Dzisiaj jest 21 lut 2025, 0:46

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gaźnik.
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mam seryjny gaźnik MIKUNI 12mm.
Skuter nie trzyma obrotów ( efekt jakby go zalewało) w filterku paliwa raz jest paliwo, raz go nie ma.
kranik na pewno działa dobrze bo sprawdzałem z innym gaźnikiem było dobrze .
nie mam pewności co do ssania ale wysuwa się i wgl więc wszystko jest z nim w 90% ok.
dysze czyściłem, wgl skuter nie ma takiej mocy jak powinien. jak chwilę postoi i dam gazu to ma kopa przez chwilę później coraz gorzej jak by za mało dostawał paliwa. lub za dużo.
Najgorsze jest to , że nie można go wyregulować , mam teraz odkręconą śrubkę od mieszanki na 1 i trochę obrotu , jak wykręcę bardziej to jeszcze gorzej jest . ogólnie nie da się wyregulować.
Nie wiem może to jeszcze być też po części wina membrany, ale z innym gaźnikiem seryjnym też od TGB było ok wszystko.
czyściłem go nie raz, nie wiem może to pływak ? ale on się nie wiesza chodzi ładnie.
tak jak by gdzieś zasyfiony był ten gaźnik. (ogólnie skuter słabo wchodzi na obroty jak się rozpędza z nim i w 2 idzie maxymalnie 65. raz udało mi się go jakoś przeczyścić że szedł w 2 osoby normalnie 75 ale wlałem od kolegi paliwo jakieś z olejem od 4t od silnika chyba i się znów popsuł. Znów wyczyściłem i miazga, najgorsze jest z tymi obrotami też nie mogę większych ustawić bbo tak jak by go zalewa. Może macie jakieś pomysły ?

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Mój kolega miał podobny problem i on podkręcił gaźnik tak aby ciągnął mniej paliwa oraz przeczyścił go . Po tym zabiegu wszystko działało i skuter odzyskał swoją dawną moc ale może też być tak że dolałeś np niewłaściwego paliwa albo oleju do silnka twojego skutera

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
na takim samym gaźniku tylko dobrym chodzi dobrze więc to się wyklucza z tym paliwem złym, raczej coś jest nie tak z moim gaźnikiem, ustawiłem go nawet tak, jak ustawiony jest ten co robiłem test i nadal nie pomaga. Konieczna jest wymiana na nowy ? czy raczej nie .

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Na początku spróbuj go przeczyścić a potem zastanów się nad częściami wymiennymi do gaźnika albo nad nowym gaźnikiem . Nowy w miare dobry gaźnik kosztuje 300 więc nie wiem czy bardziej się opłacało oddać do serwisu bo tak to dasz 100 . Najpierw spróbuj wyczyścić gaźnik

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
oczywiście mowa o używanym gaźniku .
najpierw ? chłopie w ciągu 2 miesięcy to chyba już 5 raz będzie .
Jutro go rozbiorę najdrobniej jak się da i wtedy przeczyszczę , bo tego jeszcze nie próbowałem . ale tam za wiele nie ma do rozkręcania więc nie wiem. tyle co było trzeba rozkręcałem przedmuchałem i nic . ogólnie skuter jak już jedzie (max manetka) to jedzie jak puszczę i zwolnię nieźle to potrafi zgasnąć, jak to miejsce miało dziś tak jak by nie dostawał paliwa ?.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja też mam coś takiego ale jak brakuje mi paliwa więc może masz już zatkany ten wężyk który idzie z baku do paliwa albo sprawdź jeszcze raz kranik czy wszystko jest w porządku

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
pociągnę powietrze wężykiem od podciśnienia to od razu leci. sprawdziłem wszystkie możliwości które można posprawdzać bez wykręcania silnika. i rozbierania wgl skutera z ramy. przedmuchałem nawet węzykiem od paliwa do baku to też nie było problemu żeby coś tam się ciężko dmuchało. jak już pisałem z innym gaźnikiem jest ok. to jest 95% gaźnik + 5% jakieś inne pierdołki mogły paść w między czasie i przypadkiem. wiem na pewno że te problemy moje co tu opisałem są związane z gaźnikiem . tylko nie wiem co mam tam jeszcze przeczyścić bo wszystko już robiłem .

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja bym na twoim miejscu oddał go do warsztatu skoro już wszystko zrobiłeś

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
wlasnie nie wiem czy wszystko, nie mam teraz czasu na to może w piątek jeszcze dokładnie go ostatni raz obadam . ale tak dokładnie . Ze wszystko wykręce co się da . Może ktoś się jeszcze wypowie ?

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd: Air Max System
sory, może była o tym mowa.
a próbowałeś na minimalnie innej dyszy ? wszystko da radę wyregulować :twisted: nie ma bata :D

Tytuł:
Zbanowany

Pojazd:
Ja też tak miałem, zmieniłem gaźnik na inny 17.5 i problemu nie ma.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
ale chyba nie chcesz wydawać 300 na nowy gaźnik a może nie problem jest w gaźniku tylko w filtrze albo kruścu ssącym

Tytuł:
*

Pojazd:
HEeeheh kolego mialem ten sam problem łeb w łeb :cool:
Zamist wezyka od paliwa podlacz sprezarke (masz pewnie w domu)i walnij cisnieniem m maly syf byl i po 100 max 200m gas a z poczatku szedl a pozniej slabl gaznik 6 razy czyscilem az wpadlem na przedmuchaniu tej dziurki co paliwo wpada i skuter co??Lata jak nowy :mrgreen:
Mozesz takze ustami przedmuchac tylko bardzo mocno i az bedzie bardo dobry wylot powietrz i wtedy podlaczaj przewody i jedz :P

Zenith :D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
atala, nie bedzie dobrego wylotu powietrza przez tą dziurę bo one przez dysze przechodzi, a jak wiadomo one są małe i wszystko tam jest szczelne, chyba że mówisz na rozkręconym gaźniku :). sprężarki nie mam. próbowałem pompką xD ale nic nie dało .
Tak wiem że zmiana na gaźnik inny coś da. nie koniecznie to musi być 17,5 , teraz i tak nei mam kasy tyle żeby kupić nowy gaźnik. Inna dysza ? to na pewno nie to , bo próbowałem na takim samym gaźniku identyko wszystko i śmigał mi ładnie. króciec dolotowy wymieniałem bo miałem pęknięty, teraz jest ok . króciec od filtra ok. filter też czyściłem . Ostatnio jak po tym przedmuchaniu pompką pojechałem zobaczyć co i jak. to jak zgasł to już nie odpalałem go . zaraz idę jeszcze raz ostatni zobaczyć co i jak.
A jeszcze mi powiedzcie, czy jak dam 17.5 gazior do serii to zmieni się praca silnika ? przyśpieszenie V-max ? tak tylko pytam , bo wiem że przy większych cylkach to daje i to sporo , ale przy serii ? nie wiem .

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ]