Dzisiaj jest 04 maja 2025, 15:29

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
*

Pojazd:
Siema. Dwa dni temu postanowiłem podjechać do serwisu, żeby mi odkręcili dzwon i dokręcili tylko troszkę lżej, ponieważ za Chiny nie mogłem go odkręcić. Ok dokręcili z mniejszą siłą, wszystko cacy, ale jeszcze przed odkręceniem oblukałem to sprzęgło i zobaczyłem, że są lekkie luzy na tym wałku sprzęgła. Tzn. w przód i w tył rusza się może z max do 0.5mm, oraz w górę i w dół ok 1-1,5mm. Wcześniej nie zwracałem zbytnio uwagi bo nie było mi potrzebne grzebanie przy sprzęgle. Dobra teraz do sedna. Odkręciłem dzisiaj przekładnię i jak zaczynam dawać lekko gazu to zaczyna jakby wibrować przez moment na niskich obrotach dosyć mocno, jak już dodam gazu to jest ok. Zauważyłem jeszcze, że nawet na dziurach jak jadę to mi stuka, wydaje mi się że to stuka o ten bolec który jest na końcu wałka i wchodzi w taką tulejkę w pokrywie przekładni przez te właśnie luzy. Wcześniej przed odkręcanie nie zauważyłem drgań, przy okazji przetarłem jeszcze trochę okładziny sprzęgła grubym pilnikiem. O co chodzi z tymi stukami???

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
To że wałek sprzęgłowy ma luzy to normalne... bo ono jest łozyskowane w pokrywie jeszcze ... a co do stukania i wibracji to może być wina paska...u mnie tak było

Wario HEBO NG
rolki 4,6g
docisk hebo 50 %
odblokowane przełożenia :D yeah :D

v-max : 85 km/h (realne) mierzone GPS , licznikowe 90 km/h

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wałek może ruszać się w Twoją i w przeciwną stronę ale w górę i w dół chyba nie powinien. Przez to mogą być te stuki i wibrację. Więc sam se odpowiedziałeś na problem :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CIVIC
Tak jak koledzy npaisali, ze walek ma luz i sie rusza na prawo i lewo troszke. A poza tym bynajmniej u mnie pasek tez lekko wibruje na wolnych obrotach, jak i podczas dodawania gazu ale to chyba normalne? A co do odkrecania dzwonu w Twoim serwisie nie maja pneumata ?

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Też mam takie luzy..I mi nic nie puka.Jednie bendix na tuleji w pokrywie..:P

wiq_27, a po co pneumat?Ja wszystko dokręcam lekko ręcznie..Dokręciłem raz pożądnie i gwint na wale mi padł..I teraz dokręcam leciutko i wszystko ładnie chodzi a śróba po czasie sama się dociąga..

Jak u ojca w aucie na stacji koleś koła pneumatem dokręcał to dak dokręcił,że ojciec jeszcze sam kluczem poprawiał po nim..

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: CIVIC
DrivterGSI1, no ja tez sam kluczem dokrecam i zgadzam sie z tym co powiedziales ale wydaje mi sie ze w serwisie zrobili by to pneumayem bynajmniej u mnie ;] zrabali by ale by zrobili xD

Tytuł:
*

Pojazd:
No tak ale wcześniej tego nie było czyli przez 3900km nic się nie działo. Szczególnie stuka jak jadę po dziurach. W sumie to można przeżyć ale wolę się upewnić, bo nie chcę, żeby pewnego razy mi coś w drodze dupło :P Jeszcze jak dodam gazu na podnóżkach to skuter zaczyna mocno wibrować i przesuwa się, przedtem też tak było ale nie aż tak :D

Keeway Ry-8
-odblokowany
-Tecnigas Next-R
-rolki 5g
-dysza 47,5
-sprężyna centralna Hebo +50%
-sprężynki Hebo niebieskie

Osiągi: 61-65 km/h
Jeśli wiesz co zrobić by szybciej jechał, pisz :D:D

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
to bedzie wina łozyska wałka sprzęgłowego na 100%...mały koszt i sporo roboty;/

Wario HEBO NG
rolki 4,6g
docisk hebo 50 %
odblokowane przełożenia :D yeah :D

v-max : 85 km/h (realne) mierzone GPS , licznikowe 90 km/h

Tytuł:
*

Pojazd:
ja miałem identyczny problem . zaledwie 2 dni temu go rozwiazalem :) tez mi sie tak ruszalo, a przy tym po dluzszym czasie spadla mi moc, wiec postanowilem to wymienic, mechanik powiedzial zebym wymienil caly komplet sprzegla. zamowilem z allegro za 70zl i idzie jak burza. silnik na oryginalnym sprzegle tak dobrze nie chodzil;d duzo lepiej teraz jest:)

http://polskajazda.pl/Motocykle/Hyosung ... met/124321

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ]