Dzisiaj jest 23 lip 2025, 12:32

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Yamaha Neos
*

Pojazd:
Witam. Mam Yamahę Neo's z 1998r. a przebieg to około 7800km.
Objawy:
- muł
- coś trze, dzwoni czy brzęczy (nie wiem jak to określić)
Skupmy się narazie na tarciu. Kiedy skuter trzymam na wolnych obrotach słychać jak coś dzwoni, tłucze się lub trze (tego nie da się okreslić). Kiedy zaczynam ruszać to tarcie tak jakby hamuje wał, nie może wejść na obroty. Kiedy mam prędkość około 30-35km/h to trze najgorzej i ma problem z większymi obrotami. Kiedy prędkość dochodzi do 45-50km/h nie słychać tarcie tak jakby się wycisza a skuter wchodzi lepiej na obroty i przyspiesza. Dodam ze wszystko seryjne oprócz rolek. Oryginalne są 6,5 grama. Kupiłem 5,2g chodził super, kiedy kupiłem 4,7 grama Polini :mrgreen: zrobiłem jakieś 500km to zaczęły się te kłopoty. Planuję w tym tygodniu zmienić pasek i sprężynki. I teraz moje pytanie brzmi. Co jest powodem tego tarcia?? Żeby nie wywalić kasy w "błoto"

Z góry dzięki....

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Weź ściągnij pokrywę przekładni i wtedy go włącz przejedź się. Albo łożyska w kole ale wesz jak się tego nie słyszy i nie widzi to można przypuszczać

Oceń benelke i zostaw coś po sobie: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=551120#551120

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
muł może byc spowodowany, słabą kompresją lub kiepskim stanem napędu. Zdejmij pokrywe przekładni i posłuchaj czy głośniej dzwoni czy nie ma różnicy. Może ci dzwonic zębatka od rozrusznika, jeśli chcesz to sprawdzić to przechyl mocno skuter na prawą strone i dodawaj gazu i słuchaj czy nadal dzwoni. Na wolnych obrtach raczej łożyska w kole by sie nie odzywały, sprawdź na stopce obracając kołem czy nie wydobywa sie jakiś dźwięk z przełożeń. Mogą to byc łożyska wału lub kopnik obciera o zbierak itp.

Tytuł:
*

Pojazd:
Nie to nie łożysko w kole bo brzęczy nawet jak stoję i dam gazu.... Trze coraz gorzej.... podejrzewam że to może być łożysko na korbowodzie. Jak to sprawdzić?????

EDIT:
Trze nawet przy zdjętej. Zębatka od rozrusznika by "hamowała" skuter?? Jeżeli kręce kołem na stopce to nic nie sychać. Dodam że nie pali z rozusznika. Zjawisko jest ciekawe bo rozrusznik ma cieżko kręcić. Być może że to łożyska.

Gdy puszczam manetkę dzwięk ustaje....

Ostatnio zmieniony 24 maja 2010, 20:59 przez puncek, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Albo pierscien pekl?

Oceń benelke i zostaw coś po sobie: http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=551120#551120

Tytuł:
*

Pojazd:
Witam. Dziś zmieniłem pasek i sprężynki na twarde. Pasek jakiś zwykły za 40zł ale się już nie ślizga. Start rewelacja, łapie przy dużych obrotach. Ale pomyślałem sobie że zdejmę wariator i zobaczyłem że wał się rusza. Nie widać tego gołym okiem, tylko kiedy ruszam słychać takie stukanie. To łożyska????

http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 4286ff51f9

Czy te będą dobre????

Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, 20:34 przez puncek, łącznie zmieniany 1 raz

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ]