Dzisiaj jest 02 lut 2025, 2:51

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Docieranie.
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siema,
Może i źle szukałem ale nie znalazłem nic konkretnego na temat docierania skutera.
Może prosić o przejrzysty zapis z optymalnymi prędkościami z jakimi należy jezdzić i przez ile Km?

Obrazek
Obrazek

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Cytuj:
Ile docierać ?

Sprawa dość prosta, wystarczy tylko wiedzieć, jaką techniką mamy wykonany cylinder. Wyróżniamy dwa typy cylindrów, aluminiowe z gładzią nikasil, oraz żeliwne.
Pierwsze z nich dociera się dość krótko, bo zaledwie 100-300km. Cylindry żeliwne należy docierać do około 800km (+/-) !

Jak docierać ?

Docieranie najlepiej zacząć od pracy silnika na wolnych obrotach ( około 10-15 minut ). Po wystygnięciu silnika, można czynność powtórzyć jeszcze raz (w przypadku obu cylindrów). Pierwsza jazda nie powinna być dość długa (nie przegrzewać !), prędkość nie powinna przekraczać 30km/h, a obroty silnika max. 5000obr/min. W celu zwiększania smarowania podczas docierania, należy dolać do baku olej wysokiej jakości (ten co do dozownika). Mieszanka powinna być około 3% (1:40). Ważne również jest to, aby przed jazdą silnik był rozgrzany. Docierając należy unikać dłuższej jazdy z tą samą prędkością obrotową silnika - po prostu wachlować manetką gazu, raz takie, raz takie obroty. Należy też unikać przeciążeń silnika, typu, jazda we dwie osoby, strome podjazdy ... Po przejechaniu pierwszych 50km stopniowo zaczynamy zwiększać prędkość pojazdu. Ma się to mniej więcej tak :

Pierwsze 30km-50km - 25-30km/h
50km-100km - 30/35km/h
co 50km zwiększać prędkość o następne 5km/h.

Gdy już mamy za sobą docieranie ... nie tak od razu na sprawdzenie v-max (np. przejchalem/am 250km, dotarty, jadę sprawdzić v-max). Wszystko stopniowo.

Najważniejsze podczas docierania :

- nie przegrzewać,
- nie przeciążać,
- zmienne obroty silnika,
- dobrej jakości paliwo, oraz olej.

Opcja "Szukaj" nie boli... :neutral:

VW Golf II by jasiu226

Obrazek

Obrazek

ObrazekPiszę poprawnie po polsku.

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Jak masz cylek aluminiowy to 500km, jak z żelaza to 1000km, a prędkość to 35/40km/h i najlepiej żebyś jeździł sam i gwałtownie nie przyśpieszał.

Z żelaza :shock: Hahaha :lol: Nie słyszałem o cylku z żelaza. Żeliwo owszem :cool: :razz:
Honda 96

Ostatnio zmieniony 20 paź 2008, 15:44 przez mateusz24, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ja jak docierałem to jak miałem jakieś 350 km to co cakieś 50 km przy ruszaniu troszkę dałem po gaże żeby go nie zamylić :mrgreen: I jest dotarty idealnie i pali na draścięcie guzika od odpalania :razz:

Gilera Runner 01r.

FORUM:
http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=12641

PJ:
http://www.polskajazda.pl/Profil,Gilera ... o,50/34693

Nasze Forumowe NK: http://nasza-klasa.pl/profile/20779204

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ]