nie dokupiłem i dała mi 1,2 cm luzu myślicie że sie nie stopi? czy może jakaś tasma która odbija ciepło przykleić na obudowe wiatraka? bo mówie szkoda mi tego wydechu skoro za takie smieszne pięniądze kupiłem.
Ale czy to mi wystarczy? mogłbym podgiąć powiedzmy do 2,5 centa wiadomo nie mam miarki w oczach ale mały palec sie pomiedzy te elementy wcisnie, na zdjeciach w grafikach widziałem ze ludzie tez tak maja i nic sie nie dzieje... Za to z kolei jak połacze tą krótka obudowe nową z lewa obudowa cylindra to sie robi szczelina pomiedzy karterem a osłoną silnika...Jak wybrnąc bo tłumik pasuje i teraz juz dociagnałem go do końca ale boje się że jak w ciepły dzień będe stał w korku to moze byc nie mile...

Bym wam to panowie pokazał ale nie wiem jak tu dodać zdjęcie.

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

Spokojnie wystarczy, przecież kolanko nie rozgrzewa Ci się do czerwoności. Jak już tak się martwisz to w sklepach motoryzacyjnych jest do kupienia bandaż termiczny, którym owija się kolektory wydechowe. Owiniesz w tym miejscu i masz 100% spokoju. W sprawach rzeźbiarstwa to nie pomogę, bo artysta ze mnie żaden. Z resztą druciarstwo jestem w stanie znieść tylko w sytuacjach kryzysowych.

**

Znaczy wiesz nie chodziło o podgięcie tłumika bo pękło by mi serce tak samo szkoda mi owijac tłumika bo chodziło mi o taki wygląd, miałem na mysli podgięcie bardziej obudowy wiatraka.

-- 19 paź 2017, 18:48 --

Dzieki za twoje porady , wielokrotnie mi juz pomogłeś więc tą sprawe mam nadzieje uwazam za zamknieta, dokupie wiatrak i złoże wszystko w całośc, ale mam powazniejszy problem bo nie moge odpalic nawet skutera bo mi nie wiem jakim cudem na wałku pośrednim rozrusznika wysypało i "zjadło" łożysko to raz. A dwa sprzęgło nie załapywało więc kręcil sie tylko wałek pośredni, jak wyciągnałem to sprzęgło to te 3 kulki sie wysypały i nie wiem jak to odkrecic bo sruby docisniete sa i sprasowane. Z tym też dałoby sie cos zrobic? bo z kasa w tym momencie u mnie krucho.

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

Nie miałem tego silnika w łapach, więc nie będę szerzył herezji.
damiano20017 pisze:
Znaczy wiesz nie chodziło o podgięcie tłumika bo pękło by mi serce tak samo szkoda mi owijac tłumika bo chodziło mi o taki wygląd, miałem na mysli podgięcie bardziej obudowy wiatraka.

No widzisz, tyle, że to nie jest druciarstwo tylko profesjonalne zabezpieczenie termiczne. Otwórz jakąkolwiek maskę samochodu, który jest wyposażony w fabryczne klamoty i zrób zdjęcie owijki kolektora wydechowego... Tam go nie ma. Masz jakiś odlew z żeliwa, pomalowany srebrzanką na bazie pyłu aluminiowego. W zasadzie to owijasz miejsce styku, a sam wygląd to takie płótno w kolorze srebrnym i to nie kosztuje 5zł. Wpierw sprawdź, poczytaj chociaż na temat konieczności jego stosowania, a później się wstydź. W pierwszej kolejności to silikon wysokotemperaturowy w kolorku rudawo-pomarńczowo-czerwonym to stosowano w latach 90'. Wtedy do wyboru miałeś hermetyk lub ten nowy wynalazek. Widzę, że jesteś młody i wszelakie uwagi kolegów Ciebie dotykają. Ode mnie to nie masz powodu wstydzić się za czyjąś ciemnotę z naklejką mocy stg6 i innym gunwem tego pokroju.

**

Nie no nie wstydze sie Broń Boże i wiem o co ci chodzi ale jeśli faktycznie będzie taka koniecznośc to pewnie nie będe sie zastanawiał bo już lukałem na necie. Ale co do mojego pytania da sie jakos zregenerować te sprzęgło jednokierunkowe??

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

Te trzy kulki powinny być na trzech sprężynkach i trzech bolcach z tego co pamiętam. Zrób jakieś fotki tego to coś pokombinujemy.

**

znaczy własnie te sprezyny nie działaja bo kulki wypadaja a odkrecic sie nie da bo są spłaszczone sruby, Ale dobra może nie o tym, dziś założyłem sobię sprężyne kopniaka zrobiłem wyczyscilem kopke odpalam skutra i myślałem że ogłuchne i ku mojemu ździwieniu dym leciał z pod cylindra mimo że dałem uszczelke i sciągnąłem na maks bo gdy dotykałem przy końcówce wydechu to prawie nic nie leciało, no i skuter zaczał wariować na moich ustawieniach starych wszedł na wysokie obroty itp to opuscilem i odkreciłem mieszanke ale nie chciałem działać sąsiadom na nerwach więc odłożyłem to do czasu kupna drugiej uszczelki i założeniu ich na raz czy to pomoże? Mówie jeśli to ma tak głosno chodzić to wole go sprzedać, zauważyłem też że sruby przy koncówce wydechu były niedokręcone wiec zakręciłem jutro dodam kolejna uszczelke i sprobuje jeszcze raz, ale juz czuje że będa schody co do regulacji.

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

Dym leciał raczej z połączenia wydechu z cylindrem. W 2T jeżeli masz nieszczelność pomiędzy cylkiem, a karterami to nawet nie odpalisz silnika. Ryk będzie i to jak mówisz, uszy urywa. W dodatku nawet gdybyś chciał się przejechać to emeryci na rowerach by Ciebie wyprzedzili. Nie przekombinuj czasem z tym dokręcaniem, bo schody to się zaczną jak urwiesz jakąś śrubę albo co gorsza odłamie Ci się kawałek mocowania przy wylocie cylindra ( mam taki cylek 70cc, wada w odlewie żeliwa).
Ku przestrodze powtórzę jeszcze raz, kup śruby M6 o zrywalności minimum 10.9 (koszt to kilka zł/szt.) i wpierw dopasuj i dokręć wydech do cylindra, a potem się martw dopasowaniem mocowania. Unikaj naprężeń i naciągania nawet 1mm, bo to się dosyć szybko zemści. Co do samych uszczelek to za każdym razem daję nowe mimo, iż któraś wygląda całkiem dobrze.

**

No właśnie liczyłem na ładne brzmienie ale jak kupie ze 2 uszczelki jeszcze i kolejny raz skręce może bedzie chociaż troszke ciszej bo to aż wstyd jak tak głosno.

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

Jest głośno, bo nie dokręciłeś wydechu. Dopóki masz tam przedmuchy to masz problem.

**

Zamówiłem dodatkowe uszczelki jeśli to przyjdzie to zajme sie dokręceniem wszystkiego i zobaczymy :cool:
A przedewszystkim czekam na wiatrak :D
Mam nadzieje że regulacja nie będzie żmudna..

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: Citroën Xsara II VTR Coupe
Imię: Mateusz
damiano20017 pisze:
Mam nadzieje że regulacja nie będzie żmudna..

Jak uszczelnisz wydech to nie :mrgreen:

https://www.youtube.com/watch?v=wY-1Xa20Hb0 <= Zostaw SUBA! Dziękuję !

DOŁĄCZ DO NASZYCH GRUP SPRZEDAŻY :

:arrow: https://www.facebook.com/groups/skutermaniacy/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maniacymoto50/
:arrow: https://www.facebook.com/groups/maxiholicy/

**

I że coś da :D
znaczy chodziło o wygląd i brzmienie , a poza tym mój stary tłumik strasznie metaliczny dzwiek wydawał znaczy tak mi sie wydawało że to od niego a była okazja na Metrakita ecologic,
Cylinder Dr Evo 70
gaźnik 21mm
może jak by sie zgrało to coś by polepszyło?
okaże sie jak przyjdzie, bo prawde mówiąć nie chciałem grac na nerwach sąsiadom wtedy :D

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

Z przedmuchami nie polepszy tylko pogorszy, bo będzie miał problem wejść w rezo. Wiem to po sobie, bo nie raz mi urwało śrubę, przy flanszy i łapał wtedy muła.

**

Ja wiem ze z przedmuchami bedzie gorzej ale jak to ogarne i bedzie ok i sie zgra może będzie dobrze chodził. Wczoraj byłem nie mile zaskoczony że po 3 dnia na skuterze odkryty wydech zaczał rdzewiec po 1 dniu deszczu może i już ma kropeczki rdzy to mnie bardzo zaskoczyło niemile,Ale no cóz czekam na części i ogień :D

Gaźnik 21 mm
Ssanie ręczne Stage 6

Awatar użytkownika

damiano20017 pisze:
Wczoraj byłem nie mile zaskoczony że po 3 dnia na skuterze odkryty wydech zaczał rdzewiec po 1 dniu deszczu może i już ma kropeczki rdzy to mnie bardzo zaskoczyło niemile

Przez to od początku wolałem dopłacać tą stówkę za wersję w chromie. Nachodzi mnie na nowy tłumik ale to dopiero po zimie bo nie wyrobie finansowo już w tym roku. Tecnigas ma serię tłumików całkowicie wykonanych z nierdzewki, a to do mnie przemawia jak cholera :D Chrom kiedyś puści i rdza wyjdzie, a inox to jest poezja.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna