Dzisiaj jest 05 mar 2025, 5:09

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość

Pojazd: Renault Megane II
elem ustawy o kierujących pojazdami jest zmniejszenie liczby ciężkich wypadków drogowych - w Polsce trzykrotnie wyższej niż średnia w krajach UE - i zminimalizowanie nieprawidłowości w szkoleniu kierowców. Dostosowuje ona też polskie prawo do dyrektyw europejskich.

Na kurs reedukacyjny, a nie ponowny egzamin - jak obecnie, będą kierowane osoby, które za wykroczenia drogowe zbiorą 24 punkty karne (czyli maksymalną liczbę).

Dla początkujących motocyklistów zostanie wprowadzona nowa kategoria - prawo jazdy A2, uprawniające do prowadzenia motocykli z silnikami o mocy do 35 kW. Aby prowadzić motocykle, młody kierowca będzie musiał najpierw zdobyć prawo jazdy na małe motocykle - A1 (w wieku 16 lat) lub A2 (jeśli skończy 18 lat). Po następnych dwóch latach będzie się mógł ubiegać - odpowiednio - o prawo jazdy kat. A2 lub A. Granicę minimalnego wieku niezbędnego do uzyskania prawa jazdy kat. A podniesiono z 18 do 24 lat.

Młodzi kierowcy, którzy po raz pierwszy uzyskali prawo jazdy kategorii B, będą przez dwa lata podlegać szczególnemu nadzorowi. Okres próbny ma być przedłużany w razie popełnienia przez nadzorowanych kierowców wykroczeń drogowych. W razie popełnienia dwóch wykroczeń, kierowca będzie kierowany na kurs reedukacyjny, a w przypadku popełnienia trzech - prawo jazdy zostanie mu odebrane. Według statystyk ponad dwie piąte wypadków powodują kierowcy w wieku 18-24 lat.

Zgodnie z ustawą, zamiast karty motorowerowej będzie wydawane prawo jazdy kategorii AM uprawniające do prowadzenia motorowerów i lekkich pojazdów czterokołowych. Będzie je można wyrobić od 14. roku życia.

Prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E będą ważne przez 15 lat, pozostałe przez pięć lat.

Ustawa ma ponadto zapobiec wydawaniu praw jazdy osobom, które nie powinny prowadzić pojazdów ze względu na stan zdrowia. Sposobem na to ma być wprowadzenie ankiety zdrowotnej, wypełnianej pod rygorem odpowiedzialności karnej.

Inny cel ustawy to podniesienie kwalifikacji instruktorów prawa jazdy i zobowiązanie ośrodków szkolenia do przekazywania samorządowi powiatowemu informacji o kursach i ich uczestnikach. Nadzór nad samorządem ma w tej sprawie sprawować wojewoda. Instruktorzy zostaną również poddani dokładniejszym badaniom lekarskim i psychologicznym; będą też musieli co rok uczestniczyć w kursach doskonalących.
[glow=cyan]
Zgodnie z obowiązującym prawem, prezydent RP ma teraz 21 dni na jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw. Publikacja w Dzienniku Ustaw oznacza wejście ustawy w życie.
[/glow]

Polisa pisze:
NIE ZADAWAJCIE JUŻ TYCH PYTAŃ O WYMINĘ KARTY, TAK BĘDZIE TRZEBA JĄ WYMIENIĆ NA WŁASNY KOSZT. NIC NIE BĘDZIE TRZEBA ZDAWAĆ.

Obrazek
http://www.facebook.com/ScooterClubJG

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 21:52 przez ronilus, łącznie zmieniany 2 razy

Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Czyli nasze kochane karty motorowerowe znikają? Echhh zrobiłem źle że nie zroilem jej w poprzednim roku.... Czyli teraz zostaje zrobienie tych praw AM?

Obrazek

Tytuł:

Jąkała, najwyraźniej tak :)

Obrazek

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
I tak połowa nie będzie miała tego prawka ;p A ja jeszcze zdążę się zapisać na A :D

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 93#2189593 Moje Audi ;)

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
A jeśli ktoś ma kartę i ta ustawa wejdzie to może jeździć na tej karcie dalej czy dostanie to prawko AM?

Tytuł:

MuRiC, chyba będzie trzeba iść i wymienić w WORDzie czy coś ,ale na pewno jakiś czas dadzą na wymianę karty na prawko

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
aa to dobrze wiedzieć. :)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
MuRiC, gdzieś czytałem i było napisane że na karta moto będzie ważna do ukończenia 18 roku życia ;p

Właśnie o to mi chodzi:

2. Karta motorowerowa wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo
o ruchu drogowym, zachowuje ważnosc do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia.

http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.p ... 93#2189593 Moje Audi ;)

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 16:54 przez KrystianSR50, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
A było że to wejdzie po 2012 roku... Czyli mnie jwiecej kiedy to bedzie? bo moze jakbym na fascie sprobowal to moze by mi sie udało.

Obrazek

Tytuł:

ronilus pisze:
Zgodnie z obowiązującym prawem, prezydent RP ma teraz 21 dni na jej ogłoszenie w Dzienniku Ustaw. Publikacja w Dzienniku Ustaw oznacza wejście ustawy w życie.

Obrazek

Tytuł:
*
Awatar użytkownika

Pojazd:
Prawo nie działa wstecz. Czyli jak ktoś teraz w wieku 18 lat zrobi prawko A to go nie bedzie interesować kiedy wejdzie nowe ustawa, bo juz bedzie miał prawko tak?

Mój sprzęt --->> http://www.forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t=79209

Tytuł:
*

Pojazd:
"Prawa jazdy kategorii AM, A1, A2, A, B1, B, B+E będą ważne przez 15 lat, pozostałe przez pięć lat. "

według mnie to jest głupota, z tego wynika że prawo jazdy kat. T będzie na 5lat :/ a przecież ciągnik to pojazd wolnobieżny,
najlepsze jest to że zamiast kat. T można zrobić B+E i można poruszać się tak samo jak na kat.T

Tytuł:
*

Pojazd:
Mam pytanie czy jak mam zrobiona kartę motorowerową od ponad roku to muszę ją teraz wymienić na prawo jazdy kat.AM czy nie.? Proszę o odpowiedź

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 17:23 przez lukpaw24, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
A jak np ja już mam prawko i w prawku jest że bezterminowe, to jak to wygląda? Też będzie tylko 15 lat ważne?

-Sprężyna Centralna Hebo Czarna +50%
-Sprężynki sprzęgła Hebo Niebieskie
-Malossi Multivar
-Rolki 6gr

eNeN pisze:
stosuj się do zaleceń mechanika po wymianie wydechu, a jeżeli go będziesz sam wymieniał, to pamiętaj, aby nie jeździć od razu z MAX, bo tłumik uszkodzisz.
:D

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
lukpaw24 pisze:
Mam pytanie czy jak mam zrobiona kartę motorowerową od ponad roku to muszę ją teraz wymienić na prawo jazdy kat.AM czy nie.? Proszę o odpowiedź

Tez jestem ciekawy i czy juz ktos robił am ?? (ile sie płaci itp)

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd: Gilera GSM, Derbi Senda, Beta
Siema. Jak mam karte motorowerową to nie musze wymieniąc na AM ??... No jezeli będe musiał juz wymienić to czy trzeba będzie jakies egzaminy ponowne zdawać ?? Czy tylko iśc wymienić i to wszystko ??.

Derbi Senda 3 Project , Ciekawy ?! // By Drifter
http://forum.mieloch.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Tytuł:
Ex Moderator
Awatar użytkownika

Pojazd:
Nikt nic jeszcze dokładnie nic nie wie...

[center]Ku pamięci [*] [/center]

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pojazd:
Drifter16, Wydaje mi się że idziesz tylko wymienić , ponieważ zdałeś to tylko musisz wymienić dokumenty . Też prawie dwa lata temu zdałem na kartę motorowerową

KrystianSR50 pisze:
2. Karta motorowerowa wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo
o ruchu drogowym, zachowuje ważnosc do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia.

Jeżeli to jest prawda to super , bo nie będziemy musieli płacić i wymieniać kart motorowerowych :) tylko do 18-stki jeździmy na karcie

Zajrzyj do mojego CPI :)
Obrazek

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
Coś to mi nie pasuje, wszędzie piszą, że wejdzie w 2013 roku. NIE ZADAWAJCIE JUŻ TYCH PYTAŃ O WYMINĘ KARTY, TAK BĘDZIE TRZEBA JĄ WYMIENIĆ NA WŁASNY KOSZT. NIC NIE BĘDZIE TRZEBA ZDAWAĆ.
Jestem tylko ciekaw jak to jest z tym prawkiem AM mając 22 lata też trzeba posiadać czy dalej istnieje jazda na dowód. Chyba bez AM nie będzie wolno prowadzić więc trzeba i tak i tak wymienić na plastik. Jedyny plus, że będziemy mogli jeździć Quadami :mrgreen:

Ostatnio zmieniony 27 sty 2011, 18:24 przez Polisa, łącznie zmieniany 1 raz

Tytuł:
**
Awatar użytkownika

Pojazd:
no wlasnie tez slyszalem ze mialo wejsc z poczatkiem tego roku potem gdzies 2012 rok, a jeszcze po nim gdzies w 2013 wiec ociagalem sie z wyrobieniem motorowerowej.

Obrazek

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna