Dzisiaj jest 26 sie 2025, 19:26

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dozownik
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam!

Jestem dopiero co po szlifie cylindra i zakupie nowego tłoka i pierscieni. Nie wiem dokładnie jaka była przyczyna zatarcia tłoka i pęknięcia jednego pierścienia ale podejrzewam, że poprostu przegrzałem silnik. Jechałem ok 10km (z pasażerem) na zaciśniętym (przez problem techniczny) hamulcu tylnym (skuter ma duża moc wiec nie czulem tego w trakcie jazdy aż tak bardzo). Jak dojechalem do domu to honda postala na niskich obrotach pod domem z pół minutki i sam ją zgasiłem. Gdy probowałem ją poźniej odpalić to nawet sie nie odezwała (nooo raz mi strzelila z tlumika i to bardzoo glosno :P) jak sie okazało przyczyna był pękniety pierscien i zatarty tłok wraz z cylindren. Jak myslicie? Czy na 100% przegrzanie jazda na zacisnietym hamulcu było powodem zatarcia sie? Własnie stąd nazwa tematu bo chce sie upewnic ze dozownik podaje mi olej. Tylko nie wiem jak sie za to zabrac... Zdjąc jakis wezyk i patrzec czy leci olej podczas odpalania? Czy co?

z gory thx za odpowiedz. pozdrawiam

Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
tak zdejmij rurke co idzie od dozownika do gaznika i sprawdz czy cos leci na odpalonym silniku , i daj troche wiecej gazu bo na wolnych obrotach moze nie leciec .

A ten twoj skuter to AC czy LC ? bo jak LC to moze termostat sie zawiesił ?

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
maciek1006, napisałem wyraźnie, że mam pierscienie, tłok i cylinder po szlifie dopiero co założone więc to by było największą głupotą żeby odpalić skuter bez smarowania. Podczas docierania najłatwiej o zatarcie i nawet chwila bez oleju może spowodować zatarcie.

Silnik jest chłodzony powietrzem.

Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
to zrób mieszanke wlej litr równy podłącz pojemnik pod rurke od dozownika i po wyjeżdzeniu równego litra masz 20 ml oleju jak tak to przegrzałeś jak mniej to dozownik więcej może być

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]