Dzisiaj jest 06 kwie 2025, 9:25

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ludzie co wy w ogole piszecie. Woda w paliwie? Żal. Gdyby była woda w paliwie nawet minimalne jej ilości to by nie odpalił albo by przerywał co chwile. Wytłumaczenie jest proste. Wilgoć zebrała się wam w tłumiku, jeżeli trzymasz go w nieogrzanym miejscu to jeszcze mogło lekko przymarznąc i spaliny nie mają jak uciekać i gaśnie. Tyle.

P.S. Jeżeli ktoś zauważył to jeszcze jakies pol miesiąca temu jak zostawiłeś skuter na dworze wieczorem i rosa opadła miedzy innymi na siedzenie to też były problemy z odpaleniem.

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
do termostatu idą jakieś kabelki i jak on w ogólne wygląda bo nie wiem tak naprawdę czego szukać a chcę sprawdzić czy termostat mam u siebie

100 km/h LICZNIKOWE i po co mi jakiś tuning :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Honda NSR 125
Termostat jest w głowicy, jeśli masz 4katną głowice to tylko wąż zdejmi co idzie do głowicy i bedziesz miał termostat, a jeśli masz 5kątną to musisz zdjąć głowice żeby go zobaczyć.

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pawluk pisze:
Ludzie co wy w ogole piszecie. Woda w paliwie? Żal. Gdyby była woda w paliwie nawet minimalne jej ilości to by nie odpalił albo by przerywał co chwile. Wytłumaczenie jest proste. Wilgoć zebrała się wam w tłumiku, jeżeli trzymasz go w nieogrzanym miejscu to jeszcze mogło lekko przymarznąc i spaliny nie mają jak uciekać i gaśnie. Tyle.

P.S. Jeżeli ktoś zauważył to jeszcze jakies pol miesiąca temu jak zostawiłeś skuter na dworze wieczorem i rosa opadła miedzy innymi na siedzenie to też były problemy z odpaleniem.

A wiesz może o tym,że woda jest cięższa od benzyny? Jeżeli jesteś w miarę inteligentny to reszty się już domyślisz ;)

PS:U mnie nie ma takiej możliwości,bo skuter stoi przykryty pokrowcem,więc nie wiem skąd by mogła się wziąść tam woda,a tymbardziej skąd taka ilość,zeby zablokowala wylot spalin ;)

"Żal" - inteligentne

driwer88, to z tymi kabelkami to jest czujnik temperatury. Termostat jest wkręcony w głowicę. Ściągasz waż z głowicy i odkręcasz króciec wody ( 2 śrubki na śrubokręt gwiazdkę - tak było u mnie) i masz termostat ( takie złote "coś" z sprężynką)

Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony 21 gru 2009, 14:03 przez Jacek987, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: aerox s6 toledo ASZ
prxeciez jakby byla woda w tlumiku to po paru sekundach lud sie rozpusci i by dobrze jezdzil

Obrazek

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Według mnie termostat/Dzisiaj latałem skuterem i przy 50'C walił w tłumnik ale zgasiłem przegazowałem do 60'C i jest ok

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=279750#279750

Tytuł:
*

Pojazd:
bart111 pisze:
walił w tłumnik

Co to znaczy?

Nie ma Boga! Jest Piaggio ;D

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=227751#227751

http://www.94bartek.fbl.pl <--- inne fotki ;]

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Strzelał,pluł iskrzył.Narmalnie dawało 4cm ogniem że mogłbyś so papierosa podpalić :d

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=279750#279750

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:

Ostrzeżenia: 1
u mnie w gilerce zeby wyjac termostat musze wymontować głowice i on sie trzyma na dwuch sróbach lecz niestety musialem go wyjąc poniewaz o mały włos nie doszło do zatarcia cylka;//

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
A wiesz może o tym,że woda jest cięższa od benzyny? Jeżeli jesteś w miarę inteligentny to reszty się już domyślisz ;)

PS:U mnie nie ma takiej możliwości,bo skuter stoi przykryty pokrowcem,więc nie wiem skąd by mogła się wziąść tam woda,a tymbardziej skąd taka ilość,zeby zablokowala wylot spalin ;)

"Żal" - inteligentne

A wiesz co się dzieje z zimnym powietrzem jak go ogrzejesz? a w ogóle nie wiem czy wiesz, że cylek zasysa paliwo ciśnieniem i wtedy miesza się to wszystko w gaźniku.. A może zimne powietrze nie pzechodzi przez twój próżniowy, pancerny pokrowiec? Mam nadzieje, że jesteś na tyle inteligenty żeby to zrozumieć.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
elo. Po pierwsze im jest zimniej tym silnik musi dostawać bogatszą mieszankę. Jesli dodajesz gazu i Ci gaśnie to napewno dostaje za mało paliwa. mozesz spróbować przykręcić powietrza lub dać większą dyszę i wtedy bedzie dobrze chodził nawet na mrozie. niestety po takim zabiegu mozliwe jest ze gdy bedzie ciepły moze go przylewać...

Metrakit HandMade 70 porting
Metrakit Pro Race 70
Metrakit SP Series
Dellorto 21mm

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pawluk pisze:
Cytuj:

"Żal" - inteligentne

A wiesz co się dzieje z zimnym powietrzem jak go ogrzejesz? a w ogóle nie wiem czy wiesz, że cylek zasysa paliwo ciśnieniem i wtedy miesza się to wszystko w gaźniku.. A może zimne powietrze nie pzechodzi przez twój próżniowy, pancerny pokrowiec? Mam nadzieje, że jesteś na tyle inteligenty żeby to zrozumieć.

Tak przez mój pancerny pokrowiec nie przechodzi WILGOĆ,bo jest on GUMOWY. ;) Fakt nie wiedziałem,że cylinder zasysa paliwo pod ciśnieniem - naprawdę dziękuję za uświadomienie mnie.Poza tym co miała wnieść Twoja wypowiedź? Bo nie bardzo rozumiem? To,że cylinder zasysa i miesza się w gaźniku to wszystko ok. Co to wnosi do tematu? Bo jak na razie nie przedstawiłeś nam zjawiska dlaczego zamarzło nam paliwo ;)

Z tą wilgocią w tłumiku :lol: Żeby zamarzło na tyle,żeby nie mogły spaliny przejść to chyba by trzeba było wiadrem wody zalać. No cóż każdy ma swój świat, swoje kredki i pisaki ;) Poza tym miałeś taki przypadek? Czy tylko uważnie siedziałeś w szkole na lekcji biologii i teraz wywnioskowałeś "Tak to musi być wilgoć w tłumiku,która zamarzła!".

To może wytłumaczysz jak kolegą i mi mogło zamarznąć paliwo ( zaznaczam paliwo nie benzyzna - bo CZYSTA benzyna przy tej temp by nie zamarzła) . Może u nas dzieją się cuda? Tak... pewnie tak. Bo nie ma logicznego wytłumaczenia prawda? :mrgreen: :lol:

PS: I się tak nie spinaj,bo to szkodzi na cere ;)

Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony 24 gru 2009, 10:35 przez Jacek987, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
ciepłe paliwo się lepiej pali;)

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jacek987,Otóż jak ogrzejesz zimne powietrze to powstaje wilgoć, jeżeli chodzisz do szkoły to powinieneś to wiedzieć. Jeżeli masz mało benzyny w baku to mogła skroplić się wilogoć, ale tego nie będe Ci tłumaczył, jeżeli się troche interesujesz motoryzacją lub masz swoją maszynę to powinieneś to wiedzieć, że w zimie należy zalewać bak do pełna z tego względu.
Cytuj:
Poza tym miałeś taki przypadek? Czy tylko uważnie siedziałeś w szkole na lekcji biologii i teraz wywnioskowałeś "Tak to musi być wilgoć w tłumiku,która zamarzła!".

A przykład jest prosty. Jeszcze niedawno jesienią pojechałem do koleżanki, zostawiłem skuter na dworze koło 15-17. Jak wróciłem siedzenie było ostro zamoczone, odpaliłem go za 2 koopem, pochodził, zgasł, znwu odpaliłem i zgasł, dopiero za czwartym razem jakoś poszło, to wobraz sobie co jest w zimie, jak skuter stoi nie dwie godziny a pare dni a nawet tygodni nie odpalany , poza tym wszystkim jak jest zimno tłok kurczy się pod wpływem temperatury i jest chwilowo mniejsza kompresja, wiec nie trzeba się dziwić że słabo pali.
Moja rada dla Ciebie to idź lepiej rower naprawiać jak potrafisz, i jeżeli nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.

EDIT:
A propo tego kurczenia się tłoka bo zaraz dostaniesz "kociego ryja" i bedziesz sie pytał dlaczego? Ciała stałe kurczą się pod wpływem temperatury. Wytłumacze Ci na przykładzie lini elektrycznych ( w lecie zwisają, w zimie są napięte ;])

Ostatnio zmieniony 25 gru 2009, 13:37 przez Pawluk, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
Ludzie, co ma jakieś tam setne milimetrowe kurczenie się tłoka do kompresji przy odpalaniu? :shock: A pierścionki są po co? Tu chodzi o temperaturę, przy jakiej zachodzi spalanie mieszanki.

Problemem w zimie jest niska temperatura, do której należałoby stosownie wyregulować gaźnik. Nikomu się nie chce w to bawić. A z takiej racji, że zimne powietrze jest cięższe od ciepłego i można w nim spalić więcej paliwa, więc proporcjonalnie w zimie otrzymujemy mieszankę uboższą od tej w lecie (przy takim samym ustawieniu gaźnika). Dlatego na sezon zimowy należałoby wzbogacić mieszankę. To raz.

Niby zimny silnik potrzebuje bogatszej mieszanki od rozgrzanego, jednak większość osób ma tak dopieprzony gaźnik, że silnik na wstępie jest zalewany przez ssanie i nie ma siły nawet pierdnąć. Grunt to bardzo szczegółowa regulacja gaźnika, o której mało kto ma tu pojęcie.

I co, że wilgoć się skrapla? Jak ona niby ma wlecieć do obiegu? Cała woda, o której mówisz zdążyłaby wyparować z wydechu zanim ten by ostygł przy poprzednim odpaleniu.
PS. Też mam kolezanki :lol:

Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, 13:03 przez sunny15, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Pawluk pisze:
Jacek987,Otóż jak ogrzejesz zimne powietrze to powstaje wilgoć, jeżeli chodzisz do szkoły to powinieneś to wiedzieć. Jeżeli masz mało benzyny w baku to mogła skroplić się wilogoć, ale tego nie będe Ci tłumaczył, jeżeli się troche interesujesz motoryzacją lub masz swoją maszynę to powinieneś to wiedzieć, że w zimie należy zalewać bak do pełna z tego względu.

Czy Ty widzisz co ja pisałem na poprzedniej stronie? Właśnie o wodzie w paliwie to Ty sie spinasz,że nie może być. A teraz sam o tym piszesz.

Pawluk pisze:
A przykład jest prosty. Jeszcze niedawno jesienią pojechałem do koleżanki, zostawiłem skuter na dworze koło 15-17. Jak wróciłem siedzenie było ostro zamoczone, odpaliłem go za 2 koopem, pochodził, zgasł, znwu odpaliłem i zgasł, dopiero za czwartym razem jakoś poszło, to wobraz sobie co jest w zimie, jak skuter stoi nie dwie godziny a pare dni a nawet tygodni nie odpalany , poza tym wszystkim jak jest zimno tłok kurczy się pod wpływem temperatury i jest chwilowo mniejsza kompresja, wiec nie trzeba się dziwić że słabo pali.

I nadal twierdzisz,że to była wina zamarzniętego tłumika? :D Spoko :lol: To polecam Ci zamontować jakąś grzałkę , która będzie go ogrzewać na wypadek pozostawienia go na otwartym terenie w chłodny dzień.

Pawluk pisze:
Moja rada dla Ciebie to idź lepiej rower naprawiać jak potrafisz, i jeżeli nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj.

EDIT:

No patrz.Dziękuję Ci za radę,bo widać błądziłem. Teraz odnalazłem sens życia.Będę naprawiał rowery! :mrgreen:

sunny15 pisze:
I co, że wilgoć się skrapla? Jak ona niby ma wlecieć do obiegu? Cała woda, o której mówisz zdążyłaby wyparować z wydechu zanim ten by ostygł przy poprzednim odpaleniu.

Widocznie kolega Pawluk, twierdzi inaczej. Lepiej z nim nie zadzieraj,bo też Ci napisze,że się nie znasz i będzie Ci kazał ołówki ostrzyć.

PS: Pawluk, nie ma co sie kłócić. Każdy ma swoje racje i swoje zasady,a przekomarzanie się do niczego nie doprowadzi. Szanuję Twoje zdanie,chociaż się z nim nie dokońca zgadzam. Peace & Love! :)

Obrazek
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2