Dzisiaj jest 03 sie 2025, 22:54

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Elo...

Ostatnio słyszałem że od jakiegoś czasu i w skutach trzeba robić przegląd co dwa lata... Bo jak nie to misiaki rekwirują dowód i setka mandatu.

Słyszeliście coś o tym? :D

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
jak masz w dowodzie przeglad bezterminowy to nie musisz
a jak masz taki co pisze że był zrobiony np 26 listopada 2009 to musisz robić co rok

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie ważne czy masz bezterminowy jak robiłem w roxie przegląd to diagnosta powiedział że do września każdy kto ma bezterminowy musi robić przegląd inaczej policja będzie dowody zabierać i do tego mandat.

Looknij mojego Speeda http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=167977

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
stachewicz8, dobrze powiedział. Zawsze wydawało mi się, że prawo nie działa wstecz ale to Polska i wszystko jest możliwe. Nie robi czy masz wbity bezterminowy czy terminowy, przegląd trzeba zrobić.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: mamy, taty i siostry
adam998z na forum tego jest pełno...
W google pierwsza strona jaką znalazłem:
OPINIA PRAWNA
dotycząca okresowych badań technicznych motorowerów.

Ustawa z dnia 22 maja 2009 roku o zmianie ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. z 2009 r., Nr 97, poz. 802) wprowadza do porządku prawnego obowiązek przeprowadzania okresowych badań technicznych motorowerów.
Zgodnie ze znowelizowanym art. 81 ust. 1 ustawy – Prawo o ruchu drogowym, właściciel motoroweru będzie zobowiązany do przedstawienia go do badania technicznego.
Okresowe badanie techniczne motoroweru, jak o tym stanowi art. 81 ust. 7, będzie przeprowadzane przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, a następnie przed upływem każdych kolejnych 2 lat od dnia przeprowadzenia badania.
Ponieważ dotychczas motorowery nie podlegały okresowym badaniom technicznym, ustawodawca w art. 6 ust. 2 ustawy o której mowa wyżej, wprowadzającej zmiany do Prawa o ruchu drogowym, przewidział okres przejściowy. Właściciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata obowiązany będzie przedstawić go do badania technicznego w terminie roku od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
Ponieważ ustawa, zgodnie z art. 8, wchodzi w życie po upływie 90 dni od dnia ogłoszenia, tj. 22 września 2009 roku, właściciel motoroweru dla którego od dnia pierwszej rejestracji minęło więcej niż 3 lata, będzie miał czas aż do 22 września 2010 roku na poddanie go okresowemu badaniu technicznemu.
Jeżeli od dnia pierwszej rejestracji motoroweru nie minęły jeszcze trzy lata, nie ma obowiązku przedstawienia go do okresowego badania technicznego.
Jak to było wspomniane wyżej, ustawa która wprowadza do porządku prawnego obowiązek przeprowadzania okresowych badań technicznych motorowerów, wchodzi w życie 22 września 2009 roku, za wyjątkiem regulacji dotyczących kolejek turystycznych, które wyjątkowo obowiązują od dnia 8 lipca 2009 roku.

W związku z powyższym diagnosta nie może przed 22 września 2009 roku przeprowadzić okresowego badania technicznego motoroweru, ponieważ regulacje w tym zakresie jeszcze nie weszły w życie, a tym samym jeszcze nie obowiązują.

Bezprawnym jest nakazywanie przeprowadzania okresowych badań technicznych motorowerów na podstawie przepisów, które jeszcze nie weszły w życie.

Warto na marginesie przypomnieć, że zgodnie z art. 84 ust. 3 pkt 2 Starosta cofa diagnoście uprawnienie do wykonywania badań technicznych, jeżeli ten wydał zaświadczenie albo dokonał wpisu do dowodu rejestracyjnego pojazdu niezgodnie ze stanem faktycznym lub obowiązującymi przepisami. Jeżeli diagnosta wykonałby okresowe badanie techniczne motoroweru przed 22 września 2009 roku, na podstawie prawa, które jeszcze nie obowiązuje, to byłoby to niezgodne z przepisami, a tym samym narażałby się na wszczęcie postępowania administracyjnego w celu cofnięcia mu uprawnień do wykonywania badań technicznych pojazdów.

Opracował:
Marcin Barankiewicz
Specjalista ds. organizacyjno-prawnych PISKP

Tytuł:
*

Pojazd:
Jak kupisz skuter i chcesz go przerejestrować to musisz zrobić przegląd...

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
właśnie odnośnie przegląda, mam pęknięty klosz lampy z przodu i sklejony taśmą w runnerce
podbije mi z tym przegląd czy muszę wymienić klosz?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ale sam klosz? Raczej powinien jeżeli nie ma w tym jakiegoś ubytku w jakości świecenia całej lampy :P

Czyli dobrze mi koleś powiedział.... Jadę na przegląd :D

A i jeszcze jedno....

Czy diagnosta podczas robienia mi przeglądu może się doczepić że skut jest odblokowany czy coś? :)

Ostatnio zmieniony 05 lip 2010, 8:21 przez adam998z, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
adam998z pisze:
Czy diagnosta podczas robienia mi przeglądu może się doczepić że skut jest odblokowany czy coś? :)

Zależy na kogo trafisz ja jak na przegląd pojechałem to typek się czepiał że czemu mam licznik do 80 wyskalowany że powinno być 45.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
stachewicz8 pisze:
typek się czepiał że czemu mam licznik do 80 wyskalowany że powinno być 45.
:shock: To co będzie, jak mam 120 :shock: Zresztą, nawet chinole nie mają 45 mk/h :roll: nie wiem o co mu chodziło :lol:

ObrazekPiszę poprawnie po polsku
SPRZEDAM ROXA

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Hah. Ja w ogóle nie miałem liczników i przeszedł .

; ]]]]]]]]]]]]

Cytuj:
15lolek15 napisał/a:
to nie wiem ale wiem

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
luzynek pisze:
stachewicz8 pisze:
typek się czepiał że czemu mam licznik do 80 wyskalowany że powinno być 45.
:shock: To co będzie, jak mam 120 :shock: Zresztą, nawet chinole nie mają 45 mk/h :roll: nie wiem o co mu chodziło :lol:

Też niewiem oco mu chodziło mówie że niektóre motorowery do 120 mają a on coś warknął i podbił przegląd. :P

Tytuł:

Pojazd:
Ostatnio zatrzymałem się przy "miśkach" i wypytuję ich jak to jest z tym przeglądem - ich odpowiedź była krótka "ku [i tu pada niecenzuralne słowo :D] przecież motorowery mają bezterminowe przeglądy, chcesz to se podjedź do SKP, ale jak ma wbite w dowodzie bezterminowe, to nie trzeba robić"
Lepiej dla świętego spokoju zrobić ten przegląd we wrześniu i mieć czyste sumienie w razie kontroli :P
A na przeglądzie sprawdzają tylko światła, stop, kierunki, klakson i nie jestem pewien ale chyba także nr ramy.
Swoją drogą to powinni wszystkich posiadaczy motorowerów o tym poinformować najlepiej listownie, bo przecież ktoś kto miesza na jakiejś małej wsi, nie ma dostępu do internetu mógł po prostu się i takim fakcie nie dowiedzieć... :roll:

Honda Civic VI lift by mattiz1

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
Dokładnie, to że w internecie ktoś napisze to nie znaczy że tak jest.. W tv nic o tym nie słyszałem w radiu też nie.. Powinni listownie poinformować a nie..

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
seku145 Zgadzam się z tobą...

Sam gdybym nie spotkał gościa od którego się to dowiedziałem to bym nie wiedział:P

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja też o niczym nie wiedziałem. Kupiłem Apke RS i dopiero przy przerejestrowywaniu dowiedziałem się że potrzebny jest przegląd. W dowodzie rejestracyjnym poprzedniego właściciela było napisane BEZTERMINOWO... i co z tego? Tak czy tak musiałem zrobić. Koszt to 50zł.

Kupię części do RS 50, interesuje mnie:
-brewka na lampe
-ślimak prędkościomierza
-brewki na koła
-tank pad
-komin sportowy (najlepiej z 2 końcówkami)
-manetki
gg:9871747, lub priv (;

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]