Dzisiaj jest 10 mar 2025, 23:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema. Kupiłem dziś Runnera z 2000 roku. Skuter przyjechał do Polski z Anglii i nie był tu rejestrowany ale, poprzedni właściciel (Polak) mógł tu jeździć bo zarejestrował Runnera na siebie w UK. Mam kilka pytań dotyczących świateł w Runnerze.

1.Mam wrażenie że lampa była wymieniana bo jest na niej naciapane korektorem "Gilera Runner". Wygląda to tak jakby ktoś sprzedawał Runnera na części i ta lampa z tamtąd pochodziła. Nie wiem jednak czy lampa była zmieniana w Polsce czy w Anglii. Da się jakoś sprawdzić czy jest to wersja europejska czy angielska? Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale producentem lampy jest firma "tri.o.m."

2. Jak powinny wyglądać żarówki w Runnerze? W prawej połówce lampy mam jednowłóknową halogenową żarówkę OSRAM 55W oznaczoną jako H7U. Niestety mi nie świeci, nie doszedłem jeszcze dlaczego, bo włókno wygląda OK.
W lewej połówce mam jakąś śmieszną żarówkę Philipsa, też niby 55W. Bańka jest jeszcze mniejsza i też jest podłużna jednak nie wygląda na halogenową bo nie ma tej zaślepki na froncie bańki. Tu też jest jedno włókno. Jest jeszcze jedna żarówka (domyślam się, że to postojówka), która znajduje się nad przedziałem lampy.

Podrzucam fotkę: :arrow: http://pokazywarka.pl/j6sy38-2/

3. Jak powinny mi świecić żarówki? Po odpaleniu Runnera automatycznie zaświeca mi się Philips w lewej połówce i świeci się zielona kontrolka krótkich. Jak przełączę światła to nie zapala mi się kontrolka długich, ani OSRAM w prawej połówce. Runner ma tak normalnie że świeci jedną połówką na długich, a drugą na krótkich, czy ja mam coś poprzestawiane? I jeszcze kiedy powinna się świecić postojówka??

4.Która połówka powinna być od długich, a która od krótkich, bo zauważyłem że odbłyśniki się od siebie różnią. Chciałbym się upewnić czy mam dobrze albo ewentualnie poprawić żeby wszystko było git.

5.Jakie powinny być żarówki w Runnerze?? Chodzi mi o moc, oznaczenie oraz jedno czy dwuwłóknowe.
W garażu mam jeszcze Speeda 2, ale tam lampa wygląda całkiem inaczej dlatego się tak wypytuję.

Liczę na waszą pomoc. Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Polska Jazda - http://polskajazda.pl/Profil/65541

Był:
- TKR 1998r.
- RUNNER 2000r.
- SR 2001r.
- SPEEDFIGHT 2 2004r.
- RIEJU RR SM 2007r.

Obecnie:
- Szukam...

Jazda !! xD

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:

Pojazd:
Ta w lewej połówce to H1, a w prawej H7... Sprawdź przy akumie czy ta która ci nie świeci po przełączeniu na długie faktycznie jest dobra.. Nieraz żarnik jest ok, a żarówka nie świeci

Taki tam.. Ciekawy setup.. :D
Obrazek

Tytuł:
*

Pojazd:
To normalne, że w runnerach świeci jedna, powinno być tak, że światła mijania są po stronie kierunku ruchu. Triom to seryjne lampy

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Sprawdziłem prosto do aku i obydwie żarówki świecą porządnie. Wiecie jak sprawdzić czy lampa jest europejska czy angielska?
Postojówka powinna świecić się cały czas?

Był:
- TKR 1998r.
- RUNNER 2000r.
- SR 2001r.
- SPEEDFIGHT 2 2004r.
- RIEJU RR SM 2007r.

Obecnie:
- Szukam...

Jazda !! xD

Tytuł:
Zbanowany
Awatar użytkownika

Pojazd:
To jest normalna lampa, daj sobie spokój.

NRG Mc2 96r... LC !

-Hebo NG
- Seria ? :D

Jeśli czujesz sie czasem mały, smutny i bezużyteczny, to pomyśl, że kiedyś byłeś najszybszym i najbardziej farciarskim plemnikiem w grupie!

Tytuł:

Pojazd:
W angli sa inne lampy teraz masz dobrą poprzedni właściciel zmienił one świeca w bok bo sam musiałem taka kupic w nimczech z takiumi lampami nie zaejstrujesz auta a w polsce na luzie

Monster nr.3

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Dalej mam problem ze światłami. Załóżmy, że jest taka sytuacja:

przednia lampa jest całkowicie odpięta. Jeżeli włączę światła to licznik podświetla mi się tak jak powinien i tylna lampa też świeci w porządku. Jeżeli do tego zestawu podepnę w lampie masę i kabel od postojówki to dalej jest tak samo ok. Ale jak już podepnę żarówkę od krótkich albo od długich to one nie świecą wcale ale postojówka świeci.

Jeżeli odepnę postojówkę, a zapnę żarówkę krótkich to świeci ona bardzo słabo tak samo podświetlenie zegarów i tylna lampa. Nawet dodawanie gazu nie daje zbytniej poprawy.

Jeżeli odepnę krótkie, a zapnę długie to sytuacja wygląda tak samo.

Sprawdzałem żarówki prosto do acu i świeciły bardzo mocno. Obydwie mają 55W i są na 12V. Wyczyściłem wszystkie styki przy lampie i na łączeniach, tu zaraz przed klaksonem ale i tak nie ma poprawy. Spróbowałby mi ktoś pomóc?? Z góry dzięki.

P.S. Mam jeszcze jedno pytanie. W moim Runnerze nie ma tego przełącznika po lewej stronie długie/krótkie tylko jest zaślepka. Wychodziły jakieś wersje bez niego czy po prostu jest on ograbiony. Przypomnę że skuter jest z 2000r.

Był:
- TKR 1998r.
- RUNNER 2000r.
- SR 2001r.
- SPEEDFIGHT 2 2004r.
- RIEJU RR SM 2007r.

Obecnie:
- Szukam...

Jazda !! xD

Tytuł:

Pojazd:
Sprawdź miernikiem jakie masz napięcie na wtyczkach w przednim świetle, myślę, że coś jest z ładowaniem/regulatorem napięcia bo daje go widocznie za mało :roll:

Taki tam.. Ciekawy setup.. :D
Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ]