Dzisiaj jest 28 lis 2024, 6:50

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Witam.
Chcę przerobić piaggio z 95r na na maszynkę ewidentnie do stuntu. Za stunt biorę się pierwszy raz, tym bardziej na skuterze, więc czy moglibyście mi trochę przybliżyć ten temat?
Skuter w tej chwili otrzymał nowy cylinder, ponieważ w starym pękły mi pierścienie i go porysowały... stał przez parę miesięcy i teraz biorę się za naprawę. Cylinder był bardzo zjechany i z wielkim trudem się go odpalało, a mimo to jechał ponad 60 km/h więc chyba mocy mu nie brak, tym bardziej że kiedy wtedy nim jechałem przed pęknięciem pierścieni miał pogubione wszystkie śruby z gaźnika...
Możecie mi wszystko objaśnić? Jak w ogóle mam się za to zabrać? Co muszę zrobić z Zipem żeby dobrze się nim stuntowało i żeby wyglądał na skuter stworzony do tego, bo o to również mi chodzi.
Na pewno muszę zrobić stelaż, i za to się już powoli biorę, ale co jeszcze? co z silnikiem? Czy robić coś z redukcją wagi? Już od razu zaznaczam ze nie chcę wydać za dużo kasy, bo zbieram na coś typu senda, więc piaggio w tej chwili będzie mi służył do nauki i do poszalenia.
z góry dzieki
pozdro
BR

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
*

Pojazd: Civic Ej6/Piaggio Zip
Cześć sam mam zipa i powiem ci, że ja po zmianie samego wariatora (Stage6 Sport Pro)
i seryjnym (2 częściowym tłumiku), a później z pożyczonym ZX'em nie musiałem wogole wkładać wysiłku, żeby na jedno koło zipa wyrwać rwał z gazu spokojnie (na seryjnym cylku)
Teraz mam Pro Replice i początkowo ciężko mi sie było przyzwyczaić do nowej charakterystyki, gdybym jednak robił zipa tylko do stuntu wolałbym jednak ZX'a lub nawet mój seryjny wydech.

Co do wagi jeśli chcesz ją zredukować ale zachować seryjny wygląd proponuje zdemontować:

-Podnóżka centralna (myślę, że koło 2kg nie ważyłem)
-Licznik ~(250g)
-Ja miałem uchwyty pod szybe nie wiem ile ważyły ale w granicach ~300-400g
-Czacha od zipa SP na pierwszy "rzut oka" z lampa wydaje sie lżejsza niż oryginalny przód z lampą na kierownicy (czeka mnie malowanie więc mogę to sprawdzić)
- Na sportowym tłumiku też coś urwiesz względem serii

Mam siedzenie jedno miejscowe (z takim garbem) ale polecam dwu osobowe (płaskie) jak zrobisz stelaż "garb" wbija się strasznie w piszczel i osobiście wolałem stać na siedzeniu nie na stelażu. (Poparte praktycznie kolega ma takie siedzenie i stelaż. U niego nic nie uwiera)

Co do silnika w moim przypadku dobrze jeździło się na następującym setupie:

-Wariator Stage6 Sport Pro z rolkami z zestawu (bez sprężyny centralnej)
-Wydech seria zamiennie z Leo Vince ZX

Jeśli gaz ciężko ci chodzi możesz zrezygnować z tego "kołowrotka" i zrobić go na zwykłej lince rowerowej z zestawem naprawczym, ale wteedy trzeba z dozownika zrezygnować.
Ja tak zrobiłem i nie narzekam w razie zerwania linki nowa kosztuje 5zł :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 17 lis 2010, 1:33 przez danield, łącznie zmieniany 2 razy

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
No dlatego nie boję się o brak mocy :) a z redukcją to myślę ze te części za dużo nie dadzą... Te parę kilo to już mi różnicy nie zrobi.

Siedzenie - to się bardzo dobrze składa, bo mam i 1 os. i 2 więc z tym nie będzie problemu :D

Jak (może w piątek) uda mi się go przywrócić do życia to dam znać jak z mocą jest. Szczerze to nie chcę wydawać tych 300 zł na wariator... Więc chyba będę jeździł na serii...

Ale jeśli się nie mylę to poprzedni właściciel przerabiał coś w silniku, tak sobie teraz przypominam. :mrgreen:

Manetka ciężko chodzi... Możesz mi wytłumaczyć o co tam chodzi dokładnie?

Aaa i jeszcze czy da się jakoś zrobić stelaż żeby nie trzeba było ciąć plastików?

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
bemiirider pisze:

Aaa i jeszcze czy da się jakoś zrobić stelaż żeby nie trzeba było ciąć plastików?

Jeżdzij bez tylnich plastików.
Ogarnij jakies rolki , scignij wszytskie pierdoly z kierownicy ,blotnik przód błotnik tył. jakie spegi tam i inne etc.

I już sobie będziesz mogł jeżdzic ;)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Ok dzieki juz mniej wiecej czaje :D Jeszcze się odezwę jak piaggio bedzie zdatne do stuntu i opowiec co i jak :D
Dzieki pozdro

Tytuł:
*

Pojazd:
Jakbyś chciał jeszcze coś wiecej wiedziec na ten temat to pisz na gg 19161813 bo mam takiego samego zipa i jest w trakcie przerabiania na stunt psa :D

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Siemano znowu :)
Piaggio stoi już od dłuższego czasu u mnie w warsztacie. Dostał nowy cylinder i tłok, nowy gaźnik Dellorto, Filtr Stage'a, musiałem kupić nowy pól księżyc, jest również przygotowany do położenia nowego lakieru (czarny mat/grafitowy). Zdjąłem w nim stary filtr powietrza, przedni błotnik, odciąłem ten brzydki chlapacz z tyłu i zdjąłem błotnik nad kołem, przeczyściłem calutki silnik, ma diody w lampie stopu, oraz zaszpachlowałem przednie kierunki, na ich miejscu będą kierunki pojedyncze diody po 6 na stronę. Zrobiłem również na próbę gasboxa z forum... Zobaczymy czy to faktycznie działa ;] W przyszłym tygodniu go lakieruje, montuje diody, podłączam gasboxa, dokupuje jakieś naklejki tankuje go i czekam na wiosnę! :D
Jak skończę to wstawię fotki :D
Wyrażajcie opinie :lol:
pozdro

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ]