Dzisiaj jest 01 lis 2024, 13:33

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam

Za niedługo będę kupował nowe moto i zastanawiam się nad wyborem jednego z tj:
-Peugeot XPS
-Derbi Senda
-HM CRE
-Husqvarna WSM 50
-Yamaha DT 50
-Rieju SMX
-Gilera SMT
-Gilera GSM
-Sherco HRD

Interesują mnie jedynie wersje SM powyżej 2000r w cenach do 4tys zł które z nich według was by było najlepsze, wiem że były już takie tematy ale zależy mi głównie na tym by moto nadawało się zarówno w jazdę codzienną po mieście i w trasie jak i wypady w niewielki teren. Wiem że wszystkie z nich są wyposażone w ten sam silnik minarelli AM6 ale słyszałem że niektóre mają inaczej ze stopniowaną skrzynię biegów, czy to prawda ?

Pozdrawiam

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Senda na pewno ma silnik swojej produkcji, co do Gilery i Husquarny nie mam pewności.

Najbardziej hardcorowa jest z tego grona Honda, wystarczy poczytać fora. Z tego co wiem jest też gabarytowo największa. Co do zestopniowania to nie wiem, trzebaby poczytać user manuale, ale pewnie raczej mają inne przełożenia w sensie że inne zębatki. Nie wiem, jak jest z derbi, podobno nie tak źle ale bywają problemy z elektryką. Minarelli jakie awarie trapią to polecam choćby te wątki poczytac co są na pierwszej stronie, albo moje posty, bo rozbierałem ten śmietnik.

A co wybrać? Ja bym stawiał na hondę albo na yamahę, ze względu na dobry serwis i dostepność części zamiennych. Zresztą i tak zrobisz, jak będziesz uważał, ja tylko życzę udanego zakupu.

Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 0:44 przez MVP, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera GSM, Derbi Senda, Beta
""Konrad324"" Ja mam Peugota xps ale nie SM I super sie sprawuje. Silnik am6 mam 11 km mniezawodny praktycznie. Wejdz w ten link [ http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Peu ... duro/84304 ] to moj Peugeot i tam opisalem co i jak ( Plusy i Minusy Moto ). Mi sie w peugocie podoba to ze jest strasznie wysoki (nie to co inne 50) ale nie wiem jak z Yamaha Dt tez jest dobra i ma silnik am6 ;)

Derbi Senda 3 Project , Ciekawy ?! // By Drifter
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dzięki za odpowiedzi. Zastanawiałem się właśnie nad Hondą tylko że bardzo mało jest takich, O sherco czytałem tu na forum że jest niby mocniejsze od Sendy. Drifter16 Jak się jeździ XPS'em po mieście dużo trzeba machać biegami i jak jest w terenie jeżeli jeździłeś ?

Pozdrawiam

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
przecież one wszystkie mają am6, więc jeździ się bardzo podobnie. Jedynie honda może mieć lepsze właściwoścci w terenie, za to yamaha na asfalcie. to widać po budowie. Właściwie z tego zestawienia tylko w tych dwóch markach powinieneś wybierać, bo musisz pamiętać, że motorower to nie tylko silnik. honda i yamaha słyną z trwałości w większych maszynach, takich choćby jak crm125, cre125 i dt125, nie wspominając o xr600 czy xt600. a że jest mało na rynku wtórnym - dobry egzemplarz zawsze jest trudno wybrać. lepiej jest uwinąć się przez zimę - jest wystarczająco dużo czasu na wybrzydzanie i poszukiwania, a jednocześnie ceny niższe niż na wiosnę, kiedy każdy dostaje ciśnienia aby kupić moto.
pozdr.

Tak, trzeba machac ciągle biegami, czy w terenie czy w mieście, bo to motorower i jest mały i słaby. to nie motocykl, w którym można mówić o jakiejś tam elastyczności silnika. Po mieście jeździ sprawnie (mięxdzy samochodami) ale tylo w mniejszych miastach. sprinty spod świateł, slalomy między samochodami, tramwajami, dziurami i torami na czas gdy się spieszymy męczą go mocno z uwagi na pojemność i jego przeznaczenie. W terenie spoko, o ile nie przyjdą go głowy jakieś skoki i strome podjazdy, bo to nie hard enduro ktm. z kolei po płaskim czyli po leśnych dróżkach, ścieszkach i tym podobnych, nawet na przełaj przez jakąś polanę poradzi sobie znacznie lepiej od większych motocykli nie-enduro, z uwagi na zawieszenia i przełożenia. Aha, opis dotyczy motoroweru z silnikiem minarelli am6 marki aprilia rx. z honda i yamahą powinno być podobnie.

warto też znaleźć egzemplarz we w miare dobrym stanie, bo nawet mnie (185 cm wzrostu) nie jest tak swobodnie łatwo odpalić taki motorower na pych-starter ze względu na wysokość siedzenia. ale jak jest wszystko ok, to czym wyższy tym się fajniej jedzie. wyżej się siedzi, ja to lubię i mi to odpowiada.

Ostatnio zmieniony 01 gru 2009, 23:07 przez MVP, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Widzę że się rozpisałeś trochę MVP Dzięki za odpowiedź.
W takim razie już wiem mniej więcej w czym wybierać pozostaje mi tylko sprzedać skuter i można kupować już coś.

Pozdrawiam

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
spoko, udanego zakupu Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

A co planujesz "Konrad324"kupić ?? ;p

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Z4 E85/530dA E60 M-Tech/Sierra
Chłopie, tylko HM CRE albo Husqa CH WSM ! Oba motocykle posiadają silniki Minarelli AM6, oba są wzmocnione do ok. 15km+, seryjnie nieblokowane. Zarówno HM i CH były tuningowane przez Włoskie firmy HM moto i CH moto.
Pozdrawiam.

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na razie to planuje sprzedać BWS'a a potem to pewnie : Yamaha DT, Husqvarna WSM lub HM CRE ale zobacze jeszcze co będzie i w jakich pieniądzach.
Wyczytałem też że Honda waży jedynie 74kg a nie 96 jak senda a to dla mnie duży plus
i zauważyłem też że Husqvarna i Honda mają grubsze lagi od reszty albo mi się wydaje.

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak, Husqa i Honda mają lagi o większej średnicy (z tego co pamiętam, to 44mm), ponieważ mają lepsze zawieszenia niż reszta 50, bo są przygotowane do sportu ;).

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Borek96 pisze:
Chłopie, tylko HM CRE albo Husqa CH WSM ! Oba motocykle posiadają silniki Minarelli AM6
. Widać ze sie nie znasz Peugeot xps i yamaha Dt tez maja silniki minarelli am6 !! ... >>...<<

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co ma AM6 a co nie ma to wiem chodzi mi bardziej też o resztę motocykla.
A oprócz Yamahy, Hondy i Husqvarny to co sądzilibyście o Sherco HRD 50 też jest na silniku AM6 i do tego z częściami bym raczej nie miał problemu bo mam salon i serwis Sherco koło siebie ??

Pozdrawiam

Tytuł:
Awatar użytkownika

Drifter16 w tym momencie mówiłem tylko o Hm'ce i Husce, nie napisałem TYLKO Hm i Husqa ma AM6, tylko, że oba motocykle posiadają AM6. Więc nie pisz głupot. Co do Sherco to też dobra maszyna jest, w sumie dla sherco bliżej do Hm'ki i Husqi lub to praktycznie to samo.

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Yamaha DT50 ma silnik yamahy o.O przynajmniej na seryjce. A nie jak napisal ktos up... am6...
ja tam polecam derbi pro (ze wzgledu na mozliwy fajny tuning optyczny, jesli to do miasta) lub XPS bez blokad...

Tytuł:
Awatar użytkownika

Noo Ja mam xps am6 z 2004 roku silnik bez blokad i normalnie super po miescie czy w teren normalnie zajebioza...;)

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Borek96 pisze:
Chłopie, tylko HM CRE

Chłopie on chce SM i w teren i na miacho. Honda Hm cre six jest wersja hardcorową najmocniejszą ale to nie ma migaczy i do tego pasuje tylko kosteczka i lasek. Jak już to zwykłą honde hm.
Każdy tak naprawde chwali to co ma ja mam Gilere GSM 50 silnik derbi i ja nie zamienił bym tego na żadnego peugocika. Yamahy dt 50 te najnowsze modele nie polecam bo te nowe są mozolne i wolniutkie (i tak nie kupisz za 4 tysie tej nowsze znajomy miał 2003 SM leo vince te sprawy za 5 tys sprzedał taka bym ci poradził ) to samo z derbi te wersje z nowym silnikiem derbi sa słabsze i inne moto jak maja wsadzone te najnowsze silniki to są słabsze (nie wiem jak to jest ale to prawda, i to nie wina blokad, może mają surowsze wymagania na temat mocy). Ja na twoim miejscu kupiłbym sobie derbi sende x-treme 2003 rok. Wyczaisz taka za 4 tysie na bank i bedziesz właścicieli peugocikow wymijał jak chciał. :twisted:
A i Husqa nie bierz o mimo ze to am6 (z tego co tu przeczytałem) bo jak połamiesz plastiki albo inne specyficzne części dla danego moto to nie znajdziesz takich za chiny. Wiem coś o tym bo kupiłem moto bez osłonki na aku i nie mogę teraz takiej dostać (może ktoś ma na sprzedaż )

Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Gilera/GSM_50/88100

Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 22:16 przez tommciozcch, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pinu Racja ale tylko te stare DT miały silnik YAMAHY. Od chyba 2001 roku ma Yamaha DT montowane silniki Minarelli AM6

http://www.allegro.pl/item835590735_yam ... ml#gallery Tutaj wyraźnie widać że to AM6

Widzę że już kilka osób się wypowiedziało i wychodzi na to że Husqvarna, Honda, Yamaha, Sherco i XPS jest Ok. Wie ktoś z was coś może o Rieju takim jak tutaj http://www.allegro.pl/item829763921_rie ... sm_dt.html a jest ich znacznie więcej na allegro niż w/w moto jest ono czegoś warte ?

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 22:07 przez Konrad324, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
słuchaj jak się uparłeś na am6 spoko ale na twoim miejscu brał bym yamahe dt ale taj jak napisałem bo do tego jest części w pi*** i yamaha. O tych peugocikach to ci driffter napisał dwa razy o tym samym i zreszta zobacz co ma za moto i czy być takie chciał.
a o Husqu się wypowiedziałem znajdź mi części do tego na allegro wgl znajdź mi takie moto :)
Sherco co to wo gule jest pierwsze słyszę o czymś takim jak masz 4 tysie wywalić w coś takiego zamiast yamahy to twoja sprawa. Honda hm chyba najszybsza jest potem derbi (wszystko co z silnikiem derbi) a potem reszta am6 :D

Obrazek
http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Gilera/GSM_50/88100

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
AM6 tylko dlatego że jak wiem z własnego doświadczenia to silnik jest najbardziej psującym się elementem motocykla a do tego części jest dużo a nie chce kupić czegoś do czego potem pół roku będę szukał części jak coś padnie. Do CRE zawsze mogę koła SM wsadzić i będzie SM lecz niestety części inne nie silnikowe do Husqvarny nie wiem jak z hondą to pozostaje jedynie sprowadzać z zagranicy. Yamahe właśnie ma tylko że skuter i powiem że wykonanie jest solidne i silnik też Minarelli tylko już nie AM6 ale chodzi ładnie. Dzięki za odpowiedzi teraz mi pozostaje sprzedać skuter i mogę rozglądać się za czymś i już wiem mniej więcej za czym.

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 02 gru 2009, 23:03 przez Konrad324, łącznie zmieniany 2 razy

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 80 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna