Dzisiaj jest 27 lut 2025, 21:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam.
Otóż mam w planie przerobić mojego typhoona ac na lc.
Wiem co muszę kupić (cylek lc, chłodnice, pompę, zbiorniczek wyrównawczy, przewody ciśnieniowe itd) i tutaj nasuwa się moje pytanie odnośnie pompy wody.
Otóż na allegro nie mogę znaleźć pompy z obudową tylko jest samo "wnętrze", więc gdzie mógłbym dopaść tą obudowę.
Aha i jeszcze jedno pytanie czy muszę coś więcej dokupić, bo o ile dobrze wiem to płyn chłodniczy przepływa tylko przez cylek, do karterów w żaden sposób nie wpływa.

Proszę nie pisać, że ten temat już jest na forum bo nie pytam jak go przerobić na lc...

Przy okazji przedstawię wam moje zacne plany na resztę tuningu żeby nie tworzyć nowego posta:

Otóż kupując cylinder myślałem odrazu kupić 70ccm bo i tak bym kiedyś go kupił to po co płacić 2 razy :cool:

Aha i odnośnie tego: będąc w sklepie motoryzacyjnym, pytałem sprzedawce za ile mi sprowadzi wał sportowy, bo chciałbym sobie włożyć sportowy 70 ccm. Otóż powiedział mi że silniki p/g mają na tyle wytrzymałe wały i łożyska, że nie ma potrzeby wymieniać, i tu się nasuwa kolejne pytanie, czy to prawda...

Dobra kolejne plany:

wariator już mam :D polini speed control, rolki 5,6 ale chyba włożę cięższe. Powiem szczerze że narazie na serie to dużo dał ten wariator, podniósł v-max o 10 km/h przyspieszenie tez wzrosło. :mrgreen: :mrgreen:

sprzęgło sportowe + sprężyna centralna i dzwon,

nad gaźnikiem się jeszcze zastanawiam...

aha i tłumik sportowy tylko też się muszę jeszcze zastanowić jakiej firmy.

A teraz optyka: (fotki zamieszczę potem bo nie mam zrobionych)

Mam zamiar kupić koła 13, i zastanawiam się, czy nie przerobić tylnego hamulca na tarczę :D

Chciałem sobie położyć lakier kameleon (odcień zieleni) ale doszedłem do wniosku że za drogi i kupie perłę (też coś od zielonego) i do tego białe wstawki

Licznik myślę kupić od piaggio nrg lc z obrotomieżem tylko coś najlepiej zbliżonego do mojego przebiegu (11069 km)

Lampę jakąś co by mocniej świeciła... posiadacze typhoonów wiedzą o czym mówię

Z tyłu lampę diodową no i migacze jakieś fajne.

Może coś mi jeszcze do głowy przyjdzie. :cool: :cool:

Jak widzicie plany ambitne, ale realizacja dopiero chyba we wakacje bo trochę kasy trzeba będzie włożyć a pracę zaczynam dopiero na początku wakacji, jeszcze muszę wyremontować drugi motor (Suzuki DR 125) ostro silnik mi pokiereszowało :/ ale prawie wszystkie części mam jeszcze tylko cylek do szlifu i przy tym tłoka dobierać, więc jak go sprzedam to będzie dodatkowa kasa na tuning :D

Jeśli ktoś doczyta do końca to niech napisze jak się plany podobają...

Fotki z obecnego stanu skuterka zamieszczę niebawem.

Jeszcze raz apeluje do forumowiczów żeby nie pisali że temat o przeróbce ac na lc juz jest na forum bo nie takie jest moje pytanie.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, a w szczególności posiadaczy typhoonów :D "!!"

Gilera Typhoon 2001r
Wariator Polini Speed Control rolki 5,6g

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
dominik9393 pisze:
Otóż mam w planie przerobić mojego typhoona ac na lc.

Pompa wody umieszczona jest pod cylindrem w specjalnej komorze, musiałbyś w ac roztoczyć tą komorę i wywiercić otwór na łożyska i wałek. (porównaj zdjęcia karterów ac i lc po rozpołowieniu), nie ma możliwości przeróbki z bębna na tarczę (albo jest nie opłacalna "koszty precyzyjnego spawania aluminium"). Proponuje tano kupić silnik od NRG LC z tarczą, bądź runner'a.
dominik9393 pisze:
Otóż powiedział mi że silniki p/g mają na tyle wytrzymałe wały i łożyska, że nie ma potrzeby wymieniać, i tu się nasuwa kolejne pytanie, czy to prawda...

Szkoda sobie zniszczyć silnik rozlatującym się wałem, sprzedawca Ci nie zwróci kosztów naprawy tylko zarobi na tobie (jak będziesz kupował części), do nowego silnika z małym przebiegiem można ryzykować taki zabieg, zaleca się jednak wymianę łożysk i wału, np. na taki który zwiększa kompresję?
dominik9393 pisze:
nad gaźnikiem się jeszcze zastanawiam...

aha i tłumik sportowy tylko też się muszę jeszcze zastanowić jakiej firmy.

Do sporta typu Malossi Sport wystarczy 17,5 jeżeli coś mocniejszego (np. Stage6 Racing) to lepiej już 19. Lepiej dobrze wyposażyć w dobry osprzęt słabszy cylinder, żeby pracował w prawidłowych parametrach. Do malossi sport polecany jest wydech Yasuni R.
dominik9393 pisze:
najlepiej zbliżonego

Z tego co przeczytałem w twoim poście wynika, że otarłeś się coś z motoryzacją, powinieneś być w stanie sam ustawić sobie przebieg w liczniku, jest to banalnie proste. :wink:
dominik9393 pisze:
Lampę jakąś co by mocniej świeciła... posiadacze typhoonów wiedzą o czym mówię

Wiem, o czym mówisz, dlatego wystarczy Ci lampa na żarówkę HS1 (35wat, nie wkładaj mocniejszej bo stopisz klosz) z typhoona x,
Proponuje również na twoim miejscu zdobić licznik z obrotomierzem od nowszego runnera wraz z obudową kierownicy, aby mieć przyciski długie/krótkie światła jeżeli nie masz. Zapraszam do mojego projektu, jestem w trakcie swapa silnika LC. :cool:

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.
Piaggio Typhoon LC
Kubica, jesteśmy z tobą!

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Banakil pisze:
Z tego co przeczytałem w twoim poście wynika, że otarłeś się coś z motoryzacją, powinieneś być w stanie sam ustawić sobie przebieg w liczniku, jest to banalnie proste.

No nie chcę się chwalić ale powiem szczerze, że trochę już w tym siedzę...

a odnośnie tej pompy wody, np. w peugeot'cie speedfight'cie pompa wody jest napędzana magnetem, może dało by się tak zrobić w typhoonie??

chodzi mi o coś takiego jak TU jest...

zapożyczyłem zdjęcie z posta jednego usera (mass95) sorka że tak bez pytania ale było mi potrzebne na już

Gilera Typhoon 2001r

Ostatnio zmieniony 13 cze 2010, 20:32 przez dominik9393, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
dominik9393 pisze:

Z twoimi umiejętnościami wszystko się da. Wystarczy pokombinować. :wink:

Ja pozostaje przy tym, że taniej i łatwiej jest kupić gotowy lc niż przerabiać coś co nigdy nie będzie chłodziło tak jak powinno. :cool:

Piaggio Typhoon LC
Kubica, jesteśmy z tobą!

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
dominik9393 pisze:

Albo ściemniasz albo po prostu nie masz pojęcia o silnikach p/g. Nie mnie to oceniać.
Plany masz zacne.
Nie będzie Ci się opłacało przerabiać starego silnika. Lepiej go sprzedać i kupić LC z tarczą. Zwykły tokarz raczej nie roztoczy Ci karteru aby stworzyć miejsce pod łożyska i simmering pompy. To musi być bardzo precyzyjna robota.

RoQs pisze:
jestem teraz na 1 roku zawodówki

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Booyaka pisze:
Albo ściemniasz albo po prostu nie masz pojęcia o silnikach p/g

Nie ściemniam bo mam z tym styczność już jakiś czas, chociaż przyznam że jestem posiadaczem typhoona od września ubiegłego roku
Banakil pisze:
Ja pozostaje przy tym, że taniej i łatwiej jest kupić gotowy lc niż przerabiać coś co nigdy nie będzie chłodziło tak jak powinno.

Booyaka pisze:
Nie będzie Ci się opłacało przerabiać starego silnika

Właśnie chodzi mi o to że chciałbym pozostać przy moim silniku, tylko że nie wiem jak to jest w piaggio nrg, czy ciecz przepływa przez kartery, wiem że w peugeot'cie speedfight'cie ciecz nie przepływa przez kartery bo pompa jest napędzana magnetem tak jak jest to na zdjęciu z linku w poprzednim moim poście, jutro może będę miał okazję zobaczyć jak to jest w piaggio nrg.

edit:

Aha i wcale by mnie taniej nie wyszło kupienie innego silnika lc bo za silnik w dobrym stanie musiałbym zapłacić ok. 700 zł a do tego jeszcze cylinder 70 ccm wał i reszta, no chyba żebym dopadł same kartery z nrg mc. Spasuje wtedy reszta części??

Gilera Typhoon 2001r

Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 13:43 przez dominik9393, łącznie zmieniany 3 razy

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przeważnie większość części pasuje, więc może tylko kupisz jakiegoś sporta 70 AC? :cool:

Piaggio Typhoon LC
Kubica, jesteśmy z tobą!

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: aerox s6 toledo ASZ
Nie musisz roztaczać katreru na pompę wody można dać pompę elektryczną .

Pewnie głupi pomysł ale to dobre rozwiązanie :<

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
grzes1211, Wtedy by musiał dać mały karter od LC :wink:
Na pewno stare silniki z NRG miały przełożenia jak Typhoon. Pozostanie Ci wymienić cylinder i założyć pompę (o sam silnik chodzi). Taki karter jednak ciężko dostać bo sam półtora miesiąca szukałem. Ale wtedy tarczy nie da rady na tył dać, bo znowu aluminium kijowe do spawania a strach myśleć co by się mogło stać po jej urwaniu.

Woda oczywiście przepływa przez kartery.

Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 18:25 przez Booyaka, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

na karter też mam patent normalnie go wiercisz czyt .(prawy karter) wkładasz rurkę można uszczelnić nawet cyną i będzie git albo żeby było super to do przyspawania tej rurki w alu :wink:

Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
O czym wy w ogóle gadacie, to jest bez sensu, nikt nie jest w stanie tego zrobić... :roll:
grzes1211, jakim cudem pompę elektryczną? Musiałby/ś zastosować inny cylinder, do piaggio/gilera ciecz wypływa z karteru w pobliżu okna wydechowego. :roll:
grzes1211, spam :angry:

Piaggio Typhoon LC
Kubica, jesteśmy z tobą!

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Dobrze widziałem jak to było zrobione na pompę elekryczną :wink: cylider normalny od p/g lc a jaki niby ma być od helikoptera płyn normalnie idzie tam gdzie okno wydechowe można owszem zastosować mały karter ale można go przewiercić :wink:

Obrazek

Ostatnio zmieniony 15 cze 2010, 21:13 przez grzes1211, łącznie zmieniany 5 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak by spasował cylek od peugeota speedfighta to bym się nie zastanawiał i bym go kupił, no ale cóż wszystkiego mieć nie można. Spróbuje znaleźć tanio jakiś silnik od nrg lc, i przełożył bym tylko przekładnie itd., bo to te same silniki są. Jak znajdę taki to zacznę kompletować części.
Banakil pisze:
Przeważnie większość części pasuje, więc może tylko kupisz jakiegoś sporta 70 AC?

Też nad tym myślałem ale może się szybciej zagrzać i będę musiał robić postoje :/

Zamieszczam fotki mojego typhoona z obecnego stanu :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak nagram filmik jak to gra:
Obrazek

to go potem zamieszczę :D
Obrazek

Niestety radio narazie kasetowe, ale poluje na cd/mp3

Gilera Typhoon 2001r

Ostatnio zmieniony 15 cze 2010, 11:01 przez dominik9393, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale mi się okazja trafiła :D... Dopadłem kartery od nrg lc i do tego chłodnica ze zbiorniczkiem i przewodami za 130 zł :mrgreen: i co myślicie? Chyba bardziej się opłaci, niż nowy silnik kupować :cool:

Gilera Typhoon 2001r

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam pytanko... Wejdzie mi chłodnica pod czachę typhoona?

Gilera Typhoon 2001r

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

tak masz tu filmik jak 1 gość ma tylko obejrzyj cały :wink:
http://www.dailymotion.pl/video/x6oiln_ ... on-lc_auto

Ps: ten temat powinien być w dziale "wasze maszyny" poproś o przeniesienie :wink:

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Zdjęcia dodałem tak okazyjnie :). Myślałem nad cylindrem stage 6 streetrace 70 ccm http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_91_96&products_id=3902&osCsid=23e415c2c3f9fd904f6d23a8a00e01ea niech się ktoś wypowie na jego temat, miał już ktoś z nim styczność?

Aha i jeszcze zapodaje linka do filmiku jak gra to moje audio :mrgreen:

KLIKNIJ TU!!!

Gilera Typhoon 2001r

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]