Dzisiaj jest 01 lis 2024, 11:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Witajcie to jest nowy post wiec sory jak by coś było nie tak. A więc mam Aprilie AF1 Europa 50 i chciał bym do niej założyć cylinder 80 wał pod 80 no i skrzynie 6 bynajmniej większą niż 3 i moje pytanie brzmi czy przy zakładaniu cylindra 80 musze rozwiercać kartery tak jak to sie robi w Simsonach przy zmianie pojemności i czy wo gule da sie zmienić cylinder? 2. Czy da sie założyć skrzynie większą niż 3 czy będzie na tyle miejsca w siniku na skrzynie 6 lub 5 ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
co do skrzynki - jeśli to minarelli AM3 - to nie da się zmienić tak po prostu na skrzynkę 6-biegową, bo mają one inne średnice wałków; dodatkowo skrzynka 6-ka jest "szersza" od trzy- i pięcio-biegowej chyba o około 2 cm (dłuższe wałki główny i zdawczy, bo więcej biegów). dodatkowo jest oczywiście inny selektor, inne wodziki i inny bębenek, nie mówiąc już o samych karterach. całość przeróbki to koszt 600 zł + uszczelki.

Jest za to możliwość przeróbki z AM3 na AM5 (z trzech na pięć biegów), bo zmienia się tylko wałki + tryby, selektor, wodziki oraz bębenek - koszt jakieś 200-300 zł + uszczelki. Kartery zastają te same, bo długość wałków oraz ich średnica jest taka sama.

Co do cylindra, to jeśli to silnik minarelli AM, to oczywiście nie potrzeba rozwiercać niczego. Zakłada się tylko tuningowe elementy i wszystko pasuje. Poczytaj moje posty, bo nie ma sensu drugi raz tego przepisywać. Robiłem przekładkę skrzynki z 3 na 6, rozbierałem cały silnik minarelli i trochę się o tym rozpisywałem. Jak będą pytania to chętnie odpowiem.

no i poczytaj serwisówkę i katalog części, bo wpakujesz się w koszty. aha, no i też zacznij używać wyszukiwarki, bo cię któryś z Modów opierdzieli, trochę chyba słusznie. no ale pierwszy post, więc uchodzi :wink:

pozdrawiam i witamy na forum :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 30 sty 2010, 15:36 przez MVP, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
*

Pojazd:
dzięki a dał byś mi twoje gg albo ja ci dam moje i napisz mi gg 330204

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
nie mam tego komunikatora, ani żadnego podobnego, i nie zamierzam mieć, bo uważam, że jest głupi. bardzo chętnie jednak pomogę ci tu na forum.
pozdrawiam

Forum zablokowane Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ]