Dzisiaj jest 13 lut 2025, 7:55

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam .Powiedzcie mi czy to jest rozprawka?

"Jezioro Osobliwości" Krystyny Siesickiej,znanej
powieściopisarki, z której dziełami zetknęłam się już wcześniej. Kolejny raz urzekła mnie ona swym dziełem. Nie ma chyba takiej osoby, która w młodości nie przeczytałaby choćby jednej ksiażki tej autorki.Wciąż wznawiane, sa z takim samym zainteresowaniem czytane
przez kolejne pokolenia już od ponad 30 lat.W swych książkach Siesicka porusza ponadczasowe problemy młodzieży, ich dojrzewanie ,miłości,pisze o konfliktach z rodzicami i pierwszych samodzielnych decyzjach.Nic dziwnego więc, że cieszą się aż tak dużym powodzeniem i zostały tak licznie wyróżnione i nagrodzone.Autorka ta za swe ksiażkiotrzymała wiele prestiżowych nagród, a ponadto Polska Sekcja IBBY uhonorowała Siesicką
medalem za całokształt twórczości.
"Jezioro Osobliwości"jest książką skierowaną nie tylko do nastolatków, pomimo że opowida o losach nastoletniej Marty, która nagle znajduje się w kompletnie nowej sytuacji. Ślub matki, przeprowadzka do mieszkania ojczyma ,maturalna klasa i rozwijające się uczucie do nowego brata są problemami, z którymi boryka się wielu nastolatków, ale do tego dochodzi jeszcze brak porozumienia i ciągłe kłótnie z Wiktorem (ojczymem).Obie strony wzajemnie się nie rozumiały. Zamiast szczerej rozmowy i dążenia do kompromisu bohaterowie kryli w sobie urazy i nie starali zrozumieć się nawzajem.Wcale nie poprawia sytuacji matka Marty Anna, która za prowokatora całego spięcia uznaje swoją córkę.Zapracowana Anna jest
neutralną postacią, jakby obserwatorem spięć miedzy dwoma najbliższymi jej ludźmi.Jednak nie jest to wątek główny tej powieści.Jest nim rozwijająca sie miłość głównej bohaterki ze swym przyrodnim bratem Michałem ,który darzy Martę uczuciami, ale rzadko jej to okazuje.Marta spragniona miłości i zrozumienia zaczyna spotykać się z Patrykiem ,kolegą Michała.Naiwność i próżność dziewczyny prowadzą do rozbicia przyjaźni Michała z Patrykiem ,wielu spięć miedzy nimi oraz ostatecznie zagrażającego życiu całej trójki wypadkowi. Książka ta jest niesamowicie ciekawa i wciągająca.Czyta się ją jednym tchem.Kolejną jej zaletą jest sposób w jaki została napisana. Forma pamiętnika głównej bohaterki sprawia, że bardzo łatwo wczuć się w jej sytuację i poczuć co czuje.Jest to naprawdę książka warta przeczytania i przemyślenia nie tylko przez młodzież, ale również przez dorosłych.Gorąco zachęcam do przeczytania tej pozycji.

Czy dostał bym za to dobrą ocenkę?:D I może zna ktoś jakąś stronkę z dobrą rozprawką z lektury "Jezioro Osobliwości'"?"D
Proszę o pomoc)

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Wiele Serc Jedno Bicie BMW Ponad Życie !
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
To jest recenzja ;)
Jaki masz temat rozprawki?

EDIT: 18 lat i nie wie co to rozprawka i recenzja? :roll:

Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, 18:11 przez qba1012, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
qba1012, to jest zadanie dla brata z 3gim:P

Takie ma polecenie.

Zredaguj Rozprawkę w której odpowiesz,że powieś PT 'Jezioro Osobliwości' jest utworem ponadczasowym.
-Pamiętaj :Wstęp i zakończenie(minimum 3 zdania)
-rozwiń i omów minimum 2 argumenty
-odnieść i omów wątek z książki
Minimum 20zdań.Jak ktoś to zrobi to jest dla mnie BOGIEM i dla mojego brata:)
Ocena Dostateczna mu spokojnie wystarczy..

Mycen [*]
Malina[*]
:arrow: Morał z Historii Krótki,Lecz Nie Wszystkim Znany..Jak Nie Ma Warunków ,Nie Zapieprzamy xD
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
18 lat i bratu nie potrafisz pomóc ? Jeszcze gorzej , czytam twoje posty od dłuższego czasu i stwierdzam że jesteś bardzo ,, niedorozwiniętym 18-nastolatkiem " lub po prostu nas okłamujesz pisząc że masz 18 lat.

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=17337054

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: BMW E61
Ale czy to takie ważne czy ma 18 lat czy nie ? ..
Nawet jak ma 18 lat, i nie potrafi, to co z tego ? Nie każdy jest uzdolniony polonistycznie..
Może lepszy jest z maty, czy fizyki.
Szkoda że jeszcze nie odezwali się dyslektycy, których jest więcej niż połowa na forum..

REGULAMIN FORUM ---> viewtopic.php?t=3

Ostatnio zmieniony 11 paź 2010, 18:33 przez seku145, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
seku145, dokładnie..Dzięki za poparcie.

Milusiewicz, nie mam czasu,żeby mu to napisać..A niedorozwinięty to może sam jesteś a obrażasz innych.Zresztą nie będę się zniżał do twojego poziomu bo sam masz w profilu wiek 17lat a niepotrzebnie wchodzisz w kłótnię ,a sam twój avatar przypomina mi 10 latka..Coś Ci nie pasuje to po prostu nawet nie wchodź w ten temat.

Mycen [*]
Malina[*]
Obrazek

Tytuł:
DrivterGSI1, zobacz w necie przykłdy rozprawek. Rozprawka na początku musi zakładać hipoteze albo teze. W poleceniu odgórnie narzucona jest teza więc nie ma problemu z tym. Dajesz same argumenty popierającą teze w temacie rozprawki. 20 zdań to na prawdę nic trudnego. Może 30min roboty, napisałbym to na jutrzejszej religii ale nie znam tego utworu o którym mowa :roll:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
qba1012, bardzo wdzięczny bym był za to:) a jak byś teraz z neta krótkie streszczenie tego przeczytał a później to napisał? Był byś moim ulubionym userem:D

Mycen [*]
Malina[*]
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
W tym czasie w którym piszesz swe bardzo zrozumiałe posty na forum znalazł byś pewnie czas by samemu wpisac w googlach ,, rozprawka " i miałbyś tam tego setki . Pisząc to nie chciałem urazic ciebie ale od dłuższego czasu widzę jakie posty wypisujesz .

Mój awatar przypomina ci 10 latka ? To ciekawie :wink:

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Milusiewicz, szukałem mu tej rozprawki na necie i nic konkretnego nie ma!

Milusiewicz pisze:
ale od dłuższego czasu widzę jakie posty wypisujesz .
::

Milusiewicz pisze:
Szukam jakąs ciekawą koszulkę do 90 zł i bluzę 150 zł . Macie coś ?

Sam popatrz na swoje posty:) Taki dorosły a sam koszuli nie umiesz sobie wybrać? :cry:

Mycen [*]
Malina[*]
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
hahahaahahahah , po to został chyba stworzony temat Mielochowe Modnisie w OT .

Dobra nie będę się z tobą sprzeczał bo to i tak nie ma sensu . :lol:

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ]