Dzisiaj jest 10 mar 2025, 22:35

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema. Mam problem z moim Piaggiem. Jakieś 1,5 miesiąca temu zmieniałem łożysko sworznia tłoka ponieważ wysypało się ale na szczęście nie uszkodziło tłoka ani cylindra. Wszystko złożone więc pora na odpalanie... Palę na rozrusznik ale nie chciał zapalić, ale w końcu rozrusznik dał oznakę wyczerpanego akumulatora (co ciekawe to nie był wyczerpany akumulator, i w tym mój problem), więc zapalałem go na kopnik. Ale że mam nieoryginalny półksiężyc kopnika to nie mam także sprężyny kopnika która cofa go do dobrej pozycji. No i dlatego że trzeba było cofać go ręcznie starły się ząbki i teraz nawet kopnikiem nie można zapalić. Skuter stoi od miesiąca i nie ma go jak ruszyć. Problem polega na tym że:
Rozrusznik zachowuje się tak jakby akumulator był wyczerpany... Ale jest on w pełni naładowany. Ledwo kręci. Jednak na ciepłym silniku spokojnie pali na rozrusznik. Niewiem czy to wina elektryki a może bendixa? Załączam filmik. Sory że jakoś tak chaotycznie napisane ale może się połapiecie. Mam nadzieję że da się to naprawić bez dużego wkładu finansowego bo nie uśmiecha mi się w taki stary motor ładować 250 zł za bendix...
Film:
http://w341.wrzuta.pl/film/1BU2wXydQRf/mov02598
Proszę o pomoc!

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=55644 Moje Piaggio, zapraszam!
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Awatar użytkownika

Pojazd:
przejzyj kable do rozrusznika czasem sie zdaza ze głowny zasilajacy jest przetarty rozbierz rozrusznik i wyczyśc, zmierz na klemach aku napiecie przy kreceniu rozrusznikiem jak spada ponizej 9v to jest gdzies zwarcie moze byc na uzwojenu rozrusznika wtedy rozruch do wymiany

Airsal t6 Racing,TECNIGAS RS II,Rms racing pro ,Dellorto 17,5,wał rms racing HPC
,malossi multivar, TOP racing 22%,gas-box...

https://www.kurjerzy.pl/pp/gbbdb12

Ostatnio zmieniony 12 lis 2010, 21:45 przez raper, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
rozbierz go i wyczyść szczotki :P

Zajrzyj do mojego CPI :)
Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
To akumulator chyba... Był u mnie kumpel (Kingway Fonero) i podłączyliśmy do niego mój aku. Tak samo nie palił jak mój skuter. Więc co z tym zrobić? Naładować aku (musiałbym kupić ładowarkę) czy kupić od razu nowy akumulator, taki może być?
Zrobiłem tak. Wziąłem rozrusznik samochodowy 12 V, podłączyłem pod aku i wtedy próbowałem zapalić (już kiedyś tak robiłem więc wiedziałem że to bezpieczne). Na początku wszystko pięknie, normalnie kręcił. Ale nie chciał zapalić. Zalałem mu paliwka pod świecę i kręciłem tak z 15 sek. Po tym czasie coś się stało że skuter kręcił troszeczkę szybciej niż na filmie, ale i tak wolno... Jakby aku był rozładowany. Prostownik ok, prąd ładowania ten sam, więc o co chodzi? I nie udało mi się go odpalić.
Podsumowując:
Rozrusznik na prostowniku TERAZ chodzi tak wolno że nie da się go zapalić, co z tym zrobić?

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=55644 Moje Piaggio, zapraszam!
Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Szczotki się kończą....Musisz kupić nowe albo nowy rozruch...Na ewentualu zobacz czy masa jest OK.

Speedfight 2 S6 Racing Modular 70cc -->Aerox Midrace 70cc, SR Midrace 70cc--> Derbi GPR 2008.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ]