Dzisiaj jest 10 mar 2025, 21:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
a są i tacy co mają porządne 125/50 i trochę znajomości i przegląd zrobią bez skutera :P

Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Już nie jest tak łatwo, jak cie niebiescy złapią i się do czegoś do czepią z czym nie powideł być podbity przegląd , to najpierw jadą i robią afere stacji kontroli pojazdów w której podbijałeś.

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
Mikuch pisze:
a są i tacy co mają porządne 125/50 i trochę znajomości i przegląd zrobią bez skutera
to jest akurat bzdura, musisz pojawić się na stacji bo jest monitoring i są kontrole. Ale akurat dziś widziałem jedną furę sprowadzoną z USA na polskich blachach i kierunek jest zintegrowany z lampą czerwoną z tyłu- jak będzie wypadek wtedy dupną i kontrolerów. Najlepszy sposób- jechać na przegląd z ojcem do znajomej stacji i tam robić przegląd- ja tak będę robił bo innego wyjścia nie ma.

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:
Mikuch pisze:
a są i tacy co mają porządne 125/50 i trochę znajomości i przegląd zrobią bez skutera
to jest akurat bzdura, musisz pojawić się na stacji bo jest monitoring i są kontrole. Ale akurat dziś widziałem jedną furę sprowadzoną z USA na polskich blachach i kierunek jest zintegrowany z lampą czerwoną z tyłu- jak będzie wypadek wtedy dupną i kontrolerów. Najlepszy sposób- jechać na przegląd z ojcem do znajomej stacji i tam robić przegląd- ja tak będę robił bo innego wyjścia nie ma.

Moim pojedzie tata, ponieważ na niego jest zarejestrowany skuter. Ja bym się trochę bał bo czasami bym coś palnoł glupiego.

[center]Obrazek[/center]

Tytuł:
*

Pojazd:
A nie jest tak, że osoby które po 22 września 2009 roku kupili motorki, mają przegląd terminowy, a ci co przed mają wbity bezterminowy to raczej nie muszą.

Przecież nikogo nie zmuszą chyba że by jeździli od domu do domu i sprawdzali kto ma motor i ma wbity przegląd bezterminowy..

Zresztą tak samo jakby ktoś zrobił w tym roku prawo jazdy kategorii A w wieku 18 lat, a w następnym roku wprowadzą tą kategorie od 24 lat to przecież mu nie zabiorą.

Tytuł:
Awatar użytkownika

voxu pisze:
A nie jest tak, że osoby które po 22 września 2009 roku kupili motorki, mają przegląd terminowy, a ci co przed mają wbity bezterminowy to raczej nie muszą.
muszą wszyscy nawet którzy mają pieczątkę "Bezterminowo", nie wiem póki co czy trzeba dowód wymieniać czy ze starego można korzystać.

voxu pisze:
Przecież nikogo nie zmuszą chyba że by jeździli od domu do domu i sprawdzali kto ma motor i ma wbity przegląd bezterminowy..
zmuszą, jak będziesz musiał ZE SWOICH pieniędzy zapłacić mandat. 200 czy 300 złotych lepiej mieć niż nie mieć prawda?

voxu pisze:
Zresztą tak samo jakby ktoś zrobił w tym roku prawo jazdy kategorii A w wieku 18 lat, a w następnym roku wprowadzą tą kategorie od 24 lat to przecież mu nie zabiorą.
tutaj jest inna bajka, w tym przypadku prawo nie działa wstecz.

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Ostatnio z tvn turbo mówili że były odwołania i tylko skutery które mają przeglądy terminowe jeździć będą bo praw nabytych nie mogą cię pozbawić

Tytuł:
*

Pojazd:
Chlopaki a jak mam aerox 180cc na 50 cc i pojadę zrobić przegląd to co im naściemniać żeby podbili bo numery silnika nie muszą się zgadzać bo silnik jest jako część wymienna tak mi się wydaje czy jakoś blokade obrotow zrobić dodam że jak policja mnie złapała to do numerów silnika się nie przyczepili

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Policja nigdy w skuterach nie sprawdza numerów silnika, na przeglądzie też nie powinni się przyczepić, jak coś to mówisz że miałeś wypadek albo coś, karter poszedł w pizdu to kupiłeś tanio na allegro, albo coś, no po prostu wymieniłeś bo się zepsuł :mrgreen:
a blokadę możesz kupić(90zł) lub jeśli masz chociaż lekkie pojęcie o lutowaniu zrobić sam :)
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=41993 :cool:

ObrazekPiszę poprawnie po polsku
SPRZEDAM ROXA

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja jak kupiłem Neosa i pojechałem z ojcem do Białej Podlaskiej ze skuterem na przyczepce to było tak, pojechałem do jednej stacji, nie mieli w dokumentach tego modelu i nie mogli podbić przeglądu (ale to szczegół), zajechałem do drugiej, a gościo mnie spytał ile to wyciąga, bo jak powyżej 45 km/h to chciał mnie pokierować do serwisu żeby mi blokady pozakładali i w dodatku ten gościo chciał się nim przejechać żeby się upewnić, że jedzie 45 km/h... No to mu podziękowałem i pojechałem do następnej stacji... Tam gościo sprawdził mi tylko numery ramy i nawet nie musiałem skutera z przyczepki ściągać bo więcej nic nie sprawdzał... Spoko gościo... :wink:

Ja tam nie będę podbijał badania chyba... :wink: Zarejestrowałem skutera w połowie 2007 roku... To tylko podobno 100 zł. mandatu i prowadzisz skuter do domu... :mrgreen:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Obrazek

Ostatnio zmieniony 01 sty 2010, 23:21 przez Fasola, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
czarekcw pisze:

Co?? w audi 80 mój kumpel ma tylnia lampe całą czerwoną i kierunek też jest zintegrowany z lampą i też świeci na czerwono i jakoś się nie przyczepili do niego...

"Nie sprzęt a technika zrobi z Ciebie zawodnika"
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Co do tego ze trzeba byc motorem na przegladzie to wcale ze nie . :D Sprowadzilismy z ojcem samochod i zawiezlismy papiery przetlumaczone innym samochodem do stacji podbil wszystko i powiedzial " jak chce pan moze pan podjechac kiedys to posprawdzam wszystko "

Obrazek
http://bikepics.com/members/szwedo22/

Tytuł:
Ex Moderator

Pojazd: Yamaha Majesty 250
GIBON_F12,
Będzie tak jeździł do pewnego czasu, wystarczy, że będzie jechał za nim patrol drogówki, lub zostanie zatrzymany do kontroli. Wtedy zabiorą mu dowód rej, i skierują na przegląd techniczny. Tam zjawi się z adnotacją od policji z jakiego powodu miał zabrany dowód, i będzie musiał zmienić lampy.
Każde wypowiedzi, że ktoś jest znajomym , czy załatwi to sobie jak zapłaci, są bzdurami.
Według obowiązujących przepisów, światło kierunkowskazów może mieć tylko barwę żółtą .
Auta sprowadzane z ameryki ( ja mam takie auto), musi mieć przerobione światła. Najczęściej wymienia się lampy, na europejskie, bo światło mijania w Europie jest asymetryczne , a w Stanach jest symetryczne.

szwedo, sporo ryzykuje ten Wasz diagnosta, są robione na stacjach kontrole, i na takim "załatwianiu" przeglądów, jak wpadnie diagnosta, to traci uprawnienia i zarazem pracę.

"Poznaj swój skuter zanim ON da się poznać :twisted:" - Mycen

Mycen, pamiętam i dziękuję .

Ostatnio zmieniony 03 sty 2010, 20:53 przez adames, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No mnie też to ciekawi z tym przeglądem. Słyszałem, że ci którzy robili pierwszy przegląd przed którymś tam miesiącem mają 3 lata jeszcze ten bezterminowy przegląd, a ci którzy już po, to muszą robić już teraz co roku...
A tak OT to ja kupiłem skuter sprowadzony i musiałem go zarejestrować w kraju, to na przegląd nawet skutera nie musiał ojciec brać xD Znajomości się ma (nie to, że się przechwalam czy coś, ale nie raz się przydają takie znajomości) :P

Tytuł:
Ex Moderator

Co z tego ,że masz znajomości? Ja również mam znajomości, ale zawsze wjeżdżam na stację, i sam dopilnowuję, żeby sprawdzić wszystko . Czyli stan amortyzatorów, hamulców, stan zawieszenia i kontrole płynów , hamulcowy i w chłodnicy.
Robię to dla własnego bezpieczeństwa .
Podobnie ze skuterem ( właściwie to jest motocykl), wjeżdżam na rolki i sprawdzam hamulce, może bardziej z ciekawości , bo przecież wiem jak hamują. Ale w komputerze na stacji są zapisane wyniki z poprzednich pomiarów, i mam bazę porównawczą jak zmieniła się skuteczność hamowania.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No a co np. jak przyjeżdżam na stacje i gościu widzi, że mam sportowy wydech(ma homologacje) mówi coś na to, a jak np. widzi moto po tunie i wydaje mu się, że leci szybciej niż te 45km/h to jakoś to sprawdzi?

"Nie sprzęt a technika zrobi z Ciebie zawodnika"
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator

Na stacji kontroli pojazdów , nie ma takiej możliwości , żeby sprawdzić max prędkość. To nie jest w kompetencji diagnosty!, On sprawdza tylko wymagane przepisami wyposażenie. Co do tłumoka, to nawet nie będzie wiedział czy to jest sportowy, czy seryjny, dla diagnosty, to nie ma znaczenia. Może ewentualnie sprawdzić hałas, czy jest dopuszczalny, ale podejrzewam, że na stacjach nie mają urządzeń do pomiaru hałasu.

Jeśli zatrzyma Ciebie policja , jak jechałeś powyżej 45km?h, to sprawdzą czy masz uprawnienia, czyli prawo jazdy, i ewentualnie zabiorą papiery, i Ty z albo zarejestrujesz skuta jako motocykl, albo dostosujesz go do maź prędkości 45km/h, ale wtedy konieczna będzie opinia rzeczoznawcy samochodowego.
Policja może złapać zarówno na radar, ale może jechać za Wami . Pamiętajcie, że jeździ w każdym mieście parę patroli tajniaków w nieoznakowanych samochodach. Ja zawsze zwalniam, jak widzę w jadącym mi na "dupie" aucie dwóch facetów. :mrgreen:
A wiem, że u nas mają kilka cors, i mondeo

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
adames, ale z tym przeglądem to było tak, że skuter nie miał w ogóle tablic, więc jeździć nie można było, a stacja kontroli pojazdów jest ok. 20km ode mnie. A że tam tata ma znajomego to podbił przegląd bez skutera :)
A z tymi tajniakami to nie ma żartów. Na prawdę trzeba się pilnować na trasie jak jedzie za nami jakiś samochód, a my pędzimy ponad dozwolone 45km/h...

Tytuł:
Ex Moderator

pavcio,
Normalnie , jak skuter czy samochód nie ma tablic, to albo przywozi się go na lawecie ( czy w przypadku skutera np. na przyczepce ), albo wykupuje się w wydziale komunikacji tymczasowe tablice ( czyste zdzierstwo, bo najczęściej tylko na 1 dzień).
Czasami jednak jak jest ktoś zaufany , to można zrobić przegląd na podstawie papierów, a pojazd można zobaczyć później.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Każdy mówi że ma znajomości- ok tata też ma ale i on i ja zjawiamy się na stację aby sprawdzić czy nie ma luzów na końcówkach drążków czy wahaczy oraz czy dobrze hamują auta- ja to ja robię 10000km rocznie autem ale tata robi znacznie więcej szczególnie terenowym gdzie musi być wszystko sprawne.

GIBON_F12 pisze:
Co?? w audi 80 mój kumpel ma tylnia lampe całą czerwoną i kierunek też jest zintegrowany z lampą i też świeci na czerwono i jakoś się nie przyczepili do niego...

Takie są wymogi i prawo w Polsce, moim zdaniem bardzo dobre bo kolor żółty się odróżnia od czerwonego w USA i prędzej czy później będzie miał problemy. Do mnie zawsze mają sapy na tylne światła bo mam tuningowe z tyło ale mają homologację i zawsze głowami kręcą :lol: .

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna