Dzisiaj jest 28 lut 2025, 12:11

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
witam.
1. mam zamiar wymienić cylinder bo stary ma przebiegu 15 tys. km, zrobił się słaby i kompresja wynosi tylko 6 barów. i teraz pojawia się pytanie. jaki cylinder mi polecacie?? chciałbym 50 sporta. tak żeby nie wymieniać wału. czy ten cylinder będzie dobry? http://sklep.mieloch.pl/product_info.ph ... 7a48bf2703

2. jak docierać cylek? chodzi mi o to w jakich prędkościach, do ilu km?
3. jak długo na początku powinien chodzić silnik na wolnych obrotach?
4. czy olej syntetyk castrol actevo można używać przy docieraniu? mam dozownik ale podobno trzeba dolewać trochę oleju do benzyny. w jakich proporcjach lać jeżeli z dozownika też pobiera?
5. w tym cylindrze do którego podałem link dostanę mambrany. czy jest konieczna ich wymiana??

wiem że jest dużo tematów odnośnie docierania ale każdy mówi co innego i nie mogę jakoś tego wszystkiego w całość zebrać. z góry dzięki ;]

Ostatnio zmieniony 29 paź 2010, 22:48 przez kamyl, łącznie zmieniany 1 raz

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Lepiej kupić 70cc. Cena nie jest dużo większa, a cylinder mocniejszy i wcale nie mniej żywotny. Wału nie trzeba zmieniać, jeśli masz luzy łożysk na wale to je przydałoby się wymienić, no ale jeśli są w dobrym stanie to można je póki co zostawić.
Membran nie dostaniesz z tym cylindrem, jeśli Twoje są w dobrym stanie nie trzeba ich zmieniać.
Docierać najlepiej spokojnie, zwłaszcza żeliwny cylinder około 800km, od ok 500km, można troche mocniej odwinąć manetkę. Musisz pamiętać by pracować manetką, nie możesz jeździć non stop przez parędziesiąt km z manetką w jednym położeniu, ponadto uważaj żeby go nie przegrzać no i.. to tyle :)

Obrazek Piszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
*

Pojazd:
ja mam 42tys. km przebiegu na jednym cycku bez szlifu i viva 250m= 70km v-max 70 ;p tez mam zamiar kupic jakos 50tke bo na tym lece tylko 70km/h. co do docierania to jeźdź tak zeby nie trzymaly sie obroty tylko majo spadać jadąc to musisz popuszczac manetką nie caly czas 50km/h tylko 50 spuszczasz do 30 i tak w kółko ;p ja mam zamiar kupic aluminiowy cylek 50cc .

Polecam słownik albo umiejętne korzystanie z Mozilli!/Suchy

Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, 13:34 przez Daxon, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
ok dzięki. ale mam jeszcze jedno pytanie. dzisiaj z tatą ściągnęliśmy cały silnik i cylinder. no i teraz nie wiem co trzeba wymienić. otóż ku mojemu zdziwieniu na cylindrze ani na tłoku nie ma rys które mogły by tak obniżyć kompresje. taki jest moje i taty zdanie. nie wiem jak się wyznać czy rysy są aż takie że trzeba szlifa robić albo nowy cylek. bo ryski są ale jak dotykam palcem to nic nie czuć. obecnie silnik jest rozebrany. tłok też wygląda że jest w dobrym stanie. na głowicy i na górnej części tłoka był nagar więc wyczyściłem wszystko. i teraz mam pytanie: czy same pierścionki wystarczą?? co mam zrobić? no bo jak wcześniej wspomniałem cylinder wygląda na dobry ale kompresja niska no i jak silnik rozgrzany to jest słaby. jak zimny to ok. dlatego miałem przypuszczenia że cylek do wymiany.

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd: Suzuki AP SWAP P/G 70
kamyl, No to jak jest rozgrzany i jest słaby to kup nowy tłok i pierścionki. Najlepiej Meteora :P

Obrazek

My Peugeot Speedfight 2
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=94539

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak nie ma rys , to kup same pierścienie . Nie duży wydatek , a może załatwić sprawę :D

Hebo NG
Leovince ZX
Sprężynki niebieskie
Dellorto 17,5

User pisze:
Z was takie koksy od skuterów to na 100% będziecie wiedzieć

Tytuł:
*

Pojazd:
Albo kup ciutek wiekszy tlok od tego jaki masz na allegro tego pelno tylko dokladnie zmierz ten jaki masz i srednice cylka :wink:

Zenith :D

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
A po co większy tłok?Żeby mu rozwaliło cylinder?

Hebo NG
Leovince ZX
Sprężynki niebieskie
Dellorto 17,5

User pisze:
Z was takie koksy od skuterów to na 100% będziecie wiedzieć

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nie rób tego! Nie kupuj większego tłoka. Ja bym na Twoim miejscu kupił tylko tłok z pierścionkami. Chyba że na prawde masz niewiele pieniędzy to kup pierścionki, powinno wystarczyć. Są przedmuchy widoczne na tłoku?

Tytuł:
**

Pojazd:
jesli ma cylek alu to wymiana tloka na nowy nie da wiele bo nicasil juz sie wydarl troche jesli masz zeliwo to kup se tlok i zrob szlifa na 70 na nim powieksz okno wydechowe i bedzie dobrze

ADI

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
przedmuchów na tłoku chyba nie ma. jedynie nagar na górnej części tłoka się zgromadził. we wtorek pojadę do mechanika z cylindrem i zapytam w jakim jest stanie. a jeżeli cylek jest dobry to wymiana tłoka i pierścionków o ile mniej więcej podniesie kompresję?? uszczelniaczy nie muszę wymieniać?

Tytuł:
**

Pojazd:
nie wiem to zalezy co masz zuzyte i w jakim stopniu.. napewno podniesie wystarczajaca zeby pojezdzic.. kup se airsala 50 za 250 zl i masz spokuj ja na spowim juz 10k zrobilem i nic sie nie stalo.

ADI

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
jakoś do tych aluminiowych nie mam zaufania. tzn ogólnie do alu nic nie mam ale airsal w porównaniu do cylindrów wysokiej klasy jest tańszy prawie dwa razy ;] pojadę do mechanika to się wszystko dowiem. ;] dzięki za porady ;] proszę się jeszcze wypowiadać :) co myślicie na temat airsala 50?? bo może ja się mylę. podobno głowica oryginalna pasuje ale głowica przecież jest żeliwna. spasuje??

Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, 20:51 przez kamyl, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
glowica zeliwna no co ty ;D glowica alu... ten airsal 50 to identyko co orginalny ja w swoim speedfight 2 mialem org cylek wlasnie aluminiowy.

ADI

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
ale w mojej vivce cylek jest żeliwny. rocznik 2003. i dlatego pytam czy spasuje głowica od seryjnego. a tutaj zamieszczam fotki cylindra i tłoka. wiem że z fotek niewiele się można wyznać ale może podacie jakieś rozwiązania. a pytanie jest takie: czy wymieniać cylinder z tłokiem czy sam tłok a może pierścionki tylko wystarczy?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Tłok i pierścionki się skończyły. Cylinder powinien jeszcze troche wytrzymać. Choć jakbyś kupił jakąś niedrogą 70cc na pewno efekt byłby lepszy :D

Tytuł:
**

Pojazd:
kolega z tego co mi sie wydaje cylek masz aluminiowy... wloz pierscionek i dopchnij go tlokiem zeby byl rowno w cylinderku i zoabcz jaka przerwa na pierscionku tak 0,5mm powinna byc dobra jesli jest 1mm to raczej juz za duza. tlok ma luzy w AC zawsze

ADI

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jeżeli chodzi o cylek to ja bym 70 cc polecał najbardziej opłacalne są :)

http://www.polskajazda.pl/Motocykle/Peu ... city/99623
^SPRZEDAM^ VIVKE
Sprzedam Meridę Matts 90

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
70 raczej nie będę kupował. jak będę kupował cylinder to chyba jednak ten airsal sport 50. tylko nie wiem czy głowica od mojej vivki będzie pasowała. bo na mielochu jest cylinder airsal bez głowicy i jest tańszy o prawie 100 zł dlatego kusi mnie żeby go kupić bez głowicy. ale nie wiem czy spasuje głowica od serii. jeżeli mam cylek żeliwny to głowica spasuje? nie jestem w stanie stwierdzić czy to żeliwo czy nie. rocznik vivki to 2003

Ostatnio zmieniony 01 lis 2010, 12:12 przez kamyl, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**

Pojazd:
bedzie pasowac glowice prawie nigdy nie sa robione z zeliwa zawsze alu... chyba ze w tych kitach z allegro za 50 zl to masz chyba zeliwo glowice. Bedzie pasowac bo ja tez kupilem tego tancszego i glowica pasuje tylko nie ma w komplecie uszczelek musisz oddzielnie kupic.

ADI

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna