Dzisiaj jest 01 lut 2025, 21:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
(Witam! Dopiero zaczynam się tu udzielać więc proszę o delikatną pobłażliwość ponieważ mogę coś zrobić nie tak :D)

Na poczatku przytoczę krótką historie mojego skuterka.. otóż kupiłem Go za nie duże pieniądze w stosunkowo dobrym stanie , oczywiście wymaga/ł robocizny więc w celu sprawdzenia opłacalności inwestycji , wziąłem Go na warsztat.. oczywiście w tym celu trzeba było wyjechać kołem z całym silnikiem.. (Kto miał trochę do czynienia z tym skuterkiem , wie jak wygląda rama :D i że do wszystkiego jest dość ciężki dostęp.. ) . zapomniałem dodać , że gdy w przeddzień zabrania Go na warsztat obecny własciciel chcąc mi pokazać iż odpala i wszystko jest w porządku kopał go i kopał i kopał (rozrusznik kręci, ale nie łapie, pewnie daje za małego kopa) , wtedy jeszcze kopniak gładko chodzil. nastepnego dnia , gdy go odebralem i zaprowadziłem, okazało się , że nie wiedzieć czemu kopniak nagle byl zblokowany. więc pierwsze co przyszło mi na myśl , to to że może jakimś sposobem poszly pierscienie i blokuja, może coś z wałem.. po rozkręceniu okazało się, ze śruby mocujące głowicę były tak lekko przykręcone, ze odkręcały się niemal palcami. co oczywiście jak później się okazało, zaowocowało wodą w silniku(chłodzenie cieczą, cylinder, pod głowicą dostaje się chlupiąca woda do cylindra i o). 'Mokra rdza' i oto okazało się co było przyczyną blokady tłoka. Jednak przez to cena jeszcze dodatkowo spadła , więc zdecydowałem się na zakup i 'zabawę' z tym całym 'bajzlem' :D Oczywiście zacząłem od czyszczenia tego wszystkiego. Naprowadziłem do środka duzo środka odrdzewiającego , i wszystko sprawnie, 'wydmuchalem' pompką. Trochę czasu to zajęło, ale... następnie , jako że tłok i cylinder byly w dość dobrym stanie wymieniłem już powoli niszczejące pierścienie. Cylinder trzeba bylo tylko lekko dotrzec nowymi pierścieniami. Nieważne jak to zrobiłem , ale przertarlo się całkiem nieźle :D. Złożyłem wszystko, odpalil momentalnie , chyba od 2 kopa z tego co pamietam. (Dosyć dłuuuugo stał u sprzedawcy w garazu) więc było całkiem nieźle. ale po odpaleniu od razu bylo słychac , że łożyska nieźle dają popalić... charczały niemiłosiernie... ale póki jezdzil i wszystko bylo ok to dało się wytrzymać , poza tym z czasem sie wyciszały, ale doszo do takiego momentu ze juz nic sie nie poprawialo :D i nadal było dosyć głośno, poza tym wolę nie ryzykować rozwalenia ich podczas jazdy;/. Więc oto włąśnie nadchodzi ten moment kiedy zabieram się za wymianę łożysk. Trochę się rozpisałem:D ale mam nadzieję że ktoś będzie miał ochotę to przeczytać ... Teraz parę drobnych pytań..

Zabierając się za ten remont, starałem się go zaplanować z myślą o zniwelowaniu, tych 'większych' usterek. Właśnie ot te łożyska z simeringami, oraz rolki , no i klocki hamulocwe na tył , co jest oczywistą sprawą eksploatacyjną:D reszta wszystko gra... ale nie mam właśnie pewności co do tego wszystkiego.. (jak już robić z wyjazdem silnika i rozbieraniem na pół to juz robic wszystko, nie...)

Mój maly problem polega na tym, ze czasem naprawde (szczegolnie ostatnio) potrafi strasznie zmulic... a jak chce to na poczatku przyspieszy niezle, potem tak slabo, ale rozbuja się do dużej prędkości.. więc pomyślałem , że rolki. moze juz zuzyte, moze za lekkie...

Jedno pytanie brzmi... Czy jeżeli wszystkie części są raczej fabryczne, to czy lepiej wrzucić fabryczne rolki waga 6.5g (teraz siedzą 5.8g wiec myslalem , że to moze byc przycyzna mula.) czy nie zaszkodzi włożyć lżejsze 5.5g ?

Drugie pytanie... (bedzie kontynuowane w następnych postach , ponieważ później dodam fotki... ) Jaki ktoś ma pomysł jak go zrobic, czyli pomalować, co dodać , jak to odpicować itd... :D narazie to tyle.. jak cos przyjdzie do głowy dopiszę jeszcze...

teraz podam części jakie zamówiłem...

Łożyska i simmeringi Stage6 HQ Metal

Rolki polini 15x12 5.5g

Klocki hamulcowe Galfer Organic...

Pozdrawiam !: )

*Dodaję fotki ;))) Dosyć szybko :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Noo więc proszę o podawanie pomysłów o zadbaniu o niego, typu jakie kolory jaki wzór malowania, jakie bajerki naklejki itp . Pozdro!

Ostatnio zmieniony 10 sie 2008, 0:07 przez DaroRallyLC, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Główny Dowodzący - Admin
Awatar użytkownika

Pojazd: AR 159
OMG, ale żeś się chłopie rozpisał :P
Sprawdź w jakim stanie są te rolki.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Wieeem, wieeem że się rozpisałem :D:D:D ale jakoś tak mnie nabrała ochota , co do tego remontu pewnie :D:D . No jak ostatnio przed ta naprawką , zaglądałem do Wario to chyba byly w porzadku, chociaż nie wiem do konca. Właśnie mam mały dylemat. zobaczymy co i jak ze wszystkim jak przyjda części z Mieloszka :D i go rozbabram :D miejmy nadzieje ze te 5.5g rolki poprawią sytuację;) bo teraz na tych 5.8 jest calkiem dobrze... tylko wlasnie jesli to nie zuzyte rolki to ciekawe co.. bo tak to przyspiech na nich ma dobry i v-max podchodzi pod 100. a 90 to leciutko leci. wiec chyba by byly 5.8 dobre. ale to sa RMSy wiec pewnie sie zuzyly bo to malo przebiegowe... :)

[ Dodano: Nie Sie 10, 2008 3:00 pm ]
Nikomu się pewnie nie chce tego czytać :D heh

[ Dodano: Czw Sie 14, 2008 9:05 pm ]
eeehh -_- mam peknięty blok karteru pod lozyskiem -_- kiepska sprawa nijak za bardzo nie idzie pospawac, tzn nie jest to pewne wiec nie wiem ile by pojezdzilo.. dlatego zamwilem juz nowy xD czekam na reszte czesci z mielocha -_- :D

SPRZEDAM PILNIE! http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=786802206

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ]