Dzisiaj jest 31 lip 2025, 0:34

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja cre nie mam postojówek kierunków stopu i liczników policja sie nie czepiała a juz zatrzymywałą mnie sporo razy raz.

http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?p=584288#584288 <<< HM CRE 70 SIX
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
@tigger2012 Czytanie ze zrozumieniem się kłania. Przeczytaj jeszcze ze 3 razy, to może zrozumiesz.

Jeśli jeszcze nie minęły 3 lata od pierwszej rejestracji, to w terminie 3 lat od dnia pierwszej rejestracji musisz go zaprowadzić na przegląd.

Na przeglądzie podobno czepiają się o długie (według prawa ich też nie trzeba mieć)

Cytuj:
Niezbędne wyposażenie motoroweru (na podstawie rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31.12.2002 roku w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia):

• z przodu – jedno światło mijania barwy białej lub żółtej selektywnej,
• z tyłu – jedno światło pozycyjne barwy czerwonej,
• z tyłu – światło odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, barwy czerwonej,
• z boku – światło odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, barwy żółtej,
• dwa niezależnie, skutecznie działające hamulce,
• sygnał dźwiękowy o nie przeraźliwym dźwięku,
• tłumik wydechu,
• lusterko wsteczne, umieszczone po lewej stronie pojazdu,
• podpórkę pojazdu,
• uchwyt dla pasażera
• podnóżki lub inne elementy umożliwiające oparcie nóg kierującego i pasażera,
• hełm ochronny

@down:
Jeśli jeszcze nie minęły 3 lata od pierwszej rejestracji, to w terminie 3 lat od dnia pierwszej rejestracji musisz go zaprowadzić na przegląd.
Z-r-o-z-u-m-i-a-ł-e-ś ? ? ?

Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 20:02 przez Radzimierz, łącznie zmieniany 4 razy

Tytuł:

Pojazd:
Radzimierz, to czyli mogę ale nie muszę.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Wir leben Autos
seku145 pisze:
A są jeszcze ludzie, którzy nie posiadają internetu, np. Dziadki co jeżdza bo muszą, skad mają to wiedzieć ?

Wydział Komunikacji w Starostwie Powiatowym dajmy na to, ot mi problem... Często ktoś bywa w urzędach bądź rejestruje auto, u mnie jest wyraźna kartka z ogłoszeniem że jest obowiązek przeprowadzenia przeglądu motoroweru która wisi na ścianie i drzwiach.

seku145 pisze:
Prawidłowo powinno przyjść pismo, o zmianie ustawy

Od kiedy przychodzi pismo do obywateli jak jest zmiana ustawy? Z jednym wyjątkiem- jak uchwalono Konstytucję ale reszta? Chyba cie gnie, nigdy nie przysyłali nic a nagle dla małolatów mają wysyłać jakieś pismo i zaproszenie na przegląd bo tak chcą dzieci haha, nie no dobre.

seku145 pisze:
a niektórzy nie i dalej jeżdzą..

Czas jest do 22 września więc mogą jeździć normalnie.

seku145 pisze:
ale pomyślcie co napiszecie czasami

Raczej tobie jest to wskazane.

Obrazek
"Tuskobus to ściema, szczaw jest prawdą."

Tytuł:
**

Pojazd:
tigger2012, nie w tym roku jeszcze nie. Sprawdź w dowodzie miesiąc i dzień i tego danego dnia miesiąca 2011 ro będziesz musiał jechac na przegląd. Ja na przykład kupiłem skuta w 2008r. Skuter jest z 2007r. Jestem drugim właścicielem i w dowodzie mam wbita datę 05.11.2008 czyli mam czas do 5.11 żeby zrobić przegląd. mam racje ??

Ostatnio zmieniony 09 wrz 2010, 21:20 przez Mistrzu_1991, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
czarekcw, Patrząć za co masz warna, można się domyśleć, że nie ma sensu rozmawiać z takimi ludźmi...

"dla małolatów mają wysyłać jakieś pismo" - zastanowiłeś się co Ty w ogóle piszesz ?

Może i faktycznie, pisemek żadnych nie muszą wysyłać, lecz powinno być to bardziej nagłośnione.. Dajmy przykład, ostatnio zaszła zmiana co do miejsc parkowania na drogach wewnętrznych, wiadomość odrazu została nagłośniona przez media.

Rozmawiałem z policjantami z mojego miasta, na temat owych przeglądów, powiedzieli, że coś takiego ma być, lecz jeszcze nie ma obowiązku robienia tych przeglądów, natomiast rozmawiałem z osobami pracującymi na stacjach diagnostycznych - ich zdaniem, trzeba robić..

Może i trzeba, lecz moim zdaniem, zostaliśmy o tym za słabo poinformowani..

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Tytuł:
Awatar użytkownika

seku145 pisze:
Dajmy przykład, ostatnio zaszła zmiana co do miejsc parkowania na drogach wewnętrznych, wiadomość odrazu została nagłośniona przez media.

Ile jest kierowców aut których głównie to dotyczy a ile kierowców motorowerów- chyba nie potrzeba tu odpowiedzi. O wielu rzeczach w mediach nie mówią skoro dotyczy mało osób, tak samo jest w tym przypadku i ja to rozumiem, są ważniejsze sprawy niż powiadamianie wszem i wobec wszędzie że przegląd jest obowiązkowy.

seku145 pisze:
"dla małolatów mają wysyłać jakieś pismo" - zastanowiłeś się co Ty w ogóle piszesz ?

Tak to cię uraża? To jest określenie wcale nie obrażające nikogo. A jest prawdziwe bo pewnie i ty nie masz 18 lat.

seku145 pisze:
Może i trzeba, lecz moim zdaniem, zostaliśmy o tym za słabo poinformowani..

Skńcz takie rzeczy pisać- jesteś na forum, sytuacja jest ci znana a ty piszesz że jesteś słabo poinformowany, radcę prawnego przysłać do domu? Wtedy będziesz zadowolony? Internet masz to możesz sprawdzić nosz ludzie...

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
Ja tez jakis czas temu pytalem sie policji bo akurat stali jak jechalem nie mieli zielonego pojecia na ten temat;] dziekuje za uwage i mam na to wyrypke

Tytuł: Re: Przestroga
Awatar użytkownika

Pojazd: YZF R6
SuzKamo pisze:
Elo, nie wiem czy wiecie ale każdy kto ma skuter lub motorower i ma wbity przegląd na bezterminowo to jest zmuszony do 22 września zrobić przegląd (Koszt około 50zł) w innym wypadku przy spotkaniu z "niebieskimi" zabierają nam dowód, laweta + parking policyjny i wszystkie koszta pokrywa właściciel pojazdu.Nowe skutery ważny przegląd maja na 3 lata od daty pierwszej rejestracji bodajże od 2007 roku a używane np.2 właściciel co 2 lata od przerejestrowania. Postanowiłem to napisać iż było dużo takich tematów i nie wiem jak Wy ale Ja biegnę jak najszybciej na przegląd:P

Dobre żarty, policja u mnie nic nie wie na temat tych przeglądów i mówią że jest wbite bezterminowo to bezterminowo, nie twierdzę jednak że ich nie ma - kolega kupił skuter w kwietniu tego roku i przegląd ma już tymczasowy. Nie będę komentował tego o lawecie że ktoś nie ma przeglądu :lol: przy zatrzymaniu mnie przy prędkości 68km/h obeszło się na pouczeniu(a powinno być 300zł i przegląd) i pytaniu czy licznik mi działa i wiem ile powinienem jechać.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
psikus pisze:
Dobre żarty, policja u mnie nic nie wie na temat tych przeglądów i mówią że jest wbite bezterminowo to bezterminowo

tam tez zdarzają się barany...

psikus pisze:
kolega kupił skuter w kwietniu tego roku i przegląd ma już tymczasowy.

...bo tak jest określone w obowiązującej ustawie (patrz wcześniejsze posty i cyt.)

psikus pisze:
Nie będę komentował tego o lawecie że ktoś nie ma przeglądu :lol:

jak Ci stwierdzą, że skuter nie spełnia przepisów dot. wymagań co do motorowerów to mógłbyś się zdziwić, jakbyś podkurzył policaja, mógłby Ci taką lawetę zafundować na Twój koszt za słone pieniążki, plus parking policyjny, który też kosztuje ekstra ;)

psikus pisze:
przy zatrzymaniu mnie przy prędkości 68km/h obeszło się na pouczeniu(a powinno być 300zł i przegląd) i pytaniu czy licznik mi działa i wiem ile powinienem jechać.

przede wszystkim motorower nie powinien przekraczać 45 km/h i nie chodzi tu o to, że nie dokręcasz manetki na maksa (sam sobie kontrolujesz prędkość) - stąd te blokady w nowych motorowerach ograniczające pręd. maksymalną.

Poza tym w razie czegoś, to nieznajomość prawa nie jest żadnym usprawiedliwieniem,
o przeglądzie też się dowiedziałem w momencie, kiedy chciałem zarejestrować kupiony skuterek (poprzedni właściciel miał wbity "bezterminowy") i nie nie ma co robić z tego dramatu.
Zresztą przy obecnych wynalazkach jakie można spotkać na drodze i obecnie panującej głupocie niektórych kierowców (aut, skuterów i rowerów) to przegląd jest całkiem OK pomysłem (kat. AM uważam też).

Tytuł:
Awatar użytkownika

Slawkowski pisze:
przede wszystkim motorower nie powinien przekraczać 45 km/h i nie chodzi tu o to, że nie dokręcasz manetki na maksa (sam sobie kontrolujesz prędkość) - stąd te blokady w nowych motorowerach ograniczające pręd. maksymalną.

Sprawa była jasna - mam jeździć 45km/h a w jaki sposób to zrobię to ich nie obchodzi, czy będę kontrolował obroty czy założę blokadę. Sprawa jest jasna co wybrałem i co każdy powinien wybrać, no chyba że ktoś lubi katować silnik.

Slawkowski pisze:
Poza tym w razie czegoś, to nieznajomość prawa nie jest żadnym usprawiedliwieniem,
o przeglądzie też się dowiedziałem w momencie, kiedy chciałem zarejestrować kupiony skuterek (poprzedni właściciel miał wbity "bezterminowy") i nie nie ma co robić z tego dramatu.

Jak oni mogą wymagać znajomości przepisów ode mnie samemu nie mając o tym pojęcia :<, przy najbliższej kontroli jeśli będzie ktoś ode mnie tego wymagał powołam się na panów co mnie zatrzymali i nie mieli o tym zielonego pojęcia :wink:

Cytuj:
jak Ci stwierdzą, że skuter nie spełnia przepisów dot. wymagań co do motorowerów to mógłbyś się zdziwić, jakbyś podkurzył policaja, mógłby Ci taką lawetę zafundować na Twój koszt za słone pieniążki, plus parking policyjny, który też kosztuje ekstra ;)

No tu jest sprawa nieco bardziej skomplikowana - potrzebna jest konkretna ekspertyza której nie miałby kto przeprowadzić w najbliższej okolicy więc hulaj dusza piekła nie ma :)

Zresztą, słyszałeś żeby komuś zabrali skuter lawetą? Albo nawet auto do ekspertyzy? Bo ja jakoś nie.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
Zresztą, słyszałeś żeby komuś zabrali skuter lawetą? Albo nawet auto do ekspertyzy? Bo ja jakoś nie.
A myślisz dlaczego to piszę? ... :roll: Mi nie zabrali ale znajomemu... trudna sprawa trafił na chamów i wzięli mu za nie sprawne światła i kierunki bo nie miał podpiętej elektryki... więc co będzie jak trafisz na chamów bez przeglądu? :roll: Nie mówcie że nigdzie o tym nie ma poczytajcie gazetę prawna albo czasami zwykły fakt czy coś regionalnego...

Obrazek
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=142770
http://www.youtube.com/watch?v=RlJe_jZ0 ... ideo_title

Tytuł:
*

Pojazd:
jezeli kupilem skuter z pierwsza rejestracja z 2005,potem go przerejestrowalem w 2008 to musze na przeglad?

NIE !

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Artur111190, Tak!

Obrazek
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=142770
http://www.youtube.com/watch?v=RlJe_jZ0 ... ideo_title

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Slawkowski, czarekcw, x2. Macie rację.

seku145, kierowca musi znać przepisy.

Mam na sprzedaż plastiki do Piaggio Typhoona:
- przedni od kierownicy,
- lewy i prawy bok tylny (boczki),
- przedni (duży).

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Przypominam: Nieznajomość prawa nie zwalnia z jego przestrzegania.
Nie można mieć pretensji, że nie zostało się poinformowanym. Sam musisz być na bieżąco.

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

SuzKamo pisze:
trafił na chamów i wzięli mu za nie sprawne światła i kierunki bo nie miał podpiętej elektryki

Czemu określasz ich jako chamów? To pół Polski ma jeździć bez świateł i kierunków? Kurde no bronisz kolegi co sam zawinił a najeżdżasz na decyzję niebieskich.

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
psikus pisze:
Sprawa była jasna - mam jeździć 45km/h a w jaki sposób to zrobię to ich nie obchodzi, czy będę kontrolował obroty czy założę blokadę. Sprawa jest jasna co wybrałem i co każdy powinien wybrać, no chyba że ktoś lubi katować silnik.

bzdura

psikus pisze:
Jak oni mogą wymagać znajomości przepisów ode mnie samemu nie mając o tym pojęcia :< , przy najbliższej kontroli jeśli będzie ktoś ode mnie tego wymagał powołam się na panów co mnie zatrzymali i nie mieli o tym zielonego pojęcia :wink:

powolac to sie mozesz jedynie na przepisy, kodeks drogowy, czy ustawe.

psikus pisze:

jezeli beda mieli podejrzenie, ze pojazd nie moze sie poruszac po drodze, bo np. zagraza bezpieczenstwu to jak najbardziej.
poza tym o jakiej ekspertyzie mowa... wystarczy, ze stwierdza, ze nie posiadasz uprawnien na prowadzenia motocykla (a skuterek rozwijajacy pred. powyzej 45 km/h juz moze byc za taki uznany) i juz maja podstawe do zatrzymania pojazdu.

auto na lawete to nic akurat dziwnego, ze skuterem nawet mniejszy problem :)

Ostatnio zmieniony 10 wrz 2010, 21:15 przez Slawkowski, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Slawkowski pisze:
bzdura

No jakoś dalej mam skuter odblokowany mimo wyżej opisanych nieprzyjemności, sami mówili że blokada jest zdjęta i mam jeździć przepisowo, najlepiej jak bym założył blokadę lecz jeśli będę patrzył na licznik i nie przekraczał też będzie ok. Ciekawi mnie tylko na kogo byłby mandat(wspominali coś o opiekunach lecz nie wiem jak to powinno wyglądać) gdyż ja mam 16lat i na mnie by go wypisać nie mogli. Mimo wszystko morał jest z tego taki że aby załapać się na lawetę trzeba mieć niezwykle wielkie zdolności prowokacyjne, nawet nie mając podbitego przeglądu - policjanci by zabrali dowód a nie wzywali lawetę na piździka.

Nie mówię tu o jeździe beż świateł lub hamulców bo to że możemy zaszkodzić innym jest niczym z konsekwencjami które mogą nas spotkać.

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Każdy motorower będzie musiał posiadać aktualne badanie techniczne.

Od dnia 22.09.2010 roku zaczną obowiązywać przepisy dot. m.in. badań technicznych motorowerów. Ustawa z dnia 22 maja 2009 r. o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. Nr 97 poz. 802, z dnia 23 czerwca 2009 r.) wprowadziła następujące uregulowania prawne dot. badań technicznych motorowerów:

* Art.81.1.(Ustawy Prawo o ruchu drogowym) Właściciel pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, pojazdu wolnobieżnego wchodzącego w skład kolejki turystycznej, motoroweru lub przyczepy jest obowiązany przedstawiać go do badania technicznego.

* Art.81. 7.Okresowe badanie techniczne ciągnika rolniczego, przyczepy rolniczej oraz motoroweru przeprowadza się przed upływem 3 lat od dnia pierwszej rejestracji, a następnie przed upływem każdych kolejnych 2 lat od dnia przeprowadzenia badania.

WAŻNE INFORMACJE:

Kierowanie motorowerem bez aktualnych badań technicznych skutkować może zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego motoroweru i wycofaniem go z eksploatacji do czasu poddania motoroweru badaniom technicznym.

W razie uczestniczenia w zdarzeniu drogowym motorowerem bez aktualnych badań technicznych, należy liczyć się z odmową wypłaty odszkodowania przez ubezpieczyciela.

Źródło:
Kod:
http://www.wielkopolska.policja.gov.pl/ruchdrogowy/index.php?option=com_content&task=view&id=155&Itemid=34

Aprilia !
Obrazek
Jedyna taka :) <--- Klik!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna