Dzisiaj jest 28 lis 2024, 14:52

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki Bandit 400
Silencer powoli się poleruje :wink: Gotowy do wypolerowania końcowego filcem i pastą, które muszę zamówić.

Wydech ... Na razie myślę, bo zacząłem polerkę, ale chyba odmaluję na czarno, będzie łatwiejszy w utrzymaniu.

Obrazek

Ostatnio zmieniony 09 sty 2010, 20:24 przez faciu3, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd:
O albo cały wydech wypoleruj będzie super wyglądało :mrgreen:

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Faciu3, wypoleruj cały wydech będzie ładniej. Nie jest to takie trudne ja polerowałem i zajęło mi 6h.

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Tylko, że mój jest sporo zardzewiały od strony koła :wink: Cięzko idzie to wyrównać bo są na prawdę głębokie wżery. Najpierw muszę dokończyć silencer a później wezmę się za resztę.

W ferie będę miał sporo czasu to wtedy się wezmę za robotę :wink: Możliwe, że go jedak wypoleruje, ale zastanawia mnie fakt utrzymywania go w ładnych wyglądzie. Będzie trzeba często odświeżać.

Pomyślimy, zobaczymy.

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Temat poszedł w niepamięć więc przydałoby się go troszkę odświeżyć :lol:

Żeby nie było, że się obijałem tyle czasu, to zacząłem dzisiaj chociaż troszkę grzebać:

Obrazek

Obrazek

Oczywiście wszystko trzeba jeszcze wyszlifować i nałożyć drugi raz szpachlę :wink:

Jak widać postanowiłem w szpachlować nakładkę wentylatora w osłonę :wink:
Będzie ładnie spasowana i pomalowane wszystko na czarny połysk. Wentylatorek będzie widać, więc jego też odmaluje.

Narazie tylko tyle, bo więcej mi się robić wcześniej nie chciało :P Cały czas się opier**lałem :lol:

Jednak za kilka dni będzie BIG UP !

Pozdrawiam

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
No widzę, że coś się ruszyło :) Fajny efekt daje ten wpasowany chwytak, zawsze mi się to podobało :)

Peugeot JetForce R-Cup

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No niezła maszynka. Widze że tak jak ja ;) Powoli do przodu ;]

Skomentuj mojego Derbiaka ;P http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=37746

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Witam wszystktich :lol:

UPDATE 23 luty 2010

Dzisiaj przyszła do mnie w miarę duża paczka :P

To właśnie on jej pilnował :lol:

Obrazek

Nie czekałem, tylko pieskowi ładnie podziękowałem i zabrałem się za rozpakowanie tego wszystkiego :cool:

Obrazek

W paczce znajduje się:
* Przednie zawieszenie Showa wraz z felgą w kolorze czarnym, oponą Dunlop GT w idealnym stanie. Felga oczywiście 12cali na tarczę.

Zdjęcie sprzedającego:
Obrazek

Zdjęcie moje:
Obrazek

*Kartery silnika wraz z pokrywą przekładni oraz wałem.

Zdjęcie sprzedającego:
Obrazek

Moja zdjęcia. Nie rozpakowałem bo nie chce nabrudzić w pokoju.
Obrazek

Pokrywa:
Obrazek

*Zacisk hamulca AJP przód jako gratis, ponieważ jest zapieczony. Ale mam nadzieję, że uda mi się go odrestaurować.

Obrazek

*Kompletna elektryka w 100% sprawny również jako gratis.

Obrazek

To wszystko :lol:

Jak widać Zenith dostanie koła 12calowe. Aby skompletować wszystko muszę dokupić:
-felga tył
-klamka z pompką i przewodem
Tych zakupów dokonam w najbliższym czasie jeśli oczywiście będzie przyzwoita cena. Zenith na większych kołach będzie się prezentował po prostu meeega :)
Wszystko będzie powolutku składane. Łożyska na wale zostaną wymienione na SKFy, aby być już przygotowanym na cylinder 70cc, który będzie po wakacjach. Kartery prawdopodobnie zostaną odmalowane na czarno.

W między czasie cały czas szpachluję chwytak powietrza i już kończę. Za kilka dni będzie on gotowy do malowania.
Końcówka wydechu została już wypolerowana, ale jeszcze małe poprawki muszę wprowadzić.

Powolutku powolutko aż do skutku :wink:

Pozdrooo

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
No ładnie ładnie. Widać że prace idą do przodu, trochę roboty będziesz musiał to władować ale na pewno będą efekty zniewalające. Czekam na kolejny up.

POZDRAWIAM bartos212

Polerowanie aluminium,spawanie plastików, renowacja części,malowanie mniejszych elementów.
Sprzedam części Katana,Sym,Peugeot,Romet,Jawa
TANIO GG 10293344

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No no to się ładny projekcik szykuje. Na tych 12 calowych felgach będzie dużo różnica. Kumpel przerabiał z dziesiątek to normalnie nie ten skuter :). Powodzenia w projekcie składaj i czekamy na kolejnego UP'a. Pozdro

Obrazek
Pamiętajmy !

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Witam

Kartery zostały już rozpołowione :wink: Zajęło mi to dzisiaj 2godziny :ups: Po tym próbowałem wybić wał, jednak on zaprzyjaźnił się z dużym karterem i nie chce z niego wyjść. Jutro będę próbował dalej go wybić. Póki co dodam fotki żeby można było obejrzeć co robię :P

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak tylko dam radę wybić wał to kartery przejdą przede wszystkim dokładną kąpiel :mrgreen: Później wprowdzę małe poprawki w skrzyni korbowej itp. papierem ściernym i zacznę przekładać wszystko po kolei z mojego silnika. Ogólny stał wały i karterów jest idealny :wink: Jestem zadowolony z zakupu. Będę teraz robił często coś przy skuterze więc co kilka dni będą mini relacje z prac ze zdjęciami.

NaRaa :wink:

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Siemano

Dzisiaj znowu poświęciłem około 2 godziny i wał wyszedł :lol: Waliłem młotkiem tak długo aż w końcu zaczął powolutku wychodzić. Dwie poglądowe fotki z dzisiejszej robótki:

Obrazek

Obrazek

Wał w stanie bardzo dobrym. 6tyś przebiegu. Z pewnością wał zostawię ten i do tego łożyska wzmacniane od razu. Mój wał odpada z tym przebiegiem ... ponad 35tyś, nie ma sensu takiej tykającej bomby zakładać. Jutro zaczynam czyszczenie lag oraz przygotowanie ich do malowania. Kartery również przejdą czyszczenie i następnie malowanie. Jak widać powolutku się coś dzieje :wink: Moim celem jest złożenie Zenitha na kołach 12" do 22 marca. Mam nadzieję, że się uda.

Pozdrooo

Obrazek

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
no fajnie fajne mam nadzieję że na zlocie pochwalisz sie maszynką :P

Sprzedam Gilera RunnEr Lub wymienie za peugeot spedfinght yamaha aerox aprilia sr kymco super 9 z moją dopłatą :)

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Witam

Lagi zostały pomalowane na czarno :wink: Świetnie się to komponuje wraz ze złotymi obręczami !! Bardzo mi się podoba :lol: :lol:

Malowanie:
Obrazek

Efekt końcowy:
Obrazek

Mi się bardzo podoba :twisted:
Do tego dół lag czyli te mocowania ośki będą wypolerowane lekko. Nie na lustro, bo nie dam rady, ale tak, żeby przywrócić im dawny błysk.

Za kilka dni powinna przyjść paczka z układem hamulcowym przednim.

Pozdroo

Obrazek

Ostatnio zmieniony 04 kwie 2010, 20:40 przez faciu3, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Żeby odświeżyć temat po długiej przerwie muszę napisać kilka zdań co się działo przez ten czas.

Zabrakło pieniędzy i zmuszony byłem zatrzymać projekcik w miejscu. Jednak powoli jakieś tam prace robiłem, które nie wymagały dużego wkładu pieniędzy.
Od ostatniego postu zakupione zostały takie części :
* Tylna felga w kolorze srebrnym z oponą Dunlop GT301
* Pompka hamulcowa z klamką + druga pompka gratis
* Przewód hamulcowy w stalowym oplocie
* Zacisk AJP z klockami hamulcowymi

W sobotę spontanicznie postanowiłem rozebrać już go i składać. Miałem wyrobić się w ciągu tygodnia. Już opowiadam co się dzieje.

Sobota (17 kwietnia): Wyciągnięcie silnika i rozebranie skutera z wszystkich plastików. Rozebranie silnika do zera. Cylinder okazuje się być w dobrym stanie. Nie będzie on jeszce wymieniany. Do wymiany idą pierścienie cylindra. Jednak problem leży w tym, że u mnie w mieście kosztują one 60zł a na allegro i mielochu nie ma do kupienia wcale. Kolejny problem to brak paska. Który moze dostanę od kumpla.

Poniedziałek: (19 kwietnia) Wyciągnięcie zawieszenia, umycie ramy, oględziny i problem... Przełożenia nie pasują. Szybko wejście na komputer i zamówione zostały:
* Przełożenia od Peugeota Speedfighta LC

Wtorek (dzisiaj): Po wyciągnięciu zawieszenia problem z łożyskami dolnymi głowki ramy. Wysypało się mnóstwo kulek i nie wiedziałem co z tym zrobić. Dużo przemyśleń i rozwiązanie problemu. Lagi założone, przednie koło, kierownica, linki, zacisk, przewód, pompka. Jednym słowem przód prawie gotowy do przyjęcia plastików.

Nie mam płynu hamulcowego i nie wiem czy układ bedzie dobrze pracował.
Nie mam żadnych łożysk, a wymieniam wszystkie w całym silniku.
Nie mam przełożeń bo jeszcze nie przyszły
Nie mam paska
Nie mam pierścieni

To właśnie powody przez które chyba nie zdążę wyrobić się do końca tygodnia.

Fotki porobię jutro.

Pozdroo

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
faciu3, widać że kolejny swap silnika?? będzie ac czy planujesz zrobić LC??

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jaki swap,na przełożeniach od LC w peugeotach po prostu da się rozwinąć większe prędkości :mrgreen:

Speedfight 2 S6 Racing Modular 70cc -->Aerox Midrace 70cc, SR Midrace 70cc--> Derbi GPR 2008.

Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 13:30 przez Karolek_OTT, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Witam

Czas nadrobić zaległości w tym temacie.

Tak jak pisałem w poprzednim poście zakupione zostały:

Tylna felga w kolorze srebrnym z oponą Dunlop GT 301. Felga musi zostać przemalowana na czarno :wink:

Obrazek

Układ hamulcowy przedni. Czyli: Pompka AJP, przewód w stalowym oplocie, zacisk AJP z klockami oraz druga pompka AJP gratis.

Obrazek

Przełożenia od Speedfighta LC

Obrazek

Obrazek

Dodatkowo, czego wcześniej nie opisałem zrobiłem następne małe zakupy:

Łożyska i uszczelniacze całego silnika (Wału, osi sprzęgła, osi koła itp. po prostu wszystkie łożyska i uszczelniacze z całego silnika zostały wyjęte i są kupione nowe, tak aby silnik jak najdłużej pracował ) Zostały już tylko gołe kartery, bez niczego :wink:
Na wał wybrałem łożyska NTN, ponieważ w okolicznej hurtowni nie mieli SKFów, a NTN to też bardzo dobre łożyska. Resztę łożysk to produkcja polka. Wybrałem je dzięki pomocy miłych pracowników w hurtowni.

Obrazek

Obrazek
Na zdjęciu stare i nowe uszczelniacze oraz łożyska. Trochę tego jest, nie ?? :P

Po dłuższym zastanowieniu kupiłem także nowy tłok z pierścieniami firmy RMS. Stary jest troszkę porysowany, a pierścienie mocno przepuszczały. Samych pierścieni nie mogłem znaleźć więc zakupiłem tłok :wink:

Obrazek

Obrazek

Oraz zestaw uszczelek całego silnika, które są niezbędne do poskładania silnika.

Obrazek

Jak widać mam już wszystkie potrzebne częsci do składania silnika. Teraz warto przejść do strony pisemnej tego postu.

Od kilku dni męczę się godzinami z odpowietrzeniem układu hamulcowego, ale nie da się tego zrobić ... Zacząłem ździerać farbę do polerki przekładni i zrobiłem błąd bo robiłem to papierem na wiertarce i porobiłem głębokie rysy. Przede mną dużo roboty papierem wodnym. Osłona wentylatora z chwytakiem nadal nie skończona, ponieważ rzuciłem ją w kąt i całkowicie zapomniałem o niej. Skuter stoi i czeka aż w końcu znajdę z ojcem czas na składanie silnika.

Planuję skończyć go pod koniec maja, a zatem niedlugo ujrzycie Zenitha na przepięknych kołach 12 calowych oraz po całkowitym remoncie silnika, który sprawi, że Zenek przejeździ jeszcze kilkanaście tysięcy kilometrów.

POZDRO !!

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

UPDATE
07.06.2010r

Witam.

Dzisiaj mały niespodziewany up'ik :lol:

Kupiłem filtr powietrza Polini Air Box . Używany, ale w idealnym stanie.

Obrazek

Jeśli chodzi o część projektu "zakupową", to mam chyba wszystko. Prawdopodobnie kupię jakiś amortyzatorek na tył, ponieważ ten jest już dobity no i jeśli się nie mylę to dłuższy karter ma inaczej umiejscowiony amortyzator, czyli mój chyba okaże się za krótki. Pożyjemy zobaczymy...

W sobotę nabiłem łożyska przełożeń itd. Przełożenia mam już zrobione tylko brakuje mi śrubek do skręcenia :evil: Gdzieś się zgubiły :/ Ale skoczę dzisiaj do sklepu i kupię i przełożenia będą całkowicie skończone.
W sobotę pomalowałem także tylną felgę na czarno. Dzisiaj lub jutro (w zależności od pogody i chęci) położę lakier bezbarwny i dam zdjęcia ładnej felgi :lol: Mi się podoba.
Powoli coś robię i wszystko się opóźnie z powodu szkoły. Miałem skończyć go dawno dawno temu, ale tak wyszło i nic na to nie poradzę.

Pozdro !

Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mógłbyś mi powiedzieć co dadzą te przełożenia ??

Vivacity:
*Dr70Evo
*Hebo Manston V Auspuff
*Hebo PWK 21 Red Edition
*Stage6 Einlassystem
*Malossi e13
*Stage6 Sport Pro Variomatik
*Stage6 Sport Pro Kupplung
*Stage6 Wing Coller Team
*Stage6 Reimenscheibe

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna